Hoe je met opruimen geld kunt verdienen!

Het voorjaar is begonnen! Lang geleden was dat het moment om aan de grote schoonmaak te beginnen. Die gewoonte hebben we een beetje losgelaten, maar je huis één keer per jaar goed opruimen geeft niet alleen ruimte in je huis maar ook in je hoofd. Opruimen betekent weggooien en dat maakt het vaak zo moeilijk.

Maar wat betekent het wegdoen van je spullen voor je als je er geld mee kunt verdienen of je er iemand anders gelukkig mee kunt maken? Dat voelt al heel anders!

opruimen publicdomainvectors.org

Op Koningsdag (27 april) zijn er door het hele land vrijmarkten waar je overbodige spullen en kleding kunt verkopen. Wil je niet wachten tot die tijd dan kun je een en ander proberen te verkopen op bijvoorbeeld www.marktplaats.nl Wat jij niet mooi meer vind of niet meer gebruikt, kan voor een ander een aantrekkelijk aanbod zijn.

Het kost je tijd om de verkoop te organiseren, maar als je met de opbrengst een bepaalde wens kunt vervullen, is dat de moeite waard.

En als je er echt geen zin in hebt om je afgedankte spullen en kleding te verkopen, kun je ze altijd nog schenken aan een Kringloopwinkel of een Goed Doel. Het kan je een heel prettig gevoel geven als een ander nog plezier kan hebben van jouw spullen.

Actieplan opruimen

 • Sorteer alle spullen in drie categorieën: Houden, Twijfel, Mag weg.
 • Gooi overbodige dingen weg, breng ze naar de Kringloopwinkel of verkoop ze.
 • Beslis binnen een week over de categorie Twijfel. Alles wat je twee jaar of langer niet hebt gebruikt of gedragen, kan weg, tenzij het een belangrijk aandenken is. Je kunt daar ook een foto van maken en die bewaren!
 • Berg gelijksoortige spullen bij elkaar op, het liefst daar waar je ze nodig hebt.
 • Koop dozen en opruimbakken in verschillende kleuren.
 • Plak overal etiketten of stickers op.
 • Bewaar voorwerpen die je vaak gebruikt op ooghoogte of iets lager; zware voorwerpen of spullen die minder vaak nodig zijn op heuphoogte en spullen die je weinig gebruikt op een hoge plek, achterin de opslagruimte of onder het bed.
 • Herhaal dit actieplan regelmatig en vermijd achterstanden.

Hou jezelf niet voor de gek
Als je iets al een tijdje hebt en nooit gebruikt, dan gaat dat ook niet meer gebeuren. Iets bewaren uit beleefdheid of omdat het duur was is nergens voor nodig. Als je het lelijk vindt, het kapot is of je gebruikt het niet, dan kan het weg!

Hoe vaak ruim jij je huis op?
Vind je het moeilijk of gemakkelijk om dingen weg te doen?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , ,

Er zijn 18 reacties op Hoe je met opruimen geld kunt verdienen!

 1. Anja de Jong 12 maart 2014 at 10:28 #

  Ik vind het een drama opruimen! Het komt er bij mij altijd op neer dat ik de spullen verplaats naar een andere la of kamer of schuur of …..

  • Tineke van den Tillaart 12 maart 2014 at 15:35 #

   Bedankt voor je reactie Anja! Ik moet toegeven dat ik het ook niet gemakkelijk vind om spullen weg te doen. Door de twijfel en de moeite met afscheid nemen kan ik er uren mee bezig zijn om een paar kasten op te ruimen. Maar als de kasten dan weer schoon zijn, geordend en zonder overbodige spullen, heb ik een voldaan gevoel! Het werkt bij mij ook nog eens ontspannend mits ik er geen tijdsdruk op zet.

 2. Mariëtte Reijn 12 maart 2014 at 16:42 #

  Hallo Tineke,
  Wij zijn ook druk bezig met de grote opruim. Tjemig wat een klus maar als het af is voelt het zo goed! De kinderen doen dan fanatiek mee. Het is best lastig om als tweeverdieners het huis netjes te krijgen en te houden. Als je gewerkt hebt heb je niet altijd zin om iets te doen.
  Je hebt mij inderdaad een goede tip gegeven over de spullen die twijfelachtig zijn. Inderdaad een week nemen en daarna echt besluiten wat je ermee wilt anders blijft deze doos in een hoek staan……en komen er steeds weer spullen bij en kun je weer opnieuw beginnen. 😉
  Groeten van Mariëtte

  • Tineke van den Tillaart 12 maart 2014 at 20:46 #

   Bedankt voor je reactie Mariëtte! Het is leuk om te lezen dat deze tip jou kan helpen bij het nemen van een beslissing. Veel succes bij het opruimen!

 3. Gonny de Wit 13 maart 2014 at 05:23 #

  Wij ruimen echt regelmatig op – wij hebben ook minder bedeelden in de straat wonen en dan is het altijd de kunst om ze bij onze opruiming te betrekken en dan vertellen dat sommige dingen niet meer in huis passen (te klein geworden – omdat de kids volwassener worden). Als je dan het andere kleinere kind en ouders kunt helpen hiermee – geeft dat voor een fijn gevoel en weer een karma punt erbij verdiend.

  Wij hebben zo’n 250 video’s – veelal voor de kids. Diegene die favoriet zijn gebleven zetten wij om in DVD’s en dan kunnen wij steeds anderen blij (gratis) maken met een serie Winnie de Poeh / Barbie video’s of de kinderen kunnen het voor extra zakgeld verkopen.

