Hoe levert vakantiegeld het meeste op?

Kijk jij in mei ook zo uit naar de uitbetaling van je vakantiegeld?
Ben je in loondienst, of heb je een uitkering, dan ontvang je in mei vakantiegeld. Dat is bruto minimaal 8% over het brutoloon of de uitkering van juni van het voorgaande jaar t/m mei van het lopende jaar. De periode kan afwijken en er zijn ook bedrijven die de vakantietoeslag per maand uitbetalen of in een andere maand.

geld groeit3 pixabay

Ben je na juni van het voorgaand jaar van baan veranderd dan ontvang je vakantietoeslag over de gewerkte maanden bij je nieuwe werkgever. En dat kan minder zijn dan je gewend was te ontvangen, dus houd daar rekening mee.

Het goede nieuws is, dat je vakantiegeld gaat ontvangen!
Wat is de eerste gedachte die bij je op komt?

Ik heb zelf altijd een gevoel van opluchting als er een groot bedrag binnenkomt op mijn rekening, of dat nu vakantiegeld is, een eindejaarsuitkering of andere extra inkomsten. Ik ga wat gemakkelijker op een terrasje zitten of doe een aankoop waar ik anders nog even over na zou denken. Bij mij duurt dat gevoel nooit zo lang, omdat ik extra inkomsten zo in wil zetten dat ik er de meeste voldoening van heb.

Welke (financiële) doelen of wensen heb je?

Schrijf al je wensen op en beperk je daarbij niet tot het vakantiegeld dat je ontvangt. Inspiratie kun je halen uit deze opsomming:

 • Buffer opbouwen voor onvoorziene uitgaven
 • Een deel van je hypotheek aflossen
 • Op vakantie gaan
 • Schulden aflossen
 • Een dure aankoop doen, zoals een computer
 • Dure huishoudelijke apparaten vervangen
 • Je huis verbouwen
 • Onderhoud of herinrichting van je woning of tuin
 • Een cursus of opleiding volgen
 • Een nieuwe fiets

Vervolgens bekijk je of er in je lijst punten voorkomen die urgent zijn. Als je bijvoorbeeld betalingsachterstanden hebt, is het verstandig om deze als eerste te gaan betalen. Als deze betaald zijn of niet aan de orde zijn kun je gaan bepalen welke wensen je het belangrijkste vind door ze een nummer te geven. Nummer 1 is het belangrijkste, 2 wat minder belangrijk en zo verder…Komt je huis verbouwen er als grootste wens uit, dan zal het vakantiegeld waarschijnlijk niet toereikend zijn, maar dan kun je dit wel opzij zetten om dichter bij je doel te komen om die verbouwing te realiseren.

Op deze manier maak je een bewuste keuze voor de besteding van je vakantiegeld of wat er anderszins als extra inkomsten binnen komt.

Maar ook als je kiest voor sparen voor een bepaald doel, is het wel leuk om jezelf toe te staan een klein deel te gebruiken om er direct van te genieten, bijvoorbeeld om een keer op een terras te lunchen, een dagje naar de sauna te gaan, of wat je ook maar leuk vindt om te doen.

Wat ga jij dit jaar doen met je vakantiegeld?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , ,

Er zijn 14 reacties op Hoe levert vakantiegeld het meeste op?

 1. Saskia Steur 19 mei 2015 at 08:01 #

  Heel goed, Tineke, dat je hier aandacht aan besteed. Ik weet van mensen om me heen dat het vakantiegeld of heel snel opgaat of al van tevoren is uitgegeven. Toen mijn man nog hoofd financiën en personeel in Engeland was, maakte hij regelmatig mee dat vakantiegeld en bonussen echt gaten moesten dichten van gezinnen. Wij doen het inmiddels anders. Alles wat er aan geld binnenkomt verdelen we volgens vaste percentages over diverse budgetten. Zo komen we zelden of voor verrassingen te staan. En is het vakantiegeld dat we opbouwen ook echt voor de vakantie 😉

  • Tineke van den Tillaart 19 mei 2015 at 10:13 #

   Bedankt voor je reactie Saskia! Jullie hebben zo te lezen een goed systeem om de financiën overzichtelijk te houden en te reserveren voor vakanties en andere te verwachten of onverwachte kosten. Op dit moment is het vakantiegeld voor veel werknemers in Nederland noodzakelijk om schulden af te lossen of een noodzakelijke aanschaf te doen.

