Hoe bereken je kostgeld van (weer) thuiswonende kinderen?

Veel ouders worstelen met de vraag of ze kostgeld kunnen vragen.
Je kinderen wonen bijvoorbeeld al een tijdje zelfstandig en dan komt de vraag of ze weer (tijdelijk) thuis mogen wonen. Misschien hebben ze samengewoond en is de relatie verbroken. Of ze zijn hun baan kwijt geraakt en kunnen met het lagere inkomen hun woonlasten niet meer betalen. Veel ouders zullen in die situatie hun kind willen helpen. Maar ook kinderen die altijd thuis hebben gewoond gaan op een gegeven moment geld verdienen.

Als de kinderen beschikken over een inkomen uit werk of uitkering is het heel normaal om ze te vragen om een financiële bijdrage ofwel kostgeld.
Uit de reacties op deze, eerder gepubliceerde blog blijkt hoe moeilijk het voor veel ouders is om te bepalen wat een kind bij kan dragen in de kosten.

Waar moet je op letten bij een kostgeldberekening?

 1. Ontvang je huurtoeslag,
  dan zal deze verlaagd worden. Van elk inwonend kind tot 23 jaar is een bepaald bedrag vrijgesteld.
 2. Het energieverbruik gaat omhoog. Als je maandelijks de meterstanden opneemt weet je wat de stijging van je verbruik is. Je kunt dan een goede inschatting maken. Heb je dat inzicht niet, dan kun je een schatting maken van het verbruik en zie je pas bij de jaarnota of de kosten correct zijn berekend.
 3. Woon je alleen, dan gaan de gemeentelijke heffingen en de zuiveringsheffing omhoog. Je hebt een tarief voor 1 persoon en voor 2 of meer personen.
 4. Ontvang je een bijstandsuitkering, dan wordt een niet-studerend kind vanaf 21 jaar gezien als kostendeler en zal de uitkering van de ouder verlaagd worden. Houd hier rekening mee bij het berekenen van kostgeld.
 5. Internet/TV/vaste telefoon is bijna standaard aanwezig en onmisbaar. Voor deze kosten kun je ook een bedrag in rekening brengen.
 6. Voor de kosten van voeding kun je een bedrag in rekening brengen. Spreek wel af wat meegerekend wordt in dit bedrag, alleen de basis of ook de extraatjes.

Hoe bereken je het kostgeld?

 • Wanneer je een goed inzicht hebt in je vaste kosten per maand, kun je aan je kind de derving aan inkomsten (bijvoorbeeld bij huurtoeslag) en de extra kosten (voeding, energie, water, internet/TV/vaste telefoon, heffingen gemeente en waterschap) in rekening brengen.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de kosten te gaan delen naar rato van inkomen, verbruik of grootte van het huishouden.
 • Informatie over de berekening van kostgeld is ook te vinden bij het Nibud.

Misschien vind je het niet nodig om je kind te laten betalen voor inwoning, omdat je voldoende inkomsten hebt om te extra kosten te kunnen dragen. Maar als ze elders zouden wonen, moeten ze daar ook voor betalen.
Op deze manier leren ze financiële verantwoordelijkheid te nemen!

Hoe bereken jij het kostgeld voor inwonende kinderen met een eigen inkomen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

35 gedachten over “Hoe bereken je kostgeld van (weer) thuiswonende kinderen?”

 1. Onze dochter van 18 is na een jaar op kamers gewoond te hebben, weer thuis komen wonen, waar ze uiteraard enorm van baalt. Ze is van opleiding veranderd en die is nu vlakbij, waardoor het niet nodig is om op kamers te gaan wonen. Daar ze geen eigen inkomen heeft, betaalt ze geen kostgeld thuis. Maar ze is zich heel goed bewust dat op kamers wonen erg veel geld kost en dat dat er dus nu niet inzit.

  • Bedankt voor je reactie Tenny! In jouw situatie is een studerend kind weer thuis komen wonen. Begrijpelijk dat je dan geen kostgeld kunt vragen. Haar kosten zullen ongetwijfeld hoger zijn dan wat zij aan studiefinanciering ontvangt. Het is prettig dat zij begrijpt dat op kamers wonen veel duurder zou zijn dan thuis wonen!

 2. Hoe bereken je kostgeld als een meerderjarig thuiswonend studerend kind kinderalimentatie op eigen rekening overgeschreven krijgt van haar vader?
  Ik heb de maandelijkse vaste lasten door het aantal personen in dit gezin gedeeld en ben uitgegaan van 6 euro boodschappengeld per dag.

  • Bedankt voor je reactie Syco! Ik kan hier niet direct een antwoord op geven, omdat ik wat meer informatie nodig heb. In een persoonlijk bericht zal ik hier op terugkomen.