  Ook in de tuin kun je opruiming houden en toch delen. Vrienden van ons gaan verhuizen naar een nieuwbouw huis en zij komen in onze tuin – planten halen die bij ons uitgezaaid / deelbaar zijn / of de zaden en zo kun je anderen ook blij maken. Dat kan ook van de eetbare planten zoals kruiden.

  Wij delen graag.

  • Tineke van den Tillaart 13 maart 2014 at 07:59 #

   Bedankt voor je reactie Gonny! Jouw tips zijn een mooie aanvulling op wat ik in mijn blog beschreven heb.

 4. Bianca Wijngaards 13 maart 2014 at 13:46 #

  Goede tips, Tineke!
  Ook ik ben de laatste tijd erg van het opruimen en heb veel weggedaan. Een paar keer met de auto naar de Kringloper en veel verkocht via Marktplaats. Daar heb ik dan weer iets voor gekocht wat ik echt kon gebruiken. Zo heb ik via marktplaats mijn stoelen uit de praktijk verkocht, omdat ik ze toch niet prettig vond. Bij de Kringloper kwam ik toevallig hele nette, betere fauteuils tegen. Dit heeft me dan ook niets extra’s gekost. Ik vind dat zo leuk, dat ik zelfs een beetje sport van maak.
  Ik ga lekker verder met opruimen!

  • Tineke van den Tillaart 13 maart 2014 at 19:59 #

   Ik word helemaal blij van jouw reactie! Hiermee laat je zien dat opruimen ook iets op kan leveren. Veel succes met opruimen!

 5. Patricia Budding 13 maart 2014 at 19:42 #

  Hallo Tineke,

  Ik zou graag onze schuur op willen ruimen. Alleen…mijn man kan nergens afscheid van nemen. Dus een vol gestouwde schuur met hout en verf uit het jaar kruik enz. Ik kan amper mijn fiets erin zetten. Misschien moet ik mijn man maar opruimen 😉

  • Tineke van den Tillaart 13 maart 2014 at 20:04 #

   Bedankt voor je reactie Patricia! Heel vervelend dat er bijna geen plek meer over is om je fiets neer te zetten. Misschien kun je voorstellen dat je de spullen op een andere manier ordent zodat er meer ruimte over blijft. Moet alles echt in de schuur blijven staan? Misschien kun je wat dozen met lang niet gebruikte spullen op zolder zetten en afspreken dat ze weggebracht worden als ze een bepaalde tijd (1 jaar, 2 jaar) niet gebruikt zijn?

 6. Anneke Panella-Drijver 29 maart 2016 at 12:49 #

  Hallo Tineke, ik ruim heel vaak op. Ik heb een ontzettende hekel aan rommel. Ik doe heel makkelijk dingen weg al doe ik dat nooit zo maar. Spullen gaan naar de Voedselbank, de kerk of de kringloop. Eens in de paar maande doe ik een groot project bijvoorbeeld kleding, keuken of kelder, maar vaak wekelijks iets kleins: een lade, een kastje of iets dergelijks. Groet, Anneke

  • Tineke van den Tillaart 29 maart 2016 at 15:22 #

   Wat een goed idee Anneke, om wekelijks een klein project te doen! Ik houd ook van een opgeruimd huis, maar zie op tegen het opruimen vandalen en kasten.

 7. Oscar 29 maart 2016 at 15:30 #

  Hoi Tineke,
  Ik streep de dagen af tot het Koningsdag is. Weg met die zooi! Ik heb hier zelf geen enkel probleem mee, de rest van het huishouden wat meer 🙂 . Afgezien van wat extra geld en de fysieke ruimte, geeft het opruimen van troep mij ook altijd veel ruimte in mijn hoofd. Dus… nog ongeveer 4 weken en dan zie je mij op een kleedje!
  Enne… iemand hier nog interesse in een aquarium met vissen? T.e.a.b.! 🙂
  Oscar

  • Tineke van den Tillaart 29 maart 2016 at 15:47 #

   Wat fijn dat je zo makkelijk op kunt ruimen! En dat je er vervolgens van kunt genieten om deze spullen te verkopen op Koningsdag. Dan ben ik wel benieuwd of je al weet wat je met de opbrengst gaat doen.

 8. Bianca Wijngaards 30 maart 2016 at 08:04 #

  Ja, ik ben weer aan het opruimen gegaan! Het hele huis wordt stap voor stap uitgekamd en opgeruimd. Spullen die ik een jaar niet meer gebruikt heb gaan weg (tenzij het speciale waarde of herinnering heeft) en er staan al heel wat dozen klaar voor de vrijmarkt. Ook heb ik alweer e.e.a. verkocht via Marktplaats en facebookgroepen. Het heeft me in een week tijd toch alweer 57 euro opgeleverd. Altijd leuk!

  • Tineke van den Tillaart 30 maart 2016 at 09:13 #

   Ik begrijp dat dit een jaarlijks terugkerend ritueel is bij jou! Je enthousiasme werkt aanstekelijk, nu nog tijd inplannen om dit te gaan doen!

 9. Marielle van der Vlies 31 maart 2016 at 18:53 #

  Ben nogal een opgeruimd type. Doe het in ieder geval iedere week. Ben een paar maanden geleden verhuisd en dat was ook de start van een grote opruimactie. Alle spullen die ik nooit meer gebruikte heb ik naar de kringloop en de stort gebracht. Heerlijk zo’n opgeruimd huis.

  • Tineke van den Tillaart 31 maart 2016 at 21:24 #

   Dank voor je reactie Marielle! Verhuizen is bij uitstek een moment om op te ruimen zodat je in je nieuwe huis opgeruimd kunt starten.

Geef een reactie

*