Je kind wordt 18 jaar, wat verandert er financieel?

Heb jij studerende kinderen tussen de 18 en 21 jaar?
Al eerder heb ik in Kostgeld en werkende kinderen van 18 tot 21 jaar beschreven wat er verandert als een werkend kind 18 jaar wordt. Nu wil ik aandacht besteden aan wat er financieel verandert als je studerende kinderen tussen de 18 en 21 jaar hebt. Een eerdere versie van dit artikel is gepubliceerd in 2015 en veel reacties daarop heb ik laten staan. Ik ontvang bijna wekelijks mails met vragen over dit onderwerp.

Zodra je zoon of dochter 18 jaar wordt, zijn ze officieel meerderjarig. Maar tot hun 21e verjaardag zijn ze ‘jongmeerderjarig’. Dit houdt in dat je als ouders in die periode wettelijk verplicht bent om nog te voorzien in de kosten van hun levensonderhoud en hun studie. Dit geldt in principe voor alle situaties:

 • studerend of niet studerendpapiergeld 100euro pixabay
 • werkend of niet werkend
 • uitwonend of thuiswonend

Maar let op: Vanaf het moment dat kinderen 18 zijn, zijn hun ouders niet meer aansprakelijk voor de schade die ze veroorzaken, of de schulden die ze maken.

Tot hun 18e jaar betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Kinderen zijn gratis meeverzekerd voor ziektekosten en aansprakelijkheidsverzekering.
Als tegemoetkoming in deze kosten ontvangen zij kinderbijslag. Ouders met een laag inkomen ontvangen daarnaast een kindgebonden budget. Gescheiden ouders hebben vaak te maken met een alimentatie ten behoeve van de kinderen.

Wat verandert er voor ouders?

 • De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin je kind 18 wordt. De Sociale Verzekeringsbank stelt je hiervan op de hoogte.
 • Het kindgebonden budget stopt als je kind 18 wordt.
 • Je kind is niet meer gratis meeverzekerd voor ziektekosten.
 • Ontvang je kinderalimentatie? Je kind kan zelf de alimentatie gaan ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag, of tot het financieel zelfstandig is vanwege eigen inkomsten.

Wat verandert er voor je kind?

 • Vanaf hun 18e jaar hebben studerende kinderen recht op studiefinanciering. Vanaf 1 september 2015 geldt daarvoor de volgende regeling:
  • MBO-studenten hebben nog recht op een basisbeurs die niet terugbetaald hoeft te worden.
  • HBO- en universiteitsstudenten kunnen vanaf 1 september 2015 alleen nog lenen.
  • Kinderen van minder draagkrachtige ouders kunnen een aanvullende beurs krijgen. Deze hoeft niet terugbetaald te worden als ze binnen 10 jaar met een diploma afstuderen.
  • Je kind bepaalt zelf hoeveel hij of zij leent (tot het wettelijke maximum) voor levensonderhoud en collegegeld.
  • De verplichte aflosfase gaat van 15 naar 35 jaar. Bij voortijdig stoppen met een opleiding of studie heeft je kind direct een studieschuld. Lees voor meer informatie op www.duo.nl bij het onderwerp “terugbetaler”.
 • Jongmeerderjarigen die met hun 18e nog op school zitten, hebben geen recht op studiefinanciering. Voor hen is er de ‘tegemoetkoming scholieren’ net als de studiefinanciering uitgekeerd door de DUO. Deze bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. Zoek voor meer informatie op ’tegemoetkoming scholieren’ op www.duo.nl
 • Vanaf hun 18e verjaardag hebben jongmeerderjarigen recht op zorgtoeslag. Zij moeten die zelf aanvragen via www.toeslagen.nl Je kind moet beschikken over een DigiD, die is gratis aan te vragen op www.digid.nl. De premie voor de zorgverzekering wordt voor een groot deel gedekt door de zorgtoeslag.
 • Van hun 18e tot hun 21e kunnen kinderen van gescheiden ouders de (kinder)alimentatie op hun eigen rekening gestort krijgen. Degene die de alimentatie betaalt moet dit wel zelf regelen.

Wat moet verder geregeld worden?