 2. Anneke Panella-Drijver 19 mei 2015 at 09:18 #

  Hahaha, wij zijn heel saai wat dat betreft. Wij besteden het vakantiegeld aan… de vakantie 🙂 Gelukkig hebben wij het niet nodig om ander zaken mee ‘op te lossen.’

  • Tineke van den Tillaart 19 mei 2015 at 10:16 #

   Bedankt voor je reactie Anneke! Daar is het vakantiegeld van oorsprong ook voor bedoeld! Maar omdat de vakantie vaak al wordt geboekt en aanbetaald voordat het vakantiegeld ontvangen is, is het goed om hier het hele jaar al geld voor opzij te zetten.

 3. Hilde Vehof 20 mei 2015 at 10:37 #

  Goed artikel, Tineke!
  Aflossen van schulden is inderdaad het beste. De rente die je erover betaald is véél hoger dan de rente die je ontvangt als je het op een spaarrekening zet. En je geeft goede voorbeelden over wat je er verder mee zou kunnen doen.

  • Tineke van den Tillaart 20 mei 2015 at 14:11 #

   Bedankt Hilde! Goed dat je het nog even benoemt dat de rente over schulden hoger is dan de rente op een spaarrekening.

 4. Marielle 23 mei 2015 at 21:06 #

  Hi Tineke,

  als eigen ondernemer ontvang ik geen vakantiegeld. Juist de uitdaging om als ondernemer ook tijdens de vakanties geld te verdienen toch? En dat lukt, dus gelukkig heb ik genoeg geld om rustig en zonder zorgen op vakantie te gaan:-).

  Superhandige tips Tineke, dank je wel!

  Hartelijke groet,
  Marielle

  • Tineke van den Tillaart 24 mei 2015 at 10:31 #

   Dank voor je reactie Marielle! Voor ondernemers is het belangrijk dat ze door het jaar heen voldoende geld reserveren voor hun vakantie. En inderdaad, fijn als je ook in vakantieperiodes voldoende opdrachten hebt.

 5. Anja 24 mei 2015 at 07:52 #

  Goed om er bewust over na te denken. Dankjewel Tineke.
  Vakantiegeld ontvang ik niet, maar de extra’s worden natuurlijk wel ook bewust besteed.
  Vakantie zegt me niet zoveel. In het verleden heb ik voldoende gereisd, dus de nood is niet meer zo hoog. Ik besteed het voornamelijk aan de afwerking van mijn huis.

  • Tineke van den Tillaart 24 mei 2015 at 10:35 #

   Dank voor je reactie Anja! Of je nu wel of niet vakantiegeld ontvangt of op vakantie gaat, voor extra onkosten moet je het hele jaar door geld reserveren. En als je dan eens extra inkomsten op je rekening gestort krijgt, is het in je voordeel om een bewuste keuze te maken voor de besteding hiervan.

 6. Maurice 24 mei 2015 at 14:19 #

  Mijn vakantiegeld is gewoon inkomen. Ik kan mij voorstellen dat het mooie weer je zo vrolijk maakt dat het vakantiegeld meteen de feestpot in gaat. Dit is wel leuk maar niet handig. In 2011 leerde ik een financieel mantra: 1. Heb ik het nodig? 2. Kan ik het betalen (zonder te lenen)? 3. Waar is het het goedkoopst? Ik voorkom de meest onzinnige aankopen door op vraag 1 NEE te antwoorden.

  • Tineke van den Tillaart 24 mei 2015 at 20:33 #

   Bedankt voor je reactie Maurice! Dat financiële mantra is ijzersterk!
   Het voorkomt impulsaankopen en je gaat veel bewuster aankopen doen die je wel nodig hebt.

 7. Theo Waars 11 mei 2016 at 07:26 #

  Hoi Tineke,

  Mooi artikel! De term vakantiegeld is eigenlijk wat achterhaald, want niet iedereen gebruikt hem voor het vakantiedoel.

  Ik gebruik het deels voor vakantie en het andere deel leg ik opzij. Een financiële buffer geeft uiteindelijk het hele jaar een goed gevoel en vakantie vaak eenmalig.

  Groetjes,
  Theo

  • Tineke van den Tillaart 11 mei 2016 at 08:10 #

   Bedankt voor je reactie Theo! In plaats van vakantiegeld kun je ook denken aan andere vormen van extra inkomsten. Het gaat er om dat je een bewuste keuze maakt voor de besteding ervan.

Geef een reactie

*