Heb je als ZZP’er recht op toeslagen?

Ben jij fulltime ZZP’er of werk je als freelancer naast een parttime baan?
Dan heb je te maken met wisselende inkomsten. Het betalen van de huur en de premie voor de zorgverzekering kan een probleem worden als je (nog) niet voldoende reserves hebt opgebouwd. Als je inkomen onder een bepaalde grens komt, heb je vaak recht op toeslagen.

Heb je met wisselende inkomsten recht op toeslagen?

Ja, dat is mogelijk! Ook als ZZP’er of als freelancer naast een baan kun je in aanmerking komen voor één of meer wettelijke toeslagen. Vooral voor starters kunnen deze toeslagen een goede aanvulling zijn op het inkomen. Na elk kwartaal kun je het bedrijfsresultaat bekijken en een inschatting maken van de belastbare winst over een heel jaar. Als je dat zelf lastig vindt, roep dan de hulp in van een deskundige. Heb je de boekhouding uitbesteed, laat je dan elk kwartaal informeren over je financiële bedrijfssituatie.

Toeslagen aanvragen in het lopende jaar
Met de inkomensgegevens over een kwartaal of een half jaar kun je een inschatting maken voor het belastbaar jaarinkomen. Hiermee kun je een proefberekening maken. Als je nog een flinke groei verwacht, pas het inkomen dan aan. Je kunt het inkomen beter te hoog inschatten dan te laag. Weet je zeker dat je inkomen onder een bepaalde grens zal komen, vraag dan de toeslagen aan. Maar controleer elk kwartaal of het geschatte jaarinkomen nog steeds klopt en pas dit zo nodig aan door in te loggen op Mijn toeslagen via www.belastingdienst.nl

Toeslagen aanvragen na afloop van een jaar
Als het jaar voorbij is, heb je vaak een beter zicht op het bedrijfsresultaat. Tot 1 september van het lopende jaar kun je nog toeslagen (met uitzondering van de kinderopvangtoeslag) aanvragen voor het jaar daarvoor. Wanneer er uitstel is aangevraagd voor de aangifte inkomstenbelasting kun je nog toeslagen aanvragen tot de datum waarop het uitstel afloopt. Als de jaarrekening over het voorgaande jaar is opgemaakt en de aangifte inkomstenbelasting is gedaan, kun je met de juiste gegevens toeslagen aanvragen.

Welke toeslagen zijn er?

  • zorgtoeslag
  • kindgebonden budget
  • huurtoeslag
  • kinderopvangtoeslag

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering. Deze toeslag is afhankelijk van je verzamelinkomen. Heb je een fiscale partner, dan geldt het gezamenlijke verzamelinkomen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag.

Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar als je (gezamenlijk) inkomen onder een bepaalde grens komt.

Huurtoeslag
Woon je in een huurwoning, waarvan de huur minder is dan de maximale huurgrens en valt je inkomen onder een bepaalde grens, dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Als je kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat, kun je als ZZP’er kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je besteedt aan je bedrijf. Dat zijn bijvoorbeeld de uren die:

  • je in rekening brengt bij je klanten
  • je besteedt aan je bedrijfsadministratie
  • je nodig hebt om offertes te maken of je website bij te houden
  • je besteedt aan het volgen van cursussen of trainingen voor je bedrijf

De gewerkte uren moet je wel aannemelijk maken met bijvoorbeeld een urenadministratie.
Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag geldt dat deze moet worden aangevraagd binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat.

Aanvragen toeslagen

Je kunt via www.toeslagen.nl met een proefberekening uitrekenen of je in aanmerking komt voor toeslagen. Als dat het geval is, kun je daar ook de betreffende toeslagen aanvragen door in te loggen met DigiD. 

Als je toeslagen ontvangt, controleer jij dan tussentijds of je geschatte jaarinkomen nog klopt?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]