Help, mijn vaste lasten zijn te hoog!

Ben jij vaak door je geld heen voordat je salaris of uitkering weer op je rekening gestort wordt? Ofwel is er aan het einde van je geld nog een stukje maand over?
Dan zijn de uitgaven waarschijnlijk hoger dan de inkomsten.
Om de inkomsten en uitgaven in balans te brengenhuis3 pixabay, moet je ervoor zorgen dat of de inkomsten omhoog gaan of de uitgaven omlaag of beiden.

Inkomsten

 • Salaris, inkomsten uit je eigen bedrijf, uitkering(en)
 • Toeslagen via de belastingdienst
 • Kinderbijslag
 • Voorlopige teruggave inkomstenbelasting

Uitgaven

 • Vaste uitgaven, ook wel vaste lasten genoemd, zijn alle kosten die je hebt vanuit een contractuele verplichting; denk bijvoorbeeld aan de huur of hypotheek
 • Noodzakelijke variabele uitgaven, zoals de boodschappen, kleding
 • Niet-noodzakelijke variabele uitgaven, zoals tijdschriften, uit eten gaan

Overzicht maken
Om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgavenpatroon kun je een overzicht uitprinten van je bankafschrijvingen van drie maanden. Vervolgens ga je alle inkomsten en uitgaven noteren op papier of in een Excelsheet.
Je kunt met deze gegevens de gemiddelde inkomsten en uitgaven voor elke categorie per maand berekenen. Maak daarvan een maandoverzicht. Je weet dan hoeveel geld je per maand te kort komt.

Overzicht beoordelen
Omdat het in de meeste gevallen gemakkelijker is om te besparen op de uitgaven dan op het verhogen van de inkomsten, loop je alle uitgavenposten in het overzicht door.

 1. Niet-noodzakelijke variabele uitgaven, daar kun je direct op besparen.
 2. Noodzakelijke variabele uitgaven. Misschien geef je gemakkelijk geld uit aan kleding, terwijl je nog genoeg in de kast hebt liggen. Of pak je bij de supermarkt uit gewoonte de A-merken, terwijl het huismerk of budgetmerk misschien ook voldoet aan je wensen. Door deze producten een keer te proberen, kun je op termijn geld besparen.
 3. Vaste lasten. Als je ondanks mogelijke besparingen op de variabele uitgaven nog steeds geld te kort komt, moeten de vaste lasten bekeken worden. Begin dan met het beoordelen van de abonnementen voor tijdschriften, sportschool e.d. Als je geen gebruik meer wil maken van deze abonnementen kun je ze met in achtneming van de opzegtermijn opzeggen.

Vaste lasten te hoog?
Het kan voorkomen dat er na bovenstaande besparingen nog steeds een tekort is.
Dit maakte ik kortgeleden mee bij een klant. Gezien zijn inkomen, was het voor hem niet moeilijk om na zijn scheiding een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een nieuwe woning. De alimentatieverplichting is meegenomen in de beoordeling.
Naast de hypotheek heeft hij een lening lopen voor de aanschaf van een motor. Op de variabele uitgaven is nauwelijks geld te besparen.
Hij kwam tot de conclusie dat hij kritisch moet kijken naar de vaste uitgaven voor de hypotheek, de auto en de motor. Voor meer financiële rust wil hij daarop gaan besparen. Dit betekent keuzes maken.

Vaste lasten te beïnvloeden?
Ja, ook je vaste uitgaven zijn te verlagen. Aan de huur kun je weinig doen als je niet wilt verhuizen en de hypotheek ook niet tenzij je renteperiode binnenkort afloopt.
Waar wel op de besparen valt zijn de volgende posten:

 • Energie
 • Internet/bellen/TV
 • Mobiele telefoon
 • Verzekeringen

Op vergelijkingssites zoals independer.nl,  energieleveranciers.nl,  consumentenbond.nl,  energievergelijken.nlprijsvergelijken.nl,  easyswitch.nl en vele anderen kun je heel gemakkelijk energiemaatschappijen, internet/bellen/tv-abonnementen, mobiele telefoonabonnementen en verzekeringen bij verschillende maatschappijen met elkaar vergelijken. Hierbij is het wel van belang dat je goed kijkt naar de voorwaarden. Vaak kun je veel geld besparen door over te stappen naar een andere maatschappij/provider.

Op welke vaste lasten kun jij besparen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , , , , ,

Er zijn 2 reacties op Help, mijn vaste lasten zijn te hoog!

 1. Saskia 3 augustus 2016 at 06:03 #

  Mooi helder verhaal, Tineke… eentje die ik vanewege mijn huidige vechtscheiding ter harte neem.

  • Tineke van den Tillaart 3 augustus 2016 at 08:42 #

   Bedankt voor je reactie Saskia! Als ik je ergens mee kan helpen neem dan gerust contact met me op.

Geef een reactie

*