Help, mijn vaste lasten zijn te hoog!

Ben jij vaak door je geld heen voordat er weer geld op je rekening gestort wordt? Met andere woorden: Is er aan het einde van je geld nog een stukje maand over?
Dan zijn de uitgaven hoger dan de inkomsten!
Misschien zijn je vaste lasten wel veel te hoog, of geef je ongemerkt veel geld uit aan kleine uitgaven.

Inkomsten en uitgaven in balans brengen

Om de inkomsten en uitgaven in balans te brengen, moet je ervoor zorgen dat of de inkomsten omhoog gaan of de uitgaven omlaag of beiden.

Inkomsten

 • Salaris, inkomsten uit je eigen bedrijf, uitkering(en)
 • Toeslagen via de belastingdienst
 • Kinderbijslag
 • Voorlopige teruggave inkomstenbelasting

Uitgaven

 • Vaste uitgaven, ook wel vaste lasten genoemd, zijn alle kosten die je hebt vanuit een contractuele verplichting; denk aan de huur of hypotheek, telefoonabonnement e.d.
 • Noodzakelijke variabele uitgaven, zoals de boodschappen, kleding
 • Niet-noodzakelijke variabele uitgaven, zoals tijdschriften, uit eten gaan
 • Reserveringen voor geplande en onverwachte kosten

Overzicht maken

Om inzicht te krijgen in je inkomsten- en uitgavenpatroon moet je alle inkomsten en uitgaven in kaart brengen. Print eerst je bankafschrijvingen van drie maanden uit. Noteer daarna alle inkomsten en uitgaven op papier of in een Excelsheet.
Je kunt met deze gegevens de gemiddelde inkomsten en uitgaven voor elke categorie per maand berekenen. Maak daarvan een maandoverzicht. Je weet dan hoeveel geld je per maand te kort komt.

Overzicht beoordelen

Omdat het meestal gemakkelijker is om te besparen op de uitgaven dan op het verhogen van de inkomsten, loop je alle uitgavenposten in het overzicht door.

Niet-noodzakelijke variabele uitgaven
Daar kun je direct op besparen.

Noodzakelijke variabele uitgaven
Geef je (te) gemakkelijk geld uit aan kleding, terwijl je nog genoeg in de kast hebt liggen?
Of pak je bij de supermarkt uit gewoonte de A-merken? Misschien voldoet het huismerk of budgetmerk ook aan je wensen. Probeer het gewoon eens! Als het bevalt, kun je op termijn geld besparen.

Vaste lasten
Als je na besparingen op de variabele uitgaven nog steeds geld te kort komt, kun je de vaste lasten bekijken. Start met het beoordelen van de abonnementen op tijdschriften, sportschool e.d. Als je geen gebruik meer wil maken van deze abonnementen kun je deze na een opzegtermijn opzeggen.

Reserveringen
Zolang je elke maand geld tekort komt, kun je geen geld naar een spaarrekening overmaken. Als je geen buffer hebt voor onverwachte uitgaven loop je het risico financieel in de problemen te komen.

Vaste lasten te hoog?

Het kan voorkomen dat er na besparingen nog steeds een tekort is.
Dit maakte ik kortgeleden mee bij een klant. Gezien zijn inkomen, was het niet moeilijk om na zijn scheiding een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een woning. De alimentatieverplichting is meegenomen in de beoordeling.
Naast de hypotheek heeft hij een lening lopen voor de aanschaf van een motor. Op de variabele uitgaven is nauwelijks geld te besparen.
Hij kwam tot de conclusie dat hij kritisch moet kijken naar de vaste uitgaven voor de hypotheek, de auto en de motor. Voor meer financiële rust wil hij daarop gaan besparen. Dit betekent keuzes maken.

Vaste lasten te beïnvloeden?
Ja, ook je vaste uitgaven zijn te verlagen. De hoogte van de huur is helaas alleen bij uitzondering of door een verhuizing te verlagen. De hypotheeklasten kun je verlagen als de renteperiode voor de hypotheek binnenkort afloopt. Informeer naar de mogelijkheden bij de verhuurder of hypotheekverstrekker.
Op de volgende posten kun je gemakkelijker besparen:

 • Energie
 • Internet/bellen/TV
 • Mobiele telefoon
 • Verzekeringen

Op vergelijkingssites zoals independer.nl,  energieleveranciers.nl,  consumentenbond.nl,  energievergelijken.nlprijsvergelijken.nl,  easyswitch.nl en vele anderen kun je heel gemakkelijk energiemaatschappijen, internet/bellen/tv-abonnementen, mobiele telefoonabonnementen en verzekeringen bij verschillende maatschappijen met elkaar vergelijken. Hierbij is het wel van belang dat je goed kijkt naar de voorwaarden. Vaak kun je veel geld besparen door over te stappen naar een andere maatschappij/provider.

Op welke vaste lasten kun jij besparen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!