Inzicht in je besteedbare budget in 8 stappen

Weet jij op dit moment wat je nog te besteden hebt? Of in andere woorden: Weet jij wat je besteedbare budget is totdat je rekening weer is aangevuld?

Als je een kasboek bijhoudt kun je dit direct zien. Je noteert hierin dagelijks je inkomsten en uitgaven. Dat kan op papier, maar ook op de computer in een Excel overzicht. Je krijgt hiermee inzicht in je inkomsten- en uitgavenpatroon, maar het is nogal tijdrovend om dit dagelijks bij te houden.

Je kunt de inkomsten en uitgaven ook bijhouden in een digitaal kasboek wat je al dan niet gratis kunt downloaden op internet. Als er een mogelijkheid is om je bankgegevens te importeren en om te budgetteren, is direct te zien wat je nog te besteden hebt tot de volgende storting op de rekening. Wanneer je onregelmatig inkomsten ontvangt wordt dit lastiger.

Makkelijker is het om het saldo op je rekening te controleren en dan direct te weten wat er nog afgeschreven gaat worden voordat je rekening weer aangevuld wordt. Dit totaalbedrag trek je af van het saldo van dat moment en dan weet je wat je nog te besteden hebt.
Door rekening te houden met toekomstige afschrijvingen, voorkom je rood staan of erger nog, dat bepaalde bedragen niet afgeschreven kunnen worden.

Hoe maak je een overzicht van de afschrijvingen?

 1. Betaal de vaste lasten zo mogelijk automatisch en per maand.
 2. Maak volgens onderstaand voorbeeld een overzicht in Excel of op papier met kolommen voor de dagen van de maand, de vaste lasten, de bedragen en de inkomsten.
 3. Vermeld de uitgaven voor de vaste lasten op de datum van afschrijving. Dit doe je aan de hand van je bankafschrijvingen.
 4. Vermeld de inkomsten op de dag(en) dat je die verwacht te ontvangen.
 5. Uitgaven voor boodschappen komen elke week terug, dus zet in het overzicht wat je gemiddeld per week aan boodschappen uitgeeft.
 6. Wil je op de 15e van de maand een aanschaf doen, kijk dan welke bedragen voor de volgende salarisstorting nog afgeschreven moeten worden.
 7. Verminder je huidige saldo met de toekomstige afschrijvingen. Je weet dan wat je maximaal uit kunt geven.
 8. Houd rekening met variabele afschrijvingen en breng hiervoor een bedrag in mindering.

Datum       Vaste lasten         Bedrag        Inkomsten
1                  Huur
2                  Verzekeringen
3

Het voordeel van dit overzicht is dat je direct ziet op welke dag betalingen worden afgeschreven.
Het nadeel is dat je in een winkel niet altijd je overzicht kunt checken.

Bij bovenstaand stappenplan ben ik er van uitgegaan dat je maar één bankrekening gebruikt. Misschien heb je ook een spaarrekening waarop je geld reserveert voor onverwachte kosten en grotere aankopen. Wanneer je een grote aankoop doet kun je voor of direct na de aankoop geld overboeken van je spaarrekening naar je betaalrekening. Zo zorg je ervoor dat er weer voldoende geld op staat voor de vaste betalingen.

Alternatief

Om het inzicht in je besteedbare budget nog gemakkelijker te maken, kun je extra betaalrekeningen gaan gebruiken. Naast een betaalrekening voor (automatische) betalingen van de vaste lasten open je bijvoorbeeld een rekening voor de variabele betalingen. Je kunt ook een aparte boodschappenrekening openen. Als je eenmaal bepaald hebt welke kosten van welke rekening betaald moeten worden is het nog eenvoudiger om te bepalen hoe hoog je besteedbare budget is!

Hoe weet jij wat je nog te besteden hebt?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

2 gedachten over “Inzicht in je besteedbare budget in 8 stappen”

 1. Wat een goede tip om de vaste automatische afschrijvingen in een excel bestand te zetten. Maar is het niet een idee, om die datum achter het bedrag in het budgetplan te zetten? Want ik heb een heel budgetplan en daar zet ik eigenlijk alles al in. Ook als de bedragen hoger worden als je eerst korting krijgt.

  • Dank voor je reactie Mary! Goed idee om de data in het budgetplan te verwerken. Maar dan heb jij al redelijk goed inzicht in je inkomsten en uitgaven en wat een budgetplan voor je kan doen. Ik houd het liefst zo simpel mogelijk, verder uitwerken kan altijd nog.

Reacties zijn gesloten.