Extra inkomsten, opmaken of apart zetten?

Wat maakt jou blij in de maand mei? Ik kan er in mei erg van genieten dat alles in bloei staat, de temperatuur omhoog gaat en de zon meer schijnt!
Maar mei is ook de maand dat velen extra inkomsten ontvangen in de vorm van vakantiegeld.  Zelfstandig ondernemers ontvangen meestal geen vakantiegeld, maar zij kunnen ook extra inkomsten ontvangen, bijvoorbeeld door een belastingteruggave of als een aantal projecten tegelijkertijd is afgerond.

Wat kun je doen met extra inkomsten?

Als je financiële doelen hebt gesteld, zet je al regelmatig geld opzij om deze doelen te bereiken. Met deze extra inkomsten kom je dichter bij je doelen!

 

Maar als je normaal gesproken weinig ruimte hebt om te sparen zijn extra inkomsten heel welkom.

 

 

Welke keuzemogelijkheden zijn er?

 • Op de spaarrekening zetten om een buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven
 • Op een geblokkeerde rekening zetten, bijvoorbeeld voor een aanvulling op je pensioen
 • Een bedrag dat je voorlopig niet nodig hebt voor een aantal jaren vastzetten, omdat je daarmee meer rente kunt krijgen dan wanneer je op je gewone spaarrekening laat staan
 • Een deel van je hypotheek aflossen
 • Gebruiken voor een vakantie
 • Schulden aflossen
 • Een grote aankoop doen, zoals bijvoorbeeld een auto
 • Dure huishoudelijke apparaten vervangen
 • Gebruiken voor het onderhoud of herinrichting van je woning of je tuin

Voor het maken van een keuze is het goed om het hele financiële plaatje in gedachten te houden. Als je ineens over een groot geldbedrag kunt beschikken is het heel verleidelijk om het direct uit te geven aan iets waar je op dat moment zin in hebt!

Keuze maken

Als je met deze extra inkomsten een financieel doel kunt bereiken, kun je plannen gaan uitvoeren en iets  leuks gaan doen om dit te vieren. Vervolgens stel je natuurlijk direct een nieuw spaardoel vast.

Heb je betalingsachterstanden dan ligt het voor de hand om eerst je schulden af te lossen. Blijft er dan nog wat over, dan kun je dat op de spaarrekening zetten als buffer voor onvoorziene uitgaven. Als er na de aflossing van schulden nog ruimte is, mag je jezelf natuurlijk wel belonen door iets leuks te gaan doen, want hiermee heb je ook een doel bereikt!

Besteed je de extra inkomsten aan een vakantie, stel dan van te voren vast hoeveel je uit wilt geven. Zijn de extra inkomsten hoger dan het budget voor de vakantie, zet dan een deel op een spaarrekening, zodat je sneller andere doelen kunt bereiken.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Wat doe jij met extra inkomsten?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , ,

Er zijn 6 reacties op Extra inkomsten, opmaken of apart zetten?

 1. Marian Bosma 9 mei 2017 at 19:28 #

  Mooi blog. Ik heb een keer een lezing bijgewoond over financieel onafhankelijk worden, dat is zoveel geld hebben dat je niet hoeft te werken voor geld en dat je ook die dingen kunt doen die je wilt doen. Een van de belangrijkste pijlers was: schulden aflossen. Schulden trekken harder aan jouw geld dan je met rente over je spaarrekening kunt krijgen.
  Daarom werd er bij die lezing gekeken wat je nodig hebt als bedrijfsmatige buffer (voor als je én je auto moet vervangen én je enkele maanden zonder inkomsten zit) en de rest gaat al vrij snel naar de aflossing van de schulden. Dan zul je zien dat je steeds meer bufferruimte krijgt.

  Ik vond dat wel een heel mooie benadering.

  • Tineke van den Tillaart 9 mei 2017 at 19:53 #

   Dank voor je reactie Marian! Ik heb geen schulden dus dat betekent dat ik heel gemakkelijk kan berekenen wat ik per maand minimaal nodig heb om mijn noodzakelijke kosten van levensonderhoud te kunnen betalen. Als er nog niet voldoende buffer is opgebouwd voor onverwachte kosten, behoren de reserveringen hiervoor ook tot de vaste lasten. Dus hoe meer je bespaart op je uitgaven des te minder inkomsten je per maand nodig hebt!

 2. Marian Bosma 10 mei 2017 at 11:17 #

  Ik zie dat ik iets vollediger had kunnen zijn. Onder schulden bedoelde de spreker ook de hypotheek en de helft van de Nederlanders heeft een hypotheek, dus valt er nog veel af te lossen.
  Zonder hypotheek of schulden wordt de financiële planning inderdaad een stuk eenvoudiger.

  • Tineke van den Tillaart 10 mei 2017 at 12:12 #

   Goed dat je dat nog even vermeldt Marian! Ik woon in een huurwoning en heb dus geen hypotheekschuld. Als je met extra inkomsten een stukje van je hypotheekschuld kunt aflossen, verlaagt dat op den duur ook je maandelijkse kosten.

 3. Oscar Bulthuis 10 mei 2017 at 11:43 #

  Hoi Tineke,
  Met mijn extra inkomsten doe ik het volgende: 1) Spaargeld aanvullen indien nodig: soms heb ik van ‘mijzelf’ geleend om bijvoorbeeld een bepaalde training te kopen. Die betaal ik dan eerst aan mijzelf terug 2) Schulden aan derden afbetalen (in de praktijk: de hypotheek aflossen) en 3… de belangrijkste wat mij betreft: iets voor mijzelf kopen of doen: belonen! Dat hoeft niet heel veel te zijn, maar het is zo’n belangrijk signaal aan jezelf (en ‘het universum’) dat je jezelf ook af en toe een cadeau(tje) geeft als je een meevaller hebt. Durf te belonen en te ontvangen!
  Groet, Oscar

  • Tineke van den Tillaart 10 mei 2017 at 12:24 #

   Dank voor je reactie Oscar! Mooie aanvulling op mijn blog. Als er achterstanden in betalingen zijn zou ik deze toch als eerste gaan betalen. Met niet betalen loop je het risico op incassokosten en bijvoorbeeld loonbeslagen als het uit handen wordt gegeven aan de deurwaarder. Maar door jezelf een cadeautje geven (hoe klein ook), geef je aan dat jij ook beloond mag worden voor wat je doet voor jezelf, je gezin, je omgeving, de wereld, en dat geeft weer energie!

Geef een reactie

*