Gezinsuitbreiding en balans in geldzaken

Heb je plannen voor gezinsuitbreiding? Dat kan grote gevolgen hebben voor je financiële situatie. De aandacht richt zich tijdens de zwangerschap voornamelijk op de fysieke en emotionele aspecten en de praktische zaken zoals bijvoorbeeld het inrichten van een babykamer. Ik kan me niet herinneren dat ik veel verder dacht dan de bevalling.
Omdat ik zelf net oma ben geworden, heb ik al die praktische voorbereidingen weer van dichtbij meegemaakt. Het is echter belangrijk om ook de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding al voor de bevalling in kaart te brengen.

Babyfoto4-publicdomainpictures.net_

VOOR DE BEVALLING

Inzicht in je persoonlijke financiën
Maak daarvoor een overzicht van je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden.
Hoeveel geld heb je nodig voor de babykamer en de uitzet? Ik heb zelf een deel van anderen geleend of gekregen. Tegenwoordig is het via bijvoorbeeld marktplaats.nl of verkoopgroepen op Facebook heel gemakkelijk om een gebruikte maar nog goede babykamer en uitzet te vinden. Je kunt daarmee flink besparen op de kosten.

Minder werken?
Hoe ga je werk en zorg combineren? Wat betekent het financieel als een van de ouders minder gaat werken? Als je in loondienst bent en je kind is nog geen acht jaar is, dan mag je ouderschapsverlof opnemen als je (tijdelijk) minder uren wil gaan werken. Sommige werkgevers betalen een gedeelte van je salaris door tijdens dit verlof, andere niet. Ouderschapsverlof heeft altijd financiële gevolgen. Wat zijn de kosten die je kunt verwachten voor de kinderopvang?

Omgaan met minder geld
Kijk kritisch naar je vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan de energieleverancier, internet, abonnementen, de auto. Op deze vaste uitgaven kun je vaak flink besparen. Het bedrag dat je uitspaart, kun je op een spaarrekening zetten. Daarmee kun je een periode met een lager inkomen overbruggen.
Heb je nog leningen lopen, bekijk dan de mogelijkheden om (zonder boete) wat extra af te lossen.

Toeslagen
Een lager inkomen kan gevolgen hebben voor je recht op zorg- of huurtoeslag. Denk ook aan het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Op toeslagen.nl is hier meer informatie over te vinden. Via berekenuwrecht kun je berekenen waar je recht op hebt, hoeveel deze regelingen je opleveren en hoe je ze kunt aanvragen. Ook gemeentes kunnen hun regelingen bekend maken op deze site.

NA DE BEVALLING

Financiële zaken
Kinderbijslag kun je aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank 
Indien van toepassing kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag aanvragen via toeslagen.nl
Wat kunt je in de toekomst verwachten? Is het nodig om daar nu al voor te sparen? Hoeveel geld heb je dan nodig en hoeveel zekerheid wil je daarin hebben?  Wil je daar verzekeringen voor afsluiten?

Verzekeringen
De verzekerde som op de inboedelverzekering zo nodig verhogen met de waarde van de babykamer, babykleding, speelgoed. De aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en doorlopende reisverzekering aanpassen, eventueel een uitvaartverzekering afsluiten voor je kind.
De geboorte dien je binnen 4 maanden te melden bij de zorgverzekering.

Hoe heb jij je voorbereid op gezinsuitbreiding?
Zou je dit willen delen in onderstaand reactieveld?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , , , ,

Er zijn 4 reacties op Gezinsuitbreiding en balans in geldzaken

 1. Mark 13 september 2016 at 19:20 #

  De planning is er wel, maar het lukt niet. Al die pogingen kosten ook een berg knaken kan ik je vertellen.

  • Tineke van den Tillaart 13 september 2016 at 21:20 #

   Bedankt voor je reactie Mark! In jouw situatie brengt de planning helaas extra kosten met zich mee waar je geld voor moet reserveren.

 2. Marian Bosma 14 september 2016 at 08:09 #

  Gefeliciteerd oma!
  Goede tips, ik heb eens samengewerkt met een collega die aangaf dat zij net zoveel verdiende met haar 32 uur baan als ze aan geld voor de opvang kwijt was. Bijna had ze haar baan opgezegd om bij haar kind thuis te zijn.

  • Tineke van den Tillaart 14 september 2016 at 10:05 #

   Dank voor je reactie Marian! Ik neem aan dat die collega onderzocht heeft of ze aanspraak kon maken op kinderopvangtoeslag. Maar ook met een toeslag kunnen de kosten hoog zijn en dan moet je het belang van voortzetting van je baan afwegen tegen de (tijdelijke) hoge kosten.

Geef een reactie

*