  • Mijn zoon vanaar 21 moet 100 Euro bijdragen.
   Krijgt ook (nog) alimentatie en woont nu fulltime bij mij en mijn vriend.
   Daarbij komt dat alleen de zon voor niets opgaat. Beetje financiële verantwoordelijkheid bijbrengen is niets mis mee.

 3. Ik ben een aantal jaren gescheiden, inmiddels een nieuwe vriend.
  de kinderen woonden allen bij de ex (door omstandigheden). We wonenzelf in een huurhuis. Nu hebben de 2 dochters veel problemen met de ex eb zijn bij mij komen wonen. (Terwijl mijn ex voor de kinderen zou zorgen. Hoeveel kan ik van mijn ex vragen per kind. Ze zijn 16,18,21,23 jaar oud. Kind van 18 woont bij ons in en die van 21 is uitwonend student
  .

  • Bedankt voor je reactie! Hierop kan ik echter niet direct een antwoord geven, daarvoor heb ik te weinig informatie. Ik zal je een persoonlijke mail sturen!

 4. Hallo,

  Ik heb een vraag.
  Ons kind van 30 met een eigen baan woontnog bij ons in huis(koopwoning)
  Zij heeft een eigen kamer,tv van haar zelf,internet,zij eet met de pot mee.

  Wat is een redelijk bedrag aan maand kosten wat zij zou moeten betalen.
  Wij wonen in Amsterdam in een eengezinswoning.

  • Dank voor de reactie op mijn blog! Op uw vraag kan ik niet direct een antwoord geven. Dat hangt af van de gezinssituatie en het inkomen van de gezinsleden. Ik zal u een persoonlijk bericht sturen!

 5. Ik woon samen met mijn vriend en 2 zoons van 19. Zij volgen allebei een mbo opleiding (fulltime) ze krijgen stufi. Kun je nu kostgeld gaan vragen en zo ja hoeveel?

  • Bedankt voor je reactie Sandra! Je zoons volgen een MBO-opleiding en ontvangen studiefinanciering. Bij het bepalen van de hoogte van de studiefinanciering is rekening gehouden met het inkomen van de ouders. Een deel van de beurs kan ook een lening zijn die terugbetaald moet worden. Ouders zijn verplicht hun kinderen financieel te onderhouden zolang ze nog studeren, zeker als ze jonger zijn dan 21 jaar. De studiefinanciering is een tegemoetkoming in de kosten van studie en levensonderhoud. Afhankelijk van de hoogte van de studiefinanciering en de financiële situatie van het gezin zal besproken moeten worden wat ze wel en wat ze niet zelf betalen van de studiefinanciering.

 6. Hallo,
  Ik ben 22 jaar en woon samen met mijn broertje van 17 en 2 zusjes van 18 jaar bij mijn ouders.
  Mijn ouders vragen voor ons alle vier 100 euro per persoon per maand kostgeld. Geen van ons heeft een vaste baan. Mijn broertje doet werken en leren en mijn zusjes zijn student met een weekendbaan. Ik werk zelf ongeveer 18 uur per week in een winkel. Wij vragen ons af of dit bedrag redelijk is.

  • Bedankt voor je reactie Sieta! Ik heb je inmiddels een persoonlijke mail gestuurd, omdat ik wat meer informatie nodig had om je vraag te kunnen beantwoorden.

 7. Hallo,
  Mijn zoon wordt in de zomer 18. Een slimme maar luie puber die dit jaar wordt van de Havo weggestuurd omdat hij al 2 keer is blijven zitten en niet leert. Hij heeft geen zin in leren, wil geen MBO gaan volgen maar fulltime een jaar gaan afwassen voor 5 Euro per uur en lekker feest vieren en op vakantie gaan. Daar zijn we het uiteraard niet mee eens. Zou hij gaan studeren, hoeft hij geen kostgeld te betalen, in deze situatie ben ik van plan hem duidelijk te laten voelen dat het leven geld kost. Kamerhuur 250, eten 200 per maand, zelf kleren betalen, zelf zorgverzekering. Vind je het een goed plan.
  Alvast bedankt, groet Paula

  • Bedankt voor je reactie Paula! ik zal je deze week per email een antwoord sturen.

 8. Hallo,
  Ik ben gescheiden, mijn zoon van 21 woont bij mij en mijn dochter van 18 woont bij haar moeder en haar nieuwe vriend. Ze studeren beide nog en krijgen beiden studiefinanciering. Moet ik hun nog financieel ondersteunen of is het naar wat ik kan missen of wil geven. Wat kan ik het beste aan kostgeld gaan vragen als mijn zoon stopt met de studie en bijstand krijgt of gaat werken. Waar moet ik zoal rekening mee houden?

  Alvast bedankt voor uw reactie, Gr.wim

  • Bedankt voor je reactie Wim! Ik probeer je deze week per email een antwoord te sturen.

 9. Hallo Tineke,

  Mijn dochter van 18 studeert en krijgt dus duo. Ze heeft een bijbaantje en krijgt ook de kinderalimentatie op haar rekening. Wat is redelijk om haar mee te laten betalen voor ijn huishouding?
  Ze vind zelf een bedrag van 75 euro genoeg.

  • Bedankt voor je reactie Esther! Wettelijk gezien zijn ouders financieel verantwoordelijk voor hun kinderen tot hun 21e jaar. De studiefinanciering is grotendeels bedoeld voor de studiekosten. De kinderalimentatie is de bijdrage van de vader in de kosten van levensonderhoud en studie. Jij draagt bij in de kosten van het wonen. Voor het betalen van de premie voor de zorgverzekering kan je dochter zorgtoeslag aanvragen. De kosten van voeding zijn ongeveer €185 per maand (berekend door het Nibud) voor een alleenstaande. Het wegvallen van de kinderbijslag en het kindgebonden budget zorgt voor een vermindering van inkomsten, terwijl de andere kosten wel gewoon doorlopen. Het is dan ook heel reëel dat je dochter een bijdrage levert in de vorm van kostgeld. Hoe hoog dat moet zijn hangt af van je persoonlijke situatie en de inkomsten van je dochter.

 10. Hallo, onze dochter is net 23 geworden, en is sinds januari weer thuis komen wonen. We hebben haar eerst 150 euro per maand laten betalen, zodat ze tot haar 23ste kon sparen. Wel medegedeeld zodra ze 23 is dat ze meer moet betalen. Wij hebben een koopwoning en ze maakt gebruik van alle faciliteiten. Omdat ze een paar nachten niet thuis slaapt 2/3 pw weigert ze 70 euro meer te betalen. De berekening heb ik via nibud gedaan.
  Ik zie meerdere ouders die vele malen meer berekenen en dat 220 euro per maand heel schappelijk is.
  Tevens heeft ze een vaste baan met een inkomen boven de 1100euro.

  • Bedankt voor je reactie! Een kostgeldbijdrage van 150 euro per maand is voldoende om de voeding voor een maand te bekostigen volgens de meest recente normbedragen van het Nibud. Naast de basisvoeding zal ze ongetwijfeld ook genieten van de extraatjes die in huis gehaald worden. Daarnaast maakt ze gebruik van alle faciliteiten met als gevolg een hogere energie- en waterrekening. Met haar netto inkomen houdt ze na aftrek van 220 euro kostgeld nog steeds ruim voldoende over voor haar persoonlijke uitgaven, uitgaan en sparen. Misschien is het idee om samen met haar te berekenen wat het kost om zelfstandig te wonen.

 11. Onze zoon van 36 is weer thuis komen wonen nadat zijn vrouw de relatie beëindigde. Hij wou co ouderschap dus…. een week zijn de kleinkinderen bij ons een week bij hun moeder. Hij betaalt hiervoor 400 euro per maand. Nu merk ik dat wijzelf buiten al het extra werk er ook geld bij mogen leggen. Wat zou een redelijk bedrdrag zijn? Hij heeft een goed inkomen. Wij AOW met wat kleine aanvullingen.

  • Bedankt voor uw reactie! De eerste vraag die bij mij naar boven komt is of u zorgtoeslag en huurtoeslag ontvangt. Voor de huurtoeslag telt het inkomen van uw zoon volledig mee. Als daardoor de huurtoeslag vervalt, is het reëel om uw zoon de voormalige toeslag te laten betalen. Daarnaast zijn de extra kosten voor voeding in deze situatie volgens de laatste normbedragen van het Nibud minimaal 240 euro per maand, en dan hebben we het alleen over de basisvoeding zonder extraatjes. Daarnaast zal het energie- en watergebruik omhoog gaan door douchen, wassen, meerdere kamers verwarmen, opladers, gebruik internet e.d. In bijgaand bestand kunt u meer lezen over het berekenen van een redelijke kostgeldbijdrage: Kostgeld

 12. Beste Tineke,
  Mijn zoon (bijna 18) heeft besloten een tussenjaar te doen. We vinden het niet meer dan normaal dat hij een bijdrage levert. Wat zou je ons adviseren? Zelf dacht ik hem voortaan zijn eigen telefoon-, ov- en ziektekostenverzekering te laten betalen plus een bijdrage van 100 euro per maand. Mijn man vindt dit te weinig, maar met het baantje dat hij nu heeft verdient hij maar 5 euro per uur.
  Vriendeljke groet, Marieke

  • Dank voor je reactie! Voor het vaststellen van een bijdrage is het wel redelijk om uit te gaan van wat je zoon netto verdient. Ik ga er dan van uit dat hij probeert om 32 tot 40 uur per week te werken. Het lijkt mij een goed begin om hem zijn vaste uitgaven (telefoonabonnement, premie ziektekostenverzekering en eventuele andere abonnementen of contributies) te laten betalen plus een bijdrage voor overige kosten. Om een idee te geven: De kosten voor (basis)voeding voor een volwassen man zijn volgens de laatste berekeningen van het Nibud ongeveer 145 euro per maand, als het gezin bestaat uit 3 personen. Hoe meer personen, des te lager de kosten per persoon. Het is ook belangrijk, dat je zoon van zijn inkomsten wat kan sparen!

 13. Als je het als ouder kunt betalen, niet wordt gekort op toeslagen, zou je ook kunnen kiezen om je kind tijdelijk gratis onderdak te geven. Vaak is dat handig om een kleine financiële buffer op te bouwen, zodat de verhuizing naar de nieuwe woning niet beperkt wordt door het gebrek aan borgsom en huur voor de eerste maand en de andere kostenposten die een nieuwe start met zich mee kan brengen.
  Ik denk dan aan pas afgestudeerde kinderen, nog zoekend naar hun eerste baan.

  • Bedankt voor je reactie Marian! het behoort natuurlijk tot de mogelijkheden om geen kostgeld te vragen als je financiële situatie ruim genoeg is om alle kosten te betalen. Ik vind het aanleren van financiële verantwoordelijkheid echter ook belangrijk. Het hebben van eigen inkomsten is wel een voorwaarde om kostgeld te kunnen vragen. Maar ook als je net afgestudeerd bent, kun je tijdelijk werk doen via een uitzendbureau totdat je de baan gevonden hebt die bij je opleiding past. Je kunt als ouders het kostgeld ook (deels) op een spaarrekening zetten om op die manier te sparen voor je kind met de afspraak dat die rekening niet leeggehaald wordt voor andere doelen 🙂

 14. Daar hebben wij inderdaad voor gekozen. Hij draagt 150 per maand af, en dat bedrag zetten wij opzij zodat hij in zijn tussenjaar ook nog een mooie reis kan maken. Anders gaat alles op in de kroeg 😉

  • Dank voor je reactie! Het is leuk om om deze manier iets mee te geven en tegelijkertijd leert je zoon dat niet al het verdiende geld uitgegeven kan worden.

 15. Als een kind niets financieel kan bijdragen zou je ook op een andere manier een bijdrage kunnen vragen. Laat je kind mee helpen in het huishouden. Voor niets gaat de zon op zou ik zo zeggen.

 16. Ik zit in precies dezelfde situatie als Paula. Het leek wel alsof het over mijn eigen zoon ging.
  450 euro per maand leek mij in eerste instantie wat veel, maar als ik er zo over nadenk is het wel redelijk. Niet alleen voor huur, maar ook elektra, warm water, internet. Eigenlijk is het heel redelijk.Ben benieuwd wat jou visie hier op is Tineke 🙂

  • Bedankt voor je reactie Tanja! Elke situatie is anders en het hangt natuurlijk wel van het inkomen dat je zoon kan verdienen met een baan van 32-40 uur per week. Aangezien het er hier naar ik begrijp ook om gaat dat je zoon leert dat hij financieel verantwoordelijk is voor de kosten die voor hem en door hem betaald moeten worden, is 450 euro een aardig bedrag. Je kunt natuurlijk ook de werkelijke kosten berekenen aan de hand van pdf bestand van het Nibud over kostgeld en wat er meer bijgedragen wordt op een spaarrekening zetten voor hem.

 17. Mijn zoon is 21 en gaat straks werken en verdient dan 2850 bruto.

  Hij vind het eigenlijk raar dat hij dan 100 euro aan ons moet betalen als kost en inwoning….

  • Dank voor je reactie Marc! Voor ouders vervalt de verplichting om kinderen financieel bij te staan wanneer ze 21 jaar zijn geworden. Dit betekent dat ze, zeker als ze een baan hebben met een goed inkomen, financieel verantwoordelijk zijn voor hun eigen onderhoud. Het is dan niet meer dan logisch dat ze een financiële bijdrage betalen als ze nog bij hun ouders wonen. Gratis wonen en eten bestaat nu eenmaal niet!

Reacties zijn gesloten.