 • Ziektekostenverzekering
  Aangezien een kind vanaf 18 jaar niet langer gratis meeverzekerd is, moet een ziektekostenverzekering afgesloten worden.
 1. Je kunt je kind op je eigen polis aanmelden en zelf de premie betalen. Als je een collectieve verzekering hebt lopen kan dit voordeel opleveren. Houdt er rekening mee dat je kind zelf de zorgtoeslag ontvangt.
 2. Je kunt je kind zelf een verzekering laten afsluiten bij een zorgverzekeraar. Hij of zij krijgt dan ook zelf de bijbehorende rekening. Je kunt hierbij ook denken aan een studentenpolis.
 • WA-verzekering
  Regel een WA-verzekering op naam van je kind, tenzij een kind tot 21 jaar nog meeverzekerd is bij je eigen aansprakelijkheidsverzekering.

De 18e verjaardag van je kind is dus niet alleen een feestje. Er vallen inkomsten weg en er komen kosten bij, dus het is goed om je kind tijdig te informeren over het aanvragen van studiefinanciering en zorgtoeslag.

Hoe bereid jij je voor op de financiële wijzigingen als je kind 18 wordt?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

41 gedachten over “Je kind wordt 18 jaar, wat verandert er financieel?”

  • Bedankt voor je vraag Edwin. Voor alleenstaande ouders vervallen de kindregelingen ook als hun kind 18 jaar wordt. Als de kinderen van alleenstaande ouders gaan studeren kunnen ze misschien wel aanspraak maken op een aanvullende studie beurs. Deze hoeft niet terugbetaald te worden als ze binnen 10 jaar met een diploma afstuderen. Als er kinderalimentatie is vastgesteld kan de betalende ouder deze overmaken aan het kind zelf. Maar let op, deze alimentatie is bedoeld voor de kosten van levensonderhoud en de studie.

   • Kinderalimentatie houd bij mijn kinderen op bij 18 jaar. Mijn ex geeft mijn kinderen wel iets per maand maar niet het volledige bedrag. Bij mij wordt nr. 2 18 jaar in augustus en dit scheelt mij 600 euro per maand. werk 30 uur in de week maar zal niet weten hoe ik rond moet komen per maand dadelijk in augustus. Nog tips!

    • Bedankt voor je reactie! Ik heb in de blog zelf al een aantal tips gegeven. Beide ouders zijn verplicht bij te dragen in de kosten van levensonderhoud van hun kinderen tot zij 21 jaar zijn of totdat zij voldoende inkomsten hebben om in deze kosten te voorzien. Kinderalimentatie kan vanaf 18 jaar aan de kinderen zelf betaald worden en het is dan belangrijk om goede afspraken te maken over de besteding van deze alimentatie.

 1. Hoi,

  Ik heb een vraag naar aanleiding van je bericht.
  Onze zoon wordt komende zomer 18. Hij is verstandelijk gehandicapt. Wat verandert er dan voor hem en voor ons?

  • Bedankt voor je reactie! Ik stuur je een mail met een aantal links naar websites waar je meer informatie kunt vinden, die voor jullie van belang is.

 2. Hallo Tineke,
  Goede informatie, dankjewel hiervoor. Ik ben een alleenstaande moeder met nog 1 schoolgaande dochter thuis die op 4 januari 18 wordt. We hebben alles op de rit: tegemoetkoming scholieren en zorgtoeslag aangevraagd. Wat ik niet begrijp is dat dit bij lange na niet opweegt tegen kinderbijslag en kindgebonden budget. Het scheel echt meer dan 200 Euro per maand als je ook de (rest van) de premie zorgverzekering meerekent. Dat is veel geld, terwijl er in onze leefsituatie niets verandert tot ze gaat studeren.

  • Bedankt voor je reactie Felice! Kinderbijslag is een toeslag die iedereen ontvangt die aan de voorwaarden voldoet. Kindgebonden budget is inkomensafhankelijk. De hoogte van de tegemoetkoming scholieren is ook afhankelijk van het inkomen van de ouder(s). De zorgtoeslag is afhankelijke van het inkomen van uw dochter en dat zal beneden de ondergrens vallen. Waarom er zo’n gat zit tussen de oude en de nieuwe situatie, is mij ook niet helder. Ik weet wel dat u niet de enige bent die hiermee geconfronteerd wordt.

 3. Hallo Tineke, goed en duidelijk artikel. Helaas heb ik er niet mijn informatie uit kunnen halen. Zou je mijn vragen alsnog willen beantwoorden a.u.b.?
  Mijn dochter van 21 staat bij mij ingeschreven. Ze gaat om de week,voor een week naar haar vader. Ik woon gehuurd en ontvang huurtoeslag. Mijn ