Inzicht in de vaste uitgaven in 7 stappen

Weet jij wanneer je vaste uitgaven worden afgeschreven?
Als je dat weet, weet je halverwege de maand hoeveel je nog te besteden hebt. Heb je onregelmatige inkomsten, zoals de meeste ZZP’ers, dan is het nog belangrijker te weten wanneer vaste lasten afgeschreven worden.

De vaste uitgaven voor de huur of hypotheek, de energierekening en verzekeringen worden meestal op een vast tijdstip per maand geïncasseerd. Als je dat in kaart brengt kun je beter inschatten hoeveel geld je nog besteden hebt. Dat doe je door een overzicht te maken van de noodzakelijke vaste uitgaven en het tijdstip van betalen.

Overzicht maken pixabay

Starten

Is het moeilijk om een overzicht te maken? Nee dat is niet moeilijk, maar je moet er wel even tijd voor vrijmaken. Daarna zul je merken dat het gemakkelijker wordt om je financiën in balans te houden.
Zelf ben ik begonnen met een eenvoudig overzicht en dat heeft mij geholpen om mijn financiën op orde te houden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gedetailleerd jaaroverzicht. Dat is voor mij goed werkbaar, maar het helpt al als je begint met een overzicht van de vaste uitgaven.

Een overzicht in 7 stappen

  1. Download de afschrijvingen van drie maanden vanaf de website van je bank of verzamel de bankafschriften. Open bij voorkeur een Excel sheet.
  2. Noteer de bedragen en de incassodatum van alle vaste uitgaven. Dit zijn bijvoorbeeld de huur of hypotheek, servicekosten, energie, water, verzekeringen, vaste telefoon, mobiele telefoon, TV, internet, gemeentelijke heffingen en afbetalingen. Bij veel automatische incasso’s is het bedrag elke maand even hoog. Als de bedragen niet in alle maanden hetzelfde zijn, bereken dan het gemiddelde bedrag. Een voorbeeld hiervan zijn telefoonabonnementen.
  3. Bedragen die je de ene maand wel en de andere maanden niet ziet, wijzen vaak op uitgaven die je één keer per kwartaal/half jaar/jaar doet. Een voorbeeld hiervan zijn premies voor je verzekeringen of de gemeentelijke heffingen. Reken deze bedragen om naar maandbedragen.
  4. Bereken het gemiddelde per maand van de uitgaven voor de boodschappen, vervoer en niet vergoede ziektekosten. Dit zijn variabele uitgaven maar wel noodzakelijk.
  5. Tel alle bedragen per maand bij elkaar op. Je hebt dan de strikt noodzakelijke vaste uitgaven per maand berekend voor eten, drinken, wonen, verzekeringen en telecommunicatie. Het beeld wordt nauwkeuriger als je deze uitgaven over meer maanden in kaart brengt.
  6. Heb je nog andere vaste uitgaven, zoals bijvoorbeeld een alimentatieverplichting of andere abonnementen, voeg deze posten dan toe aan het overzicht.
  7. Probeer zoveel mogelijk per maand te betalen voor een beter overzicht van je vaste uitgaven. Wil je toch één keer per jaar/half jaar/kwartaal blijven betalen, reserveer dan hiervoor een bedrag per maand op een aparte rekening.

Tot slot

Als je dit stappenplan volgt heb je een goed overzicht van de noodzakelijke vaste uitgaven. Je weet dan wat er per maand overblijft voor overige uitgaven zoals voor kleding, uitgaan, sparen. Je weet ook wanneer bepaalde bedragen afgeschreven worden. Zorg ervoor dat er altijd voldoende saldo op de betaalrekening staat. Dit kan betekenen dat je soms moet bezuinigen op je overige uitgaven.

Wat is jouw belangrijkste inzicht?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]