Heb jij een financieel plan voor december?

Kijk jij uit naar de maand december of zie je er tegenop?
December is de maand waar iedereen wel een bepaald gevoel bij heeft. Voor velen is het een maand van gezelligheid met vrienden en familie. De viering van Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling hoort daar allemaal bij. Voor anderen hoeft het allemaal niet zo uitbundig. Vaak zijn de extra kosten een belemmering om echt te kunnen genieten van deze periode.

Wil je zonder geldzorgen genieten van de feestmaand december?

 • Begin op tijd met de voorbereidingen
 • Maak een financieel plan voor december
 • Wees creatief met het kiezen van cadeautjes
 • Een feestelijke maaltijd met meer personen is voordeliger
 • Kerstsfeer in huis creëren kan heel voordelig
 • Vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling zijn gratis
 • Laat je niet gek maken door de reclame

Begin op tijd met de voorbereidingen
Toen mijn kinderen klein waren begon ik al in september uit te kijken naar geschikte cadeautjes voor het Sinterklaasfeest. Als je op aanbiedingen let, kun je voordelig inkopen doen. Een bijkomend voordeel is dat het niet veel tijd kost en je de kosten verdeelt over een paar maanden.

Maak een financieel plan voor december
Stel een budget vast voor alle feestelijke activiteiten waar je aan mee wilt doen in december. Dus een budget voor de Sinterklaasviering, voor de Kerstdagen en voor de jaarwisseling. Niet alleen voor de cadeautjes, maar ook voor de extra kosten voor de maaltijden en gezellige avonden.

Wees creatief met het kiezen van cadeautjes
Kinderen vinden het leuk om veel cadeautjes uit te pakken, dus met veel kleine cadeautjes kun je ze heel blij maken. Op speelgoedbeurzen kun je voordelig mooi speelgoed kopen en verkopen. Ook via internet kun je voordelig inkopen doen, nieuw of tweedehands. Mijn zoons hebben jaren gespeeld met houten meccano, dat ik voor een paar euro op een speelgoedbeurs gekocht had. Leuk ingepakte cadeautjes maakt het uitpakken nog interessanter. Als je met volwassenen Sinterklaas viert kun je lootjes trekken en/of met elkaar een budget afspreken.

Een feestelijke maaltijd met meer personen is voordeliger
Bedenk van te voren wie er mee-eten. Kinderen hebben vaak andere ideeën over een feestmaaltijd dan volwassenen. Als er met een grotere groep bij één gezin gegeten wordt, kan iedereen bijvoorbeeld een onderdeel van de maaltijd bereiden. Al weken voor de feestdagen zijn er bij supermarkten producten in de aanbieding die bij een feestmaaltijd passen, bewust inkopen dus.

Kerstsfeer in huis creëren kan heel voordelig
Als je een echte kerstboom wilt kopen, vergelijk dan de prijzen bij verschillende verkooppunten. Het voordeel van een kunstboom is dat je van een eenmalige investering jarenlang plezier hebt. Dit geldt ook voor kerstversieringen. Wel is er een trend van steeds wisselende stijlen, maar daar hoef je natuurlijk niet aan mee te doen. Kinderen vinden het vaak leuk om versieringen voor in de boom te maken. Op die manier kun je ook elk jaar variëren. Kaarsen zijn te koop in allerlei prijsklassen, net als kerstkaarten. Waxinelichtjes geven ook veel sfeer.

Vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling zijn gratis
Op veel plaatsen worden vuurwerkshows georganiseerd. Als je zelf vuurwerk mag afsteken in jouw woonplaats, bepaal dan je budget hiervoor en bestel maximaal voor dit bedrag.

Laat je niet gek maken door de reclame
De beleving van de feestdagen in december is vooral heel persoonlijk. Voor mij zijn de Kerstdagen vooral een moment om even tot rust te komen, een lekker dik boek te lezen en te eten waar ik zin in heb, of dat nu past bij die dagen of niet!

Hoe bereid jij je voor op de extra uitgaven in december?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

3 gedachten over “Heb jij een financieel plan voor december?”

 1. Ik spaar elke maand een vast bedrag voor de decembermaand. En ik probeer in oktober alles al in huis te hebben qua cadeaus. En vanaf oktober haal ik elke week een beetje extra aan boodschappen zodat ik daar ook niet meer over hoef te stressen. Alleen de verse producten haal ik een paar dagen van de voren.

  • Dank voor je reactie Mary! Het zou heel wat financiële problemen voorkomen als iedereen dit op deze manier zou doen. Hetzelfde geldt ook voor het budgetteren voor verjaardagen.

   • Ook daar spaar ik elke maand een vast bedrag voor. Maar soms is het moeilijk om dingen goed te regelen. Maar ik hoor dat mijn berichtjes mensen inspireren om het toch te proberen. Daarom heb ik voor elk potje een apart spaarpotje op mijn spaarrekening. Al weet ik niet of het bij elke bank kan.

    Nooit geschoten is altijd mis, denk ik dan.

Reacties zijn gesloten.