Hoe regel je de financiën na een scheiding?

Heb je als partners besloten om uit elkaar te gaan? Of ken je mensen in je omgeving die deze moeilijke beslissing hebben genomen?
Als je besluit uit elkaar te gaan, is dat ingrijpend. Bij een scheiding moet veel geregeld worden op juridisch, praktisch en financieel gebied. Dit is ook het geval bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap of samenwonen. En daarnaast heb je te maken met de emotionele verwerking!

Eén ding is zeker, je gaat apart wonen en krijgt dus een eigen huishouding waarvoor je de kosten alleen moet gaan dragen.
Zodra de beslissing genomen is om uit elkaar te gaan, kun je beginnen met het regelen van de financiën. Zelf ben ik na dat besluit jaren geleden vrij snel begonnen met het doornemen van de administratie. Het gaf mij houvast in die periode waarin nog veel dingen onzeker waren. Ik begrijp heel goed dat dit niet voor iedereen zo werkt. Maar het is wel belangrijk om je te informeren over de zaken die geregeld moeten worden, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Bedenk dat na het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding alles wat je aan vermogen of schulden verwerft privé blijft, ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Je bent dan niet langer hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die je partner aangaat.

echtscheiding pixabay

Welke praktische zaken moeten geregeld worden? 

 • Open een privérekening en een privé spaarrekening als je die nog niet had.
 • Maak een lijst van alle lopende abonnementen, loterijen en donaties, of je ze nu van een gezamenlijke rekening betaalde of van een privérekening.
 • Bepaal wat je op wil zeggen en doe dit zo snel mogelijk.
 • Overblijvende abonnementen, loterijen en donaties moeten afgeschreven gaan worden bij degene die deze aan wil houden.
 • Privé-betalingen moeten van een privérekening afgeschreven worden.
 • Heb je na de scheiding voldoende inkomsten om te kunnen rondkomen, eventueel aangevuld met partneralimentatie en/of kinderalimentatie?
 • Zo nee, dan kun je na de scheiding misschien aanspraak maken op een (aanvullende) bijstandsuitkering. Werk je parttime, onderzoek dan de mogelijkheden om meer uren te gaan werken en bespreek dit met je werkgever.
 • Het recht op toeslagen kan na een scheiding veranderen. Je kunt pas een toeslag voor jezelf aanvragen als je ex-partner geen toeslagpartner meer is. Op www.belastingdienst.nl kun je bij het onderwerp toeslagen veel informatie vinden over de wijzigingen bij een scheiding. Ook kun je proefberekeningen maken.
 • Was je getrouwd of geregistreerd partner, dan ben je geen fiscaal partners meer als je voldoet aan 2 voorwaarden:
  • Je hebt een verzoek gedaan tot echtscheiding of om je geregistreerd partnerschap te beëindigen.
  • Je staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente
 • Woonde je samen en was je fiscaal partners, dan ben je geen fiscaal partners meer vanaf het moment dat je niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente.
 • Tijdens het jaar uit elkaar? Dan kun je er voor kiezen om het hele jaar fiscaal partners te blijven. Je vult dan de aangifte anders in. Wat voordeliger is, zal per situatie anders zijn. Laat je hierover goed adviseren.

Eigen administratie opzetten

Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken die geregeld moeten worden. Als er kinderen zijn, moeten er afspraken gemaakt voor de opvoeding en verzorging. Voor de kosten wordt berekend wat elke ouder bij kan dragen in de kosten.
Zodra je kritisch alle uitgavenposten bekijkt, bepaalde abonnementen opzegt of regelt dat met een privé-rekening betaald gaan worden, ben je al bezig met het opstarten van een eigen thuisadministratie. Op het moment dat je andere woonruimte hebt gevonden, kan een compleet overzicht van de inkomsten en uitgaven gemaakt worden.

Kun jij na je scheiding wel wat hulp gebruiken om je administratie in de nieuwe situatie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Welke financiële tips geef jij goede vrienden bij een scheiding?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , , , , ,

Er zijn 2 reacties op Hoe regel je de financiën na een scheiding?

 1. Marian Bosma 12 september 2017 at 15:02 #

  Wat een helder overzicht. Ik kan me voorstellen dat het een emotionele en onrustige tijd is. Zelfs praktische vragen over wie gaat waar wonen kunnen al heel emotioneel beladen zijn.
  Het lijkt me dan heel handig om zo’n lijstje bij de hand te hebben voor de financiële zaken en te kunnen afvinken.

  • Tineke van den Tillaart 12 september 2017 at 15:10 #

   Dank voor je reactie Marian! Het gaf mij houvast om met praktische zaken bezig te zijn in die tijd. En ik was achteraf blij dat ik dat allemaal al geregeld had voordat mijn partner het huis verliet.

Geef een reactie

*