Help, mijn rekening wordt geblokkeerd!

Kun jij rood staan op je betaalrekening?
En heb je wel eens bericht van de bank ontvangen dat de rekening geblokkeerd wordt als het saldo voor een bepaalde datum niet minstens 24 uur positief heeft gestaan?

Wanneer er maandelijks geld gestort wordt op je bankrekening, keurt de bank een verzoek om tot een bepaald bedrag rood te staan meestal goed.
Wel is er vaak de voorwaarde aan verbonden dat je één keer per kwartaal een keer positief moet staan. Dit krediet mag niet hoger zijn dan het bedrag dat maandelijks wordt bijgeschreven op de rekening. Elke bank berekent rente over de roodstand, want dat is in feite een kortdurende lening. De rente varieert momenteel van 9% tot 14% per jaar.

Voordelen

 • Automatische incasso’s worden altijd afgeschreven
 • Je kunt een aankoop voor de salarisbetaling doen in plaats van erna

Risico’s

 • Je vergeet, dat je na de salarisbetaling minder te besteden hebt
 • Wanneer je het uitgavenpatroon niet aanpast, sta je de maand erna nog verder in het rood
 • Je staat maandelijks maximaal rood en staat steeds minder lang in de plus
 • Automatische incasso’s kunnen niet meer geïncasseerd worden
 • Er ontstaan betalingsachterstanden
 • De bank stuurt een bericht dat de rekening voor een bepaalde tijd 24 uur positief moet staan
 • Uiteindelijk blijft het saldo niet minstens 24 uur positief staan voor de genoemde datum
 • De bank blokkeert de rekening, zodat je geen betalingen meer kunt doen

Praktijksituatie

In de praktijk blijkt bij veel klanten de maandelijkse roodstand een gegeven te zijn. Het gaat een tijdje goed omdat er elke maand op een vaste tijd salaris of uitkering op de rekening gestort wordt. Maar er kunnen zich verschillende situaties voordoen:

Klant 1: De uitkering is om onduidelijke redenen een stuk lager dan normaal. Er was een fout gemaakt, dus na een paar dagen volgde een nabetaling. Maar hierdoor bleef het banksaldo negatief en werd de rekening al na de eerste betaling geblokkeerd. Er kunnen geen betalingen meer worden gedaan en geen geld meer worden gepind, de achterstanden lopen snel op, betalingsherinneringen en aanmaningen stromen binnen, afsluitingen volgen.

Klant 2: Na een tijdelijk dienstverband is de klant ziek uit dienst gegaan en ontvangt de klant een ziektewetuitkering van het UWV. Deze uitkering wordt per week uitbetaald en daardoor komt het saldo niet meer in de plus. Er zijn al betalingsachterstanden, de klant raakt het overzicht kwijt. In dit geval verlaagt de bank de maximale roodstand met €50 per maand.

Blokkeren voorkomen
Een goed advies hiervoor is moeilijk te geven. Een overboeking van een goede bekende kan zorgen voor een positief saldo voor 24 uur. Houd er rekening mee dat er in die tijd direct bedragen geïncasseerd kunnen worden, zodat je daarna niet het gestorte bedrag terug kunt betalen. En schulden maken bij een bekende is niet goed voor de verstandhouding.

Problemen in de toekomst voorkomen

 1. Elke maand rood staan is geen wenselijke situatie. Wanneer het mogelijk is, zuiver dan de roodstand net voor de salarisstorting aan met spaargeld. Dan begin je weer met een schone lei. De rente die je voor spaargeld ontvangt is vele malen lager dan wat je betaalt voor het rood staan.
 2. Is je maximale krediet hoger dan de totale inkomsten per maand (bijvoorbeeld door verlaging van de inkomsten), verlaag dit krediet dan tot een maximum dat daar ruim onder zit. Zo weet je zeker dat je elke maand een positief saldo hebt. Het maximum terugbrengen naar 0 verdient de voorkeur.
 3. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Als je regelmatig rood staat is de kans groot dat je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten. Er zijn vaste uitgaven waar je weinig aan kunt veranderen, maar hoe zit het met de variabele en overige uitgaven? Met behulp van de BudgetCheck die je GRATIS kunt downloaden op mijn website, krijg je meer inzicht in de uitgaven die wel te beïnvloeden zijn!

Wat doe jij om rood staan te voorkomen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om een overzicht te maken, je inkomsten en uitgaven in balans te brengen en/of meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]