Financieel in balans na de vakantie!

Heb je een fijne vakantie gehad? Ben je financieel in balans gebleven?
Heb je voldoende afstand kunnen nemen van de dagelijkse beslommeringen om je batterij weer op te laden, thuis of op een andere plaats?

Vaak geef je tijdens een vakantie wat gemakkelijker geld uit dan wanneer je aan het werk bent. Doordat je meer tijd hebt om te winkelen of op een terrasje te zitten is de verleiding groot om dan ook geld uit te geven. Tenzij je van te voren een vakantiebudget hebt vastgesteld en je daar strikt aan gehouden hebt, is de kans groot dat je meer hebt uitgegeven dan de bedoeling was.

Mogelijke gevolgen

  • Rood staan op je betaalrekening
  • Het saldo van je spaarrekening is verlaagd door extra opnames om de maand door te komen
  • Je hebt geld moeten lenen om de maand door te komen
  • De buffer voor onverwachte kosten is niet meer voldoende
  • Paniek omdat je niet weet hoe je voorzienbare extra uitgaven moet betalen

Rood staan op je betaalrekening

Tot het bedrag dat je maximaal rood mag staan, kunnen er nog rekeningen betaald worden. Controleer of er voldoende ruimte is voor de bedragen die automatisch geïncasseerd worden.
Als je maximaal rood staat, kan er niets meer afgeschreven worden. Je loopt dan het risico dat er betalingsachterstanden ontstaan. Gebruik zo mogelijk spaargeld om de roodstand aan te vullen zodat je betalingen geïncasseerd kunnen worden.

Het saldo van je spaarrekening is verlaagd

Laat elke maand automatisch een bedrag overmaken naar je spaarrekening. Blijf dit doen zodat het spaarsaldo snel weer aangevuld wordt na een vakantie. Indien nodig kun je het spaarbedrag altijd weer terugboeken.

Je hebt geld moeten lenen

Als je geld van vrienden of familie geleend hebt, maak dan duidelijke afspraken over de terugbetaling en kom deze afspraken na. Spreek maximaal een bedrag per maand af dat je over hebt na betaling van je vaste en variabele kosten.

Je buffer is te laag

Als je elke maand automatisch een bedrag over laat maken naar je spaarrekening, probeer dan (tijdelijk) dit spaarbedrag te verhogen, zodat je snel weer voldoende buffer hebt voor onverwachte kosten. Kijk bij het Nibud hoeveel buffer je nodig hebt!
Als je nog niet automatisch spaart, maak dan een overzicht van je inkomsten en uitgaven per maand. Als je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven, gebruik dan een deel hiervan om te sparen. Laat elke maand automatisch een bedrag overmaken naar je spaarrekening op het moment dat je salaris gestort is.

Paniek omdat je extra uitgaven moet betalen

Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven per maand. Als je inkomsten gelijk of lager zijn dan je uitgaven, moet je de uitgaven verlagen om geld opzij te kunnen zetten voor extra onkosten.
De uitgaven kun je verdelen in vaste uitgaven (zoals de huur, energielasten), variabele uitgaven (zoals voeding, kleding,) en overige uitgaven (zoals uitgaan, tijdschriften). Aan de vaste uitgaven kun je op korte termijn weinig veranderen maar bij de variabele en overige uitgaven kun je vaak direct besparen door andere keuzes te maken.

Financieel in balans?

Wanneer de bovenstaande tips toepast kom je snel weer financieel in balans na je vakantie. Met behulp van de BudgetCheck krijg je meer inzicht in de uitgaven die wel te beïnvloeden zijn. Bij inschrijving voor mijn nieuwsbrief krijg je de BudgetCheck GRATIS toegestuurd.

Hoe blijf jij financieel in balans gedurende de vakantieperiode?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]