Baan kwijt? Hoe blijf je financieel in balans?

rekenmachine pixabayHelp, ik raak mijn baan kwijt!
Of je nu een vast contract hebt of een tijdelijk contract, je kunt je werk kwijtraken.

Als je je baan kwijt raakt, heeft dit financiële gevolgen. Als je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering ontvang je de eerste twee maanden 75% van je dagloon en de resterende tijd 70% van je dagloon. Aangezien er een maximum dagloon gehanteerd wordt, zal je inkomen sterker dalen als je een hoog inkomen hebt verdiend. Het is raadzaam om je zo snel mogelijk voor te bereiden op een lager inkomen. Als je onderstaande stappen volgt, kun je op tijd inspelen op de nieuwe situatie.

Stap 1

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven
Dit is de basis om inzicht te krijgen in je inkomsten- en uitgavenpatroon. Met een goed overzicht kun je de volgende stappen zetten.

Stap 2

Kijk kritisch naar je uitgaven

 1. Welke abonnementen kunnen direct opgezegd worden?
 2. Hoeveel geef je uit aan het huishouden en persoonlijke verzorging?
 3. Welke variabele kosten zijn echt noodzakelijk?

Stap 3

Welke inkomsten ontvang je in de nieuwe situatie?

 1. Wat verandert er in je recht op toeslagen? Misschien heb je nu wel recht op toeslagen terwijl dat voorheen niet zo was. Bereken je recht op toeslagen bij toeslagen.nl Heb je de toeslagen niet direct nodig? Dan kun je wachten met aanvragen tot het 1e kwartaal van het jaar er op. Je weet dan hoe hoog je inkomen in voorgaand jaar is geweest. Als je voor het eerst toeslagen aanvraagt over een voorgaand jaar, krijgt je de toeslag over het gehele voorgaande jaar in één keer uitbetaald. Heb je moeite met rondkomen? Vraag de toeslagen dan aan en geef veranderingen in het inkomen direct door! Schat het inkomen liever te hoog dan te laag in. Je kunt beter een nabetaling ontvangen dan geld terug moeten betalen.
 2. Moet het bedrag van je voorlopige teruggave van de belasting aangepast worden? Door de inkomensdaling, kan je recht op aftrek verlaagd zijn. Je ontvangt dan meer dan waar je recht op hebt. Geef het nieuwe inkomen dus zo snel mogelijk door via het programma ‘voorlopige aanslag’ op belastingdienst.nl om te voorkomen dat je geld moet terugbetalen.

Stap 4

Welke uitgaven heb je in de nieuwe situatie?

 1. Houd rekening met kosten die voorheen door je werkgever vergoed werden en noodzakelijk blijven.
 2. Als je vaker thuis bent zullen de energiekosten stijgen, pas eventueel het voorschotbedrag aan bij de energieleverancier.
 3. Welk bedrag wil je reserveren voor de verschillende soorten variabele kosten?
 4. Reserveer een bedrag per maand om te sparen voor onverwachte uitgaven, kleding, verjaardagen.
 5. Grote uitgaven zullen zo mogelijk uitgesteld moeten worden.

Stap 5

Zijn je uitgaven hoger of lager dan de inkomsten?

 1. Kom je tekort of heb je maar heel weinig over, kijk dan of je nog meer kunt besparen op de uitgaven of gebruik kunt maken van tegemoetkomingen van bijvoorbeeld de gemeente. Op berekenuwrecht.nl kun je berekenen waar je recht op hebt.
 2. Heb je betalingsregelingen en/of aflossingen van leningen lopen en kom je geld te kort, overleg dan of je het aflossingsbedrag kunt verlagen.

Hoe eerder je begint met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven, hoe beter je in kunt spelen op de nieuwe situatie met minder inkomsten. Het zal je meer rust geven als je weet dat je uitgaven in balans zijn met een lager inkomen.

Waar kun jij op besparen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]