Co-ouderschap en financiën

Heb je na een scheiding gekozen voor co-ouderschap?
Of sta je op het punt om co-ouderschap te gaan aanvragen?

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap betekent dat de dagelijkse taken op het gebied van verzorging en opvoeding gelijkelijk worden verdeeld over beide ouders. Je kind woont bij beide ouders en is dus om en om bij één van de ouders in huis. Een kind kan echter maar bij één adres worden ingeschreven in het bevolkingsregister.

Beslissingen worden gezamenlijk genomen en de kosten gedeeld. De afspraken over financiën en eventuele wijzigingen in de toekomst moeten goed vastgelegd worden!

Over het algemeen worden de kosten verdeeld die co-ouderschap pixabaydoor één ouder worden gedaan, zoals verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten. Je kunt ook een gezamenlijke bankrekening (kindrekening) openen. Laat daar de kinderbijslag, geld uit verschillende regelingen en eventuele extra bijdragen op storten. Vervolgens kunnen de kosten voor de kinderen van deze rekening betaald worden.

Hoe verdeel je de kosten?

  1. Naar draagkracht. Hiervoor moeten de inkomensgegevens uitgewisseld worden.
  2. Naar het aantal dagen dat het kind bij elke ouder woont.
  3. Beide ouders betalen de helft van de kosten. Deze regeling is overzichtelijk en je blijft financieel onafhankelijk.

Welke ouder heeft recht op financiële tegemoetkomingen?

Kinderbijslag
Beide ouders hebben recht op kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank vraagt de ouders aan wie de kinderbijslag moet worden uitbetaald. De kinderbijslag kan ook over beide ouders verdeeld betaald worden. Meer informatie kun je lezen op www.svb.nl

Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget wordt door de belastingdienst uitgekeerd. Deze toeslag kan echter maar aan één ouder worden betaald. Meestal vraagt degene met het laagste inkomen het kindgebonden budget aan. Meer informatie kun je lezen op www.belastingdienst.nl

Kinderopvangtoeslag
Co-ouders kunnen allebei kinderopvangtoeslag krijgen. Ieder voor het eigen deel van de kosten. Als co-ouders kun je samen kinderopvangtoeslag krijgen voor maximaal 230 uur per kind per maand. Als de kinderopvangtoeslag op naam van je ex-partner staat, kun je voor jouw deel van de kosten kinderopvangtoeslag aanvragen. Staat de toeslag op jouw naam, geef dan jouw deel van de opvanguren door.

Huurtoeslag
Beide ouders kunnen huurtoeslag aanvragen. Voor de huurtoeslag kan een kind maar bij één ouder zijn ingeschreven. Maar de andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden bij het indienen van een aanvraag voor huurtoeslag. De belastingdienst vraagt hierbij om een verklaring co-ouderschap, door beide ouders ondertekend. Kijk voor de voorwaarden en hoe je dit doet op www.belastingdienst.nl

Als je meer kinderen hebt, kun je ze op verschillende adressen inschrijven bij het bevolkingsregister. Dat vergroot de kans om in aanmerking te komen voor regelingen. Als je één kind hebt kan het financieel voordelig zijn om dit kind in te schrijven bij de ouder met het laagste inkomen in verband met mogelijke aanspraak op of een hoger bij regelingen.

Er zijn natuurlijk nog meer aspecten die een rol spelen bij de afspraken omtrent co-ouderschap. Ik heb me echter beperkt tot de financiële zaken.

Heb jij nog tips, waar co-ouders hun voordeel mee kunnen doen?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , ,

Er is 1 reactie op Co-ouderschap en financiën

  1. Marian Bosma 27 september 2017 at 10:14 #

    Wat een goed idee om ook deze afspraken goed vast te leggen. Ik kan me voorstellen dat je alles op vriendelijke wijze regelt, maar als er dan nog een kostenpost om de hoek komt, hoe verdeel je die dan? Dan helpt het zeker als de bestaande kostenposten en inkomstenposten al op papier staan. Dat scheelt een hoop gepuzzel en stress.

Geef een reactie

*