Gezinsuitbreiding en balans in geldzaken

Heb je plannen voor gezinsuitbreiding?
Dat kan grote gevolgen hebben voor je financiële situatie. Tijdens de zwangerschap richt de aandacht zich vooral op de fysieke en emotionele aspecten en praktische zaken zoals het inrichten van een babykamer. Ik kan me niet herinneren dat ik veel verder dacht dan de bevalling.
Omdat ik zelf inmiddels drie keer oma ben geworden, heb ik al die praktische voorbereidingen weer van dichtbij meegemaakt. Het is echter belangrijk om ook de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding al voor de bevalling in kaart te brengen.

VOOR DE BEVALLING

 • Inzicht in je persoonlijke financiën
  Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden.
  Bereken daarna hoeveel geld je nodig hebt voor de babykamer en de uitzet? Ik heb zelf een deel van anderen geleend of gekregen. Tegenwoordig is het via bijvoorbeeld marktplaats.nl of verkoopgroepen op Facebook heel gemakkelijk om een gebruikte maar nog goede babykamer en uitzet te vinden. Je kunt daarmee flink besparen op de kosten.
 • Minder werken?
  Hoe ga je werk en zorg combineren? Wat betekent het financieel als één van de ouders (al dan niet tijdelijk) minder gaat werken? Of als beiden minder gaan werken? Als je in loondienst bent en je kind nog geen acht jaar is, dan mag je ouderschapsverlof opnemen als je (tijdelijk) minder uren wil gaan werken. Sommige werkgevers betalen een gedeelte van je salaris door tijdens dit verlof, andere niet. Ouderschapsverlof heeft altijd financiële gevolgen. Wat zijn de kosten die je kunt verwachten voor de kinderopvang? Denk ook aan kinderopvangtoeslag die je aan kunt vragen.
 • Omgaan met minder geld
  Kijk kritisch naar je vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan de energieleverancier, internet, abonnementen, de auto. Op deze vaste uitgaven kun je vaak flink besparen. Het bedrag dat je uitspaart, kun je op een spaarrekening zetten. Daarmee kun je een periode met een lager inkomen overbruggen.
  Heb je nog leningen lopen, bekijk dan de mogelijkheden om (zonder boete) wat extra af te lossen.
 • Toeslagen
  Een lager inkomen kan gevolgen hebben voor je recht op zorg- of huurtoeslag. Denk ook aan het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Op toeslagen.nl is hier meer informatie over te vinden. Via berekenuwrecht kun je berekenen waar je recht op hebt, hoeveel deze regelingen je opleveren en hoe je ze kunt aanvragen. Ook gemeentes kunnen hun regelingen bekend maken op deze site.

NA DE BEVALLING

 • Financiële zaken
  Kinderbijslag kun je aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank 
  Indien van toepassing kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag aanvragen via toeslagen.nl
  Wat kunt je in de toekomst verwachten? Is het nodig om daar nu al voor te sparen? Hoeveel geld heb je dan nodig en hoeveel zekerheid wil je daarin hebben?  Wil je daar verzekeringen voor afsluiten?
 • Verzekeringen
  De verzekerde som op de inboedelverzekering zo nodig verhogen met de waarde van de babykamer, babykleding, speelgoed. De aansprakelijkheidsverzekering particulieren, rechtsbijstandsverzekering en doorlopende reisverzekering aanpassen, eventueel een uitvaartverzekering afsluiten voor je kind.
  De geboorte dien je binnen 4 maanden te melden bij de zorgverzekering.

Voor de opvang van kinderen zijn veel mogelijkheden. Je kunt (allebei) minder gaan werken, gebruik maken van een kinderdagverblijf of een gastouder of misschien wonen er wel grootouders in de buurt die een dag in de week op willen passen. Omdat minder werken en het gebruik maken van kinderopvang grote financiële gevolgen kan hebben is het belangrijk alles van te voren te (laten) berekenen.
Je bent dan beter voorbereid op de nieuwe situatie!

Hoe heb jij je voorbereid op gezinsuitbreiding?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]