Extra inkomsten, opmaken of apart zetten?

Wat maakt jou blij in de maand mei?
Ik geniet in mei altijd van het ontluiken van de natuur en de warmte van de zon! Het voorjaar van 2020 verschilt door de verspreiding van het Corona virus wel van voorgaande jaren. Als je gezond bent kun je nog wel een wandeling maken en genieten van het mooie voorjaar. Maar voor velen zijn er grote zorgen, ook op financieel gebied. Extra inkomsten zijn dan meer dan welkom!

Normaal gesproken ontvangen de meeste werknemers in mei extra inkomsten in de vorm van vakantiegeld. Zelfstandig ondernemers ontvangen meestal geen vakantiegeld, maar zij kunnen ook extra inkomsten ontvangen, bijvoorbeeld door een belastingteruggave of als een aantal projecten tegelijkertijd is afgerond.

Wat kun je doen met extra inkomsten?

Als je financiële doelen hebt gesteld, zet je al regelmatig geld opzij om deze doelen te bereiken. Met deze extra inkomsten kom je dichter bij je doelen!

 

Maar als je normaal gesproken weinig ruimte hebt om te sparen zijn extra inkomsten heel welkom.

 

 

Welke keuzemogelijkheden zijn er?

  • Op de spaarrekening zetten om een buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven
  • Op een geblokkeerde rekening zetten, bijvoorbeeld voor een aanvulling op je pensioen
  • Een bedrag dat je voorlopig niet nodig hebt voor een aantal jaren vastzetten, omdat je daarmee meer rente kunt krijgen dan wanneer je op je gewone spaarrekening laat staan
  • Een deel van je hypotheek aflossen
  • Gebruiken voor een vakantie
  • Schulden aflossen
  • Een grote aankoop doen, zoals bijvoorbeeld een auto
  • Dure huishoudelijke apparaten vervangen
  • Gebruiken voor het onderhoud of herinrichting van je woning of je tuin

Voor het maken van een keuze is het goed om het hele financiële plaatje in gedachten te houden. Als je ineens over een groot geldbedrag kunt beschikken is het heel verleidelijk om het direct uit te geven aan iets waar je op dat moment zin in hebt!

Keuze maken

Als je met deze extra inkomsten een financieel doel kunt bereiken, kun je plannen gaan uitvoeren en iets leuks gaan doen om dit te vieren. Vervolgens stel je natuurlijk direct een nieuw spaardoel vast.

Heb je betalingsachterstanden dan ligt het voor de hand om eerst je schulden af te lossen. Blijft er dan nog wat over, dan kun je dat op de spaarrekening zetten als buffer voor onvoorziene uitgaven. Als er na de aflossing van schulden nog ruimte is, mag je jezelf natuurlijk wel belonen door iets leuks te gaan doen, want hiermee heb je ook een doel bereikt!

Besteed je de extra inkomsten aan een vakantie, stel dan van te voren vast hoeveel je uit wilt geven. Zijn de extra inkomsten hoger dan het budget voor de vakantie, zet dan een deel op een spaarrekening, zodat je sneller andere doelen kunt bereiken.

Wat doe jij met extra inkomsten?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]