Autorijden, hoe houd je de kosten betaalbaar?

Weet jij hoe duur autorijden is? Als je alle kosten op een rijtje zet vallen deze vaak tegen. Zelfs een kleine tweedehands auto kost al een paar honderd euro per maand. Als je de auto echt nodig hebt voor vervoer naar je werk en/of voor zakelijke ritten, is het goed je bewust te zijn van de kosten.

Weet jij wat autorijden per maand kost?

We maken onderscheid tussen de vaste kosten en de variabele kosten.

Vaste kosten:

 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekering
 • Afschrijving

Variabele kosten:

 • Onderhoud en reparatie
 • Brandstofkosten

Op welke kosten kun je besparen?

 1. De motorrijtuigenbelasting
  Deze wordt vastgesteld aan de hand van het gewicht van de auto. Veel autobezitters rijden een grotere auto dan eigenlijk nodig is. Dat kost meer bij aanschaf, onderhoud en aan de pomp. Voldoet een kleine auto voor dagelijks gebruik, dan kun je voor een vakantie eventueel een grotere auto huren.
 2. De premies voor autoverzekeringen
  Er zijn veel aanbieders voor autoverzekeringen. Zeker bij een WA-verzekering mag je kritisch naar de premie kijken. De dekking is namelijk bij de verzekeraars nagenoeg gelijk, waardoor je voor de goedkoopste autoverzekering kunt kiezen zonder bang te zijn dat je dan minder goed verzekerd bent.
 3. Afschrijvingskosten
  Nieuwe auto’s zijn duurder in gebruik dan tweedehands auto’s. Dat komt door de hoge afschrijvingskosten in het eerste jaar. Na een jaar is een nieuwe auto al zo’n 25% minder waard. De kosten van onderhoud en reparatie worden hoger, maar wegen niet op tegen de lager wordende afschrijvingskosten.
 4. Onderhoudskosten
  Je kunt voor onderhoud naar de dealer. Als je een nieuwe auto hebt gekocht is dat in verband met de garantie een goede optie. Daarna kun je ook een goed universeel garagebedrijf opzoeken. Daar worden dezelfde materialen gebruikt door vakkundige mensen. Als je weinig rijdt, kun je met de garage een individueel onderhoudsprogramma afspreken. Zelf maak ik elk jaar een afspraak voor onderhoud. Naast de APK en olie verversen wordt gedaan wat noodzakelijk is bij de betreffende km stand. Dat geeft mij een veilig gevoel!
 5. Brandstofkosten
  Met een paar simpele controles en ingrepen kun je meerdere procenten besparen op je brandstofkosten:

  • Goedkoper tanken: Tanken langs de snelweg is duurder dan in de bebouwde kom, bij onbemande tankstations is de prijs nog lager
  • Pas je rijstijl aan, beter bekend als het Nieuwe Rijden
  • Zorg voor goed technisch onderhoud
  • Zorg voor een juiste bandenspanning, want dit voorkomt slijtage van de banden en een (te) hoog brandstofverbruik
  • Haal onnodig gewicht uit de auto
  • Laat de portierruiten dicht
  • Gebruik zo weinig mogelijk de airco en de achterruitverwarming

Overwegingen bij de aanschaf

Wanneer je overweegt om een auto aan te schaffen of te vervangen, kun je op de website van de ANWB veel informatie vinden. Voor mijzelf is de auto een vervoermiddel en aangezien ik er bijna altijd alleen in zit, heb ik gekozen voor een kleine auto. Ik probeer de korte ritten in mijn woonplaats op de fiets te doen, maar ik moet toegeven dat ik de boodschappen bij voorkeur in één keer met de auto haal in plaats van in twee of drie keer met de fiets. Dat heeft ook met tijd te maken!
Tenslotte wil ik niet onbenoemd laten dat je een groot deel van de kosten terug kunt verdienen met het verhuren van je auto via SnappCar of MyWheels

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Hoe houd jij de kosten van het autorijden betaalbaar?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , ,

Er zijn 6 reacties op Autorijden, hoe houd je de kosten betaalbaar?

 1. Theo Waars 11 april 2017 at 08:18 #

  Autorijden is leuk en vaak erg praktisch, maar de prijs die je betaalt is hoog. Dat is duidelijk. Ik kies er daarom vaker voor om de fiets te pakken. Het is goedkoper en ik heb tegelijk mijn dagelijkse portie beweging.

  Ga je naar de stad? Pak dan de fiets. In de stad is fietsen veel praktischer dan de auto en goedkoper. Bijkomend voordeel is dat je geen parkeerkosten hebt en vaak minder koopt. Een fietstas is doorgaans kleiner dan de bagageruimte van je auto.

  • Tineke van den Tillaart 11 april 2017 at 13:27 #

   Dank voor je reactie en waardevolle tips Theo! In veel steden zijn parkeerkosten onvermijdbaar geworden als je de auto gebruikt. En je kunt op deze kosten besparen door regelmatig de fiets te gebruiken.

 2. Monica ten Hoove 12 april 2017 at 07:30 #

  Goede info Tineke. Om te besparen op de parkeerkosten kun je de app van de ANWB gebruiken. Die laat zien hoeveel parkeren kost en waar de dichtstbijzijnde gratis parkeeroptie is.
  Ikzelf heb ook een elektrische fiets aangeschaft. Dan stap je toch sneller op de fiets.

  • Tineke van den Tillaart 12 april 2017 at 08:28 #

   Bedankt voor je reactie Monica! Aangezien ik vaak op huisbezoek ga, heb ik regelmatig te maken met parkeerkosten. Dus een goede tip om de app van de ANWB te gaan gebruiken.

 3. Marian Bosma 12 april 2017 at 15:55 #

  Mijn grootste besparing is netjes te gaan rijden. Niet (veel) sneller dan de aangegeven maximum snelheid. Want ook al een paar kilometer te snel, levert al een pittige boete op. En dat is heel jammer.

  • Tineke van den Tillaart 12 april 2017 at 16:07 #

   Dus jij bespaart op de kosten door boetes te voorkomen! Door je netjes aan de snelheid te houden, zeker op de snelweg, bespaar je ook nog eens op de brandstofkosten.

Geef een reactie

*