Hoe levert vakantiegeld het meeste op?

Kijk jij in mei ook zo uit naar de uitbetaling van je vakantiegeld?
Ben je in loondienst, of heb je een uitkering, dan ontvang je in mei vakantiegeld. Dat is bruto minimaal 8% over het brutoloon of de uitkering van juni van het voorgaande jaar t/m mei van het lopende jaar. De periode kan afwijken en er zijn ook bedrijven die de vakantietoeslag per maand uitbetalen of in een andere maand.

geld groeit3 pixabay

Ben je na juni van het voorgaand jaar van baan veranderd dan ontvang je vakantietoeslag over de gewerkte maanden bij je nieuwe werkgever. En dat kan minder zijn dan je gewend was te ontvangen, dus houd daar rekening mee.

Wat is je eerste gedachte bij het vooruitzicht van vakantiegeld?

Ik heb zelf altijd een gevoel van opluchting als er een groot bedrag binnenkomt op mijn rekening, of dat nu vakantiegeld is, een eindejaarsuitkering of andere extra inkomsten. Ik ga wat gemakkelijker op een terrasje zitten of doe een aankoop waar ik anders nog even over na zou denken. Bij mij duurt dat gevoel nooit zo lang, omdat ik extra inkomsten zo in wil zetten dat ik er de meeste voldoening van heb. Dus ga ik bedenken waar ik het geld aan uit wil geven.

Welke (financiële) doelen of wensen heb jij?

Schrijf al je wensen op en beperk je daarbij niet tot het vakantiegeld dat je ontvangt. Inspiratie kun je halen uit deze opsomming:

 • Buffer opbouwen voor onvoorziene uitgaven
 • Een deel van je hypotheek aflossen
 • Op vakantie gaan
 • Schulden aflossen
 • Een dure aankoop doen, zoals een computer
 • Dure huishoudelijke apparaten vervangen
 • Je huis verbouwen
 • Onderhoud of herinrichting van je woning of tuin
 • Een cursus of opleiding volgen
 • Een nieuwe fiets

Vervolgens bekijk je of er in je lijst punten voorkomen die urgent zijn. Als je bijvoorbeeld betalingsachterstanden hebt, is het verstandig om deze als eerste te gaan betalen. Als deze betaald zijn of niet aan de orde zijn kun je gaan bepalen welke wensen je het belangrijkste vind door ze een nummer te geven. Nummer 1 is het belangrijkste, 2 wat minder belangrijk en zo verder…Komt je huis verbouwen er als grootste wens uit, dan zal het vakantiegeld waarschijnlijk niet toereikend zijn, maar dan kun je dit wel opzij zetten om dichter bij je doel te komen om die verbouwing te realiseren.

Op deze manier maak je een bewuste keuze voor de besteding van je vakantiegeld of wat er anderszins als extra inkomsten binnen komt.

Maar ook als je kiest voor sparen voor een bepaald doel, is het wel leuk om jezelf toe te staan een klein deel te gebruiken om er direct van te genieten, bijvoorbeeld om een keer op een terras te lunchen, een dagje naar de sauna te gaan, of wat je ook maar leuk vindt om te doen.

Wat ga jij dit jaar doen met je vakantiegeld?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

2 gedachten over “Hoe levert vakantiegeld het meeste op?”

 1. De schilder is op dit moment bezig met het onderhoud van het huis. Als zijn rekening betaald is, weet ik hoeveel er overblijft voor de vakantie.

  • Dank voor je reactie Marian! Dat lijkt me de goede volgorde 🙂

Reacties zijn gesloten.