Budgetteren, wat zijn de voordelen?

Wat is budgetteren voor jou? Komt het je bekend voor of weet je niet wat er mee bedoeld wordt?
Voor mij is budgetteren het maken van een gedetailleerd overzicht van de maandelijkse inkomsten en uitgaven nu en in de komende 12 maanden.
Je gaat dus bedenken welke inkomsten en uitgaven je de komende periode kunt verwachten.

Waarom zou je een overzicht willen maken?

 • Je weet niet waar het geld blijft en komt maar net rond met je inkomen. Daar kun je behoorlijk onrustig van worden, zeker als je weinig of geen reserves hebt om onverwachte kosten te kunnen betalen. Inzicht in je uitgaven biedt mogelijkheden voor verbetering van je financiële situatie.
 • Je financiële situatie is veranderd of gaat veranderen. Bij samenwonen, gezinsuitbreiding, uit elkaar gaan of ontslag is het belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen om financiële problemen te voorkomen.
 • Je inkomen is ruim voldoende maar er blijft toch niets over. Misschien heb je wel bepaalde dromen waar je geld voor opzij wil zetten. Inzicht in het inkomsten- en uitgavenpatroon maakt duidelijk hoeveel ruimte er is om te sparen voor financiële doelen.

Stap 1

Maak budgetoverzichten van de huidige situatie

 • Met een maandoverzicht van alle (gemiddelde) inkomsten en (gemiddelde) uitgaven zie je direct of je geld over houdt of tekort komt.
 • Met een jaaroverzicht kun je de inkomsten en uitgaven per maand invullen en krijg je inzicht in de rijke en arme maanden en de dure en goedkope maanden.

Stap 2

Maak budgetoverzichten van de gewenste situatie (= budgetplan)

 • Inkomsten en uitgaven in balans? Dan kun je bekijken of je uitgaven verlaagd kunnen worden, zodat je meer geld opzij kan zetten om je dromen te verwezenlijken. Zet de nieuwe bedragen vervolgens in het overzicht en vermeld wat je maandelijks kan sparen voor financiële doelen.
 • Kom je geld tekort? Dan ga je onderzoeken welke uitgaven verlaagd kunnen worden en op welke wijze je inkomsten verhoogd kunnen worden. Je past de bedragen aan die je kunt beïnvloeden. Een abonnement van een tijdschrift kun je gemakkelijk opzeggen, de wegenbelasting kun je niet verlagen, tenzij je de auto inruilt voor een kleiner model. Maar ook op de uitgaven voor de boodschappen kan vaak meer bespaard worden dan je denkt.
 • Houd je geld over? Stel dan duidelijke doelen vast waar je geld voor wil reserveren en plan automatische overboekingen naar de spaarrekening in.

Met het maken van de overzichten van de bestaande situatie en de nieuwe (gewenste) situatie ben je bezig geweest met budgetteren. Bij de overgang van een jaar veranderen veel bedragen. Maar ook tussentijds kunnen er wijzigingen doorgevoerd worden. Als je regelmatig controleert of het budgetoverzicht nog actueel is, blijf je een goed overzicht houden van je inkomsten- en uitgavenpatroon en kun je sneller aanpassingen doorvoeren.

Voordelen van budgetteren

 • Budgetteren is vooruitzien. Je bent beter voorbereid op kosten die gaan komen.
 • Direct inzicht in mogelijke besparingen. Hoe meer kosten je apart benoemt, des te sneller zie je besparingsmogelijkheden.
 • Je kunt het persoonlijk budgetadvies invullen bij www.nibud.nl . Jouw uitgaven worden dan vergeleken met de gemiddelde uitgaven van iemand met een vergelijkbare situatie.

Zelf maak ik al jaren gebruik van een overzicht in Excel, waarin ik mijn inkomsten en uitgaven verwerk. Het geeft direct inzicht in mijn financiële situatie door het jaar heen, zodat ik me goed kan voorbereiden op de dure maanden!

Wat zijn jouw ervaringen met budgetteren? Heb jij nog tips?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om een overzicht te maken, je inkomsten en uitgaven in balans te brengen en/of meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]