Hoe belangrijk is geld voor jou?

Hoe belangrijk is geld voor mij?
Geld is voor mij een middel om noodzakelijke en minder noodzakelijke aankopen te kunnen doen. Heb ik een tijdje minder inkomsten, dan pas ik mijn uitgaven (voor zover mogelijk) daar op aan.
Als budgetcoach houd ik me bezig met geldzaken, dus in die zin ben ik dagelijks met geld en overzichten bezig. Van mijn ouders heb ik geleerd bewust met geld om te gaan en daar ben ik ze dankbaar voor. Ik probeer elke maand wat opzij te zetten. Het geeft mij een rustig gevoel als ik geld achter de hand heb voor onverwachte kosten of voor leuke dingen zoals bijvoorbeeld een weekendje weg.
Doordat je nu met een pinpas overal kunt betalen zonder geld op zak te hebben, loop je het risico impulsief aankopen te doen en niet genoeg geld over te houden voor de rest van de maand.

Welke innerlijke behoeften beïnvloeden jou?

Behoefte aan liefde en verbinding
Omdat je veel in contact wil blijven met vrienden, geef je misschien veel geld uit aan telefoonkosten. In plaats van voortdurend online in contact te zijn met elkaar, kun je ook afspreken samen iets te ondernemen. Je kunt elkaar beter leren kennen en je gesprekken zullen verder gaan dan wat je in een SMS of WhatsApp kunt delen met elkaar. Om bij een groep te horen wordt vaak dure merkkleding of de nieuwste telefoon gekocht. Als je mensen beter leert kennen, heb je die aankopen niet meer nodig om gewaardeerd te worden. Dus hoe belangrijk is geld dan nog?

geld hoge hoed pixabay

Behoefte aan macht
Wie geld heeft, kan zichzelf profileren of anderen inhuren en domineren. Als jij bijvoorbeeld een vakantiehuisje in Frankrijk hebt gekocht, kunnen anderen jou bewonderen, omdat jij dat hebt kunnen kopen. Ik denk dat je veel meer waardering krijgt als je dat huisje een keer gratis aanbiedt aan vrienden die geen geld hebben om op vakantie te gaan.

Behoefte aan vrijheid
Geld geeft je het gevoel dat je je niets meer van anderen aan hoeft te trekken. Je kunt er echter ook voor kiezen om een deel van je inkomsten te investeren in mensen die zich willen ontwikkelen of een bedrijf willen beginnen en daar de middelen niet voor hebben. Bezuinigen kan moeilijk zijn, maar als je er anders naar kijkt, wordt je creatiever in het vinden van oplossingen en dat kan je leven verrijken. Voor mij is de auto nu belangrijk, maar in de 10 jaar zonder auto heb ik ook uitstapjes gemaakt.

Behoefte aan veiligheid
Het idee van een financiële buffer om onverwachte uitgaven op te vangen geeft een veilig en zeker gevoel. In moeilijke tijden kun je je vastklampen aan geld om je zekerder te voelen. Wie onzeker over zichzelf en het leven is, zal sneller hechten aan geld en materie. Maar als je een auto niet meer kunt betalen, zal het meer rust geven als de kosten daarvoor wegvallen. En misschien bezit je inventaris of apparaten die je niet meer gebruikt. Verkopen of weggeven aan mensen die ze wel kunnen gebruiken, kan jou voldoening geven en ruimte in je huis.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , ,

Reageer jij als eerste?

Geef een antwoord

*