Is geld uitgeven voor jou een bewuste keuze?

Vind jij het gezellig om in de zomer op een terrasje te gaan lunchen? Of zit er een ijssalon in de buurt waar je regelmatig met je kinderen een ijsje gaat kopen? Geef je gemakkelijker geld uit als er net geld op je rekening gestort is? Je hebt bij bovenstaande voorbeelden een keuze om het wel of niet te doen. Maak jij een bewuste keuze of zit je al op het terras zonder dat je er over nagedacht hebt?

Wanneer je uitgaven per maand niet hoger zijn dan je inkomsten, kun je zonder zorgen genieten van je lunch op het terras. Kom je structureel geld te kort, dan wordt lastig. Is het verstandig om hier geld aan uit te geven als er nog rekeningen thuis liggen die al betaald hadden moeten zijn?
Misschien niet leuk om over na te denken, maar daardoor maak je wel een bewuste keuze! Door bewuster te kiezen kun je de uitgaven verminderen!

Welke uitgaven kennen we?

  • Vaste uitgaven
  • Variabele uitgaven
  • Overige uitgaven

Vaste uitgaven

Deze uitgaven komen maandelijks terug en zijn noodzakelijk. Denk hierbij aan de woonlasten, verzekeringen, vervoerskosten, TV, telefoon, internet en boodschappen. Besparingen zijn mogelijk door de verzekeringen en de kosten van TV, telefoon en internet te vergelijken met andere aanbieders. Bij de boodschappen kun je een bewuste keuze maken voor goedkopere merken, aanbiedingen, verse (niet verpakte) groenten.

Variabele uitgaven

Deze uitgaven zijn noodzakelijk, maar komen niet elke maand terug. Denk hierbij aan kleding en schoenen, een bezoek aan de kapper of vervanging van huishoudelijke apparaten. Kies je voor (dure) kwaliteit kleding, of neem je genoegen met een (goedkopere) aanschaf voor één seizoen, naast de gangbare kappers kun je kiezen voor een (witte) thuiskapper of om model te zijn voor een leerling van de kappersopleiding. Voor de aanschaf van kleding en vervanging huishoudelijke apparaten kun je ook elke maand een (vast) bedrag reserveren en op een spaarrekening zetten. Dit noemen we ook wel reserveringsuitgaven.

Overige uitgaven

Dit zijn uitgaven die niet noodzakelijk zijn maar het leven leuker maken. Voorbeelden zijn uitstapjes, bioscoop, op een terrasje zitten, cadeautjes, abonnementen, loterijen, boeken, tijdschriften, goede doelen, buiten de deur eten of maaltijden bestellen. Omdat deze uitgaven extraatjes zijn, valt hier de grootste winst te behalen als je wil besparen op je uitgaven.

Hoe kan ik nu bewustere keuzes maken?

Als je structureel geld te kort komt is het noodzakelijk om bewuste keuzes te maken om de inkomsten en uitgaven in balans te brengen en te houden. Zijn je inkomsten en uitgaven wel in balans maar wil je meer geld overhouden voor bepaalde spaardoelen? Je bereikt deze doelen eerder door bewuster te kiezen.
Op de vaste en variabele uitgaven zijn vaak wel besparingen mogelijk. Op de overige uitgaven is echter de meeste winst te behalen. Je kunt gemakkelijk berekenen wat je hier maandelijks aan uit kunt geven!

Gemiddelde inkomsten minus de vaste/gemiddelde variabele kosten per maand = overige uitgaven.

Dat bedrag kun je eventueel nog omrekenen naar een bedrag per week. Als je besluit niet meer dan dat bedrag uit te geven, ga je vaker een bewuste keuze maken en kun je geld over gaan houden! Wanneer er ruimte genoeg is, zou ik een vast bedrag per maand op een spaarrekening zetten voor onvoorziene uitgaven en andere spaardoelen!

Hoe bewust geef jij geld uit?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]