Goed verzekerd?

Ben jij goed verzekerd? Wanneer ik als budgetcoach naar de uitgaven van een klant kijk, lopen we ook alle verzekeringen na. Welke verzekeringen zijn afgesloten? Welke zijn noodzakelijk? Zijn risico’s niet dubbel verzekerd? Is het mogelijk op deze uitgaven te besparen?

Er zijn 3 soorten verzekeringen:schade auto pixabay

 1. Zorgverzekeringen
 2. Schadeverzekeringen
 3. Levensverzekeringen

1. Zorgverzekeringen: 

 • Deze verzekering is in Nederland verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar en wordt hier verder niet besproken.

2. Schadeverzekeringen (de belangrijkste):

 • Woon(huis)verzekering, combinatie van een inboedel en opstalverzekering
 • Inboedelverzekering voor schade aan alles in of bij het huis wat niet vast zit
 • Opstalverzekering voor schade aan het huis en alles wat daarin vast zit
 • Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) voor schade, toegebracht aan anderen waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent
 • Rechtsbijstandsverzekering voor juridische ondersteuning bij een conflict
 • Autoverzekering (WA, beperkt casco of casco)
 • Reisverzekering (al dan niet doorlopend) voor als je (regelmatig) reizen maakt

3. Levensverzekeringen:

 • Uitkering bij overlijden van de verzekerde persoon, vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek (overlijdensrisicoverzekering), zodat de nabestaanden niet met de hele hypotheekschuld achterblijven.
 • Uitvaartverzekering, waarbij ofwel een bepaald bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden (kapitaalverzekering) ofwel een verzekeraar de begrafenis of crematie verzorgt en betaalt (naturaverzekering)

In Nederland heeft de overheid twee verzekeringen verplicht gesteld, en dat zijn de basisverzekering tegen ziektekosten (vanaf 18 jaar) en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen zoals de auto, motor, bromfiets, scooter of snorfiets.

Daarnaast is het raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering particulieren en een inboedelverzekering af te sluiten en eventueel een uitvaartverzekering. Voor huiseigenaren is een opstal- en overlijdensrisicoverzekering vaak noodzakelijk.

Welke verzekeringen verder nodig zijn, hangt af van bezittingen, inkomen en interesses. Bij inboedelverzekeringen adviseer ik om de paar jaar de inboedelwaardemeter van je verzekeraar in te vullen of een inventarislijst te maken, dit om de controleren of je niet onderverzekerd bent. Er zijn echter steeds meer verzekeraars die een onbeperkte garantie geven tegen onderverzekering, zonder voorwaarden. Het hangt dus van je verzekering of je regelmatig moet checken of je nog goed verzekerd bent.

Optioneel

 • Inboedelverzekering met een buitenshuisdekking. Een goede keuze als je veel onderweg bent met je laptop, iPhone of andere dure apparatuur.
 • Telefoonverzekering
 • Fietsverzekering, zeker bij de e-bikes iets om over na te denken

Zijn alle verzekeringen nodig?
Nee! Als je maandelijks een bedrag opzij kunt zetten voor onverwachte kosten/schade/verlies of voor een uitvaart, hoef je daarvoor geen verzekering af te sluiten.

Hoe kun je goed verzekerd zijn en toch besparen op de post verzekeringen?

 1. Alle polissen verzamelen en noteren wanneer de termijn afloopt. Als je vóór 1 januari 2010 een verzekering hebt afgesloten, moet je verzekeraar je tijdig laten weten wanneer je verzekering automatisch wordt verlengd. Ook moet hij aangeven tot welke datum je nog kunt opzeggen. Laat je de verzekering automatisch verlengen, dan gelden na die looptijd nieuwe regels. Je kunt de verzekering dan elk moment opzeggen met een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Inboedel- en opstalverzekeringen die je nu afsluit, hebben standaard een looptijd van 1 jaar. Na een jaar kun je de verzekering elk moment opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.
 2. Besluiten waarvoor je verzekerd wilt blijven (wat is echt noodzakelijk?), en de andere opzeggen.
 3. Op vergelijkingssites zoals  www.verzekeringssite.nlwww.independer.nl  of www.verzekeringvergelijk.nl premies vergelijken met die van je huidige verzekeringen en een top 5 samenstellen van elke verzekering. Let hierbij ook op het eigen risico bij schade.
 4. Polisvoorwaarden nauwkeurig lezen, want je wilt wel goed verzekerd blijven.
 5. Een keuze maken bij welke verzekeringen je wilt overstappen en de overstap regelen.

Belangrijk
Vaak is het voordeliger om meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als er pakketkorting gegeven wordt. Maar als je voor elke verzekering apart gaat uitzoeken welke verzekeraar de voordeligste is kunnen losse verzekeringen goedkoper zijn dan met de pakketkortingen van de verzekeraars.

Hoe vaak check jij je verzekeringen?
Zou je dit willen delen in onderstaand reactieveld?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , , , , ,

Er zijn 4 reacties op Goed verzekerd?

 1. Marian Bosma 11 oktober 2016 at 14:52 #

  Er staat een voor mij nieuwe verzekering tussen, de telefoonverzekering. Inderdaad nog niet aan gedacht.

  Wederom fijne tips, dank je wel. Nu de avonden donkerder worden is het een goed idee om eens de polissen op tafel te leggen en te puzzelen.

  • Tineke van den Tillaart 11 oktober 2016 at 15:08 #

   Dank voor je reactie Marian! Wanneer je een inboedelverzekering met buitenshuisdekking afgesloten hebt, is een aparte telefoonverzekering misschien niet nodig. De verzekeraar kan daar vast meer over vertellen.

 2. Roy van den Anker 12 oktober 2016 at 13:51 #

  Leuk blog weer Tineke! Vooral het met regelmaat checken is erg belangrijk. Wij doen bij veel van onze klanten een jaarlijkse ‘verzekerings-APK’ en hebben gemeten dat maar liefst 1:5 huishoudens vergeet om relevante wijzigingen door te geven! Up to date houden voorkomt financiële verrassingen bij schade.

  • Tineke van den Tillaart 12 oktober 2016 at 17:13 #

   Dank voor je reactie Roy! Het is inderdaad verstandig om elk jaar een moment te plannen om kritisch te kijken naar alle lopende verzekeringen en abonnementen.

Geef een reactie

*