Boodschappen doen en geld besparen!

Weet jij hoeveel je uitgeeft aan de boodschappen?
Bij mijn klanten zie ik grote verschillen in de uitgaven voor de boodschappen in vergelijkbare situaties.

Hoe zijn deze verschillen te verklaren?
Er zijn gezinnen die heel efficiënt zoveel mogelijk boodschappen voor een hele maand inkopen zodra het salaris gestort is. Maar er zijn ook gezinnen die wekelijks één of meerdere keren de supermarkt bezoeken zonder op de kosten te letten. In het laatste geval is het zeker mogelijk om geld te besparen.

Zelf doe ik één keer per week boodschappen voor ongeveer hetzelfde bedrag en het lukt me goed om daar de hele week mee door te komen.
Boodschappen zijn voor mij de noodzakelijke producten die je regelmatig in moet kopen zoals voeding, schoonmaakmiddelen, waspoeder, tandpasta en dergelijke.

kassabon pixabay Als je met behulp van een kasboek en/of de kassabonnen de aankopen een paar weken of langer bijhoudt, krijg je inzicht in je uitgaven voor de boodschappen. Daaruit kun je dan een gemiddeld bedrag per week berekenen.
Wil je meer geld overhouden, of moet je bezuinigen op je uitgaven, dan kun je proberen te besparen op je boodschappen.

Hoe kun je besparen op de uitgaven voor de boodschappen?

 • Maak altijd een boodschappenlijstje en wijk hier niet van af. Je koopt dan geen producten die je niet nodig hebt. Bekijk op internet de aanbiedingen en laat je hierdoor inspireren.
 • Focus op aanbiedingen. Koop producten die je regelmatig gebruikt zoveel mogelijk in de aanbieding. Denk een half jaar vooruit, maar let wel op de houdbaarheidsdatum!
 • Blijf prijzen vergelijken, ook bij aanbiedingen. Er zijn supermarkten die een product in de aanbieding hebben, terwijl dit product bij een andere supermarkt normaal geprijsd al goedkoper is.
 • Doe nooit boodschappen met een lege maag. Het is aangetoond dat je méér uitgeeft als je hongerig bent.
 • Doe maximaal één keer in de week de grote boodschappen. Je verkleint hiermee de kans op impulsaankopen.
 • Bepaal wat je per week wil uitgeven aan boodschappen. Als je dit bedrag pint, weet je precies hoeveel geld je nog kunt besteden.
 • Kies voor verse groenten en andere onbewerkte producten. Deze zijn goedkoper en vaak ook gezonder.
 • Koop verse producten op de markt of bij een boerderijwinkel. Groente, vis en fruit zijn er meestal goedkoper. Kies voor groenten van het seizoen.
 • Kies een slim tijdstip om je boodschappen goedkoop te doen. Aan het eind van de middag worden versproducten vaak goedkoper verkocht, zowel in de supermarkt als op de markt.
 • Denk vooruit. Heb je binnenkort een verjaardag en geef je een feestje, let dan op de aanbiedingen in de weken ervoor.
 • Ga eens naar een goedkope supermarkt. Tegenwoordig hebben deze winkels ook een ruim assortiment en zijn vele malen goedkoper.
 • Vraag altijd om het kassabon. Zo kun je controleren of er niet te veel is berekend en of alle aanbiedingen wel goed zijn doorgevoerd.

Welke soorten producten verkoopt de supermarkt?

 1. Premium producten, dit zijn speciale exclusieve producten.
 2. Merkproducten, ofwel de A-merken
 3. Huismerken, ook wel B-merken genoemd
 4. Budget, ofwel C-merk, de goedkoopste keuze

Probeer bij je volgende bezoek aan de supermarkt eens een paar producten mee te nemen uit een lagere categorie (goedkoper) dan je gewend bent. Probeer deze producten uit. Merk je geen verschil? Koop dan voortaan het goedkopere product.
Als je dit bij al je aankopen doet, kun je veel geld besparen!

Houd jij vast aan de merkproducten of probeer je wel eens een goedkoper product?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]