Budgetteer je feestje!

Organiseer jij wel eens een feestje bij je thuis?
Bedenk je dan van tevoren hoeveel geld dit mag kosten?
Of merk je pas achteraf dat je wel erg snel door je maandbudget heen bent?

Of het nu gaat om het vieren van je verjaardag of een andere aanleiding,
een feestje vraagt wat voorbereiding:

 • Datum plannen
 • Op welk tijdstip wil je de gasten welkom heten?
 • Hoeveel gasten wil je uitnodigen?
 • Blijven de gasten eten of niet?
 • Boodschappenlijst maken
 • Inkopen doen

taart pixabayAls je onbeperkt geld uit kunt geven is dit een prima voorbereiding voor een feestje. Maar als er minder ruimte is, kunnen deze uitgaven tot gevolg hebben dat er geen geld meer over is voor de rest van de maand.

Een tijdje geleden vertelde een klant me dat de verjaardagen in haar familie uitgebreid gevierd worden. Voor dit gezin van vier personen betekent dit dat ze drie keer per jaar (twee verjaardagen worden tegelijk gevierd) van 10:00 uur in de ochtend tot middernacht familie op bezoek hebben. Behalve koffie, thee, taart, drankjes en borrelhapjes verzorgen ze twee maaltijden. Dit brengt veel kosten met zich mee. Omdat zij op dezelfde wijze onthaald worden bij alle verjaardagen in de familie, was het in eerste instantie niet bespreekbaar om te besparen op deze kosten. Tijdens een vervolggesprek gaven ze aan dat ze nog steeds gastvrij zijn als ze het feest in de middag laten beginnen. Een kleine stap die, gezien het aantal gasten, al een besparing op kan leveren.

10 tips om de kosten voor je feestje binnen je budget te houden

 1. Stel vast wat je maximaal uit wil geven. Maak een inschatting van de totale kosten voor alle feestjes in een jaar en reserveer hiervoor maandelijks een bedrag op een spaarrekening.
 2. Bepaal het aantal gasten en het tijdstip waarop je wil feesten. Bij de uitnodiging voor een middagborrel geef je een eindtijd aan, voor een feest in de avond geef je een begintijd aan en eventueel een eindtijd. Of je nodigt ze uit om te komen eten.
 3. Bereid de hapjes, taart of een maaltijd zoveel mogelijk zelf. Als je veel gasten wilt uitnodigen, is het ook leuk om iedereen zelf wat lekkers mee te laten nemen. Als je dit coördineert kun je meer variatie op tafel zetten.
 4. In plaats van taart kun je ook verschillende kleinere lekkernijen presenteren. Laat een taart nooit voorsnijden. Niet iedereen wil een groot stuk!
 5. Als hartig gerecht kun je pizza’s (warm) maken en in kleine stukjes snijden.
 6. Wees creatief met je hapjes. Je kunt er iets leuks van maken zonder dat het veel hoeft te kosten. Denk aan de presentatie, dat is een belangrijk deel van de smaakbeleving. Gezonde hapjes zoals komkommer, kleine tomaatjes en radijs doen het ook goed. Zoute stengels, kaasstengels en gezouten pinda’s zijn een voordelige aanvulling.
 7. Maakt een grote kom met punch, sangria of een andere tropische mix van drank. Iedereen kan zelf drank inschenken en je hoeft minder drank in te slaan.
 8. Bepaal zelf wat je aan drank wil schenken. Je bent geen café, dus je hoeft niet alles op voorraad te hebben. Zorg voor voldoende gekoeld water en andere alternatieven zonder alcohol, maar ook hierbij hoef je niet te overdrijven, het is jouw feestje!
 9. Vraag iemand uit je vriendenkring om de muziek te verzorgen. Maar misschien heb je zelf al een Play-list, die je laat horen.
 10. Vragen gasten waar ze je blij mee kunnen maken? Als je weinig te besteden hebt kun je geld vragen om het feest te bekostigen. Maar je kunt ook geld vragen voor een wat groter spaardoel zoals een nieuw meubelstuk, een auto of een nieuwe laptop.

Of je nu veel of weinig te besteden hebt, door de kosten voor een feestje te budgetteren, maak je een bewuste keuze hoeveel geld je hiervoor uit wil geven. Hoe vaak hoor je niet dat mensen veel te veel hebben ingeslagen voor een feestje en bederfelijke waar weg moeten gooien? Het geld dat je bespaart door te budgetteren, kun je of op de spaarrekening zetten, of uitgeven aan een ander doel.

Hoe houd jij de kosten van een feestje binnen je budget?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]