Goed verzekerd?

Ben jij goed verzekerd?
Wanneer ik naar de uitgaven van een klant kijk, lopen we ook alle verzekeringen na. Welke verzekeringen zijn afgesloten? Welke zijn noodzakelijk? Zijn risico’s niet dubbel verzekerd? Is het mogelijk op deze uitgaven te besparen?

Er zijn 3 soorten verzekeringen

 1. Zorgverzekeringen
 2. Schadeverzekeringen
 3. Levensverzekeringen

1. Zorgverzekeringen 

 • Deze verzekering is in Nederland verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar en wordt hier verder niet besproken. Uiterlijk 12 november 2019 moeten de zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend gemaakt hebben.

2. Schadeverzekeringen (de belangrijkste)

 • Woon(huis)verzekering, combinatie van een inboedel en opstalverzekering
 • Inboedelverzekering voor schade aan alles in of bij het huis wat niet vast zit
 • Opstalverzekering voor schade aan het huis en alles wat daarin vast zit
 • Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) voor schade, toegebracht aan anderen, waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent
 • Rechtsbijstandsverzekering voor juridische ondersteuning bij een conflict
 • Autoverzekering (WA, beperkt casco of casco)
 • Reis(/annulerings)verzekering (wel/niet doorlopend) voor als je (regelmatig) reizen maakt

3. Levensverzekeringen

 • Uitkering bij overlijden van de verzekerde persoon. Deze wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek (overlijdensrisicoverzekering), zodat de nabestaanden niet met de hele hypotheekschuld achterblijven.
 • Uitvaartverzekering. De verzekeraar keert een bepaald bedrag uit bij overlijden (kapitaalverzekering) of verzorgt en betaalt de begrafenis of crematie (naturaverzekerjng).

In Nederland heeft de overheid twee verzekeringen verplicht gesteld. Dat zijn de basisverzekering tegen ziektekosten (vanaf 18 jaar) en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WA) zoals de auto, motor, bromfiets, scooter of snorfiets.

Daarnaast is het raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) en een inboedelverzekering af te sluiten en eventueel een uitvaartverzekering. Voor huiseigenaren is een opstal- en overlijdensrisicoverzekering vaak noodzakelijk.

Welke verzekeringen verder nodig zijn om goed verzekerd te zijn, hangt af van bezittingen, inkomen en interesses. Bij inboedelverzekeringen adviseer ik om de paar jaar te controleren of je niet onderverzekerd bent. Je kunt de inboedelwaardemeter van je verzekeraar invullen of een inventarislijst maken. Er zijn echter steeds meer verzekeraars die zonder voorwaarden een onbeperkte garantie geven tegen onderverzekering.

Optioneel

 • Inboedelverzekering met een buitenshuisdekking. Een goede keuze als je veel onderweg bent met je laptop of andere dure apparatuur.
 • Telefoonverzekering
 • Fietsverzekering; dit is zeker bij de e-bikes iets om over na te denken

Zijn alle verzekeringen nodig?

Nee! Als je maandelijks een bedrag opzij kunt zetten voor onverwachte kosten/schade/verlies of voor een uitvaart, hoef je daarvoor geen verzekering af te sluiten. In noodgevallen moet je wel direct over het gespaarde geld kunnen beschikken. Een schade die je (onbedoeld) aan anderen hebt toegebracht kan echter zo hoog oplopen dat het veiliger is om een AVP af te sluiten!

Hoe kun je besparen op de premies?

 1. Alle polissen verzamelen en noteren wanneer de termijn afloopt. Als je vóór 1 januari 2010 een woon(huis)verzekering hebt afgesloten, moet de verzekeraar melden wanneer je verzekering automatisch wordt verlengd en tot welke datum je kunt opzeggen. Laat je de verzekering verlengen, dan gelden na die looptijd nieuwe regels. Je kunt de verzekering dan elk moment opzeggen met een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Woon(huis)verzekeringen die je nu afsluit, hebben standaard een looptijd van 1 jaar. Na een jaar kun je de verzekering elk moment opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.
 2. Besluiten waarvoor je verzekerd wil blijven (wat is echt noodzakelijk?), en de andere opzeggen.
 3. Op vergelijkingssites zoals  www.verzekeringssite.nlwww.independer.nl  of www.verzekeringvergelijk.nl premies vergelijken met die van je huidige verzekeringen en een top 5 samenstellen van elke verzekering. Let hierbij ook op het eigen risico bij schade.
 4. Polisvoorwaarden nauwkeurig lezen, want je wilt wel goed verzekerd blijven.
 5. Een keuze maken bij welke verzekeringen je wilt overstappen en de overstap regelen.

Belangrijk!
Vaak is het voordeliger om meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als er pakketkorting gegeven wordt. Maar als je voor elke verzekering uitzoekt welke verzekeraar de voordeligste is kunnen losse verzekeringen goedkoper zijn dan met de pakketkortingen van de verzekeraars.

Hoe vaak check jij je verzekeringen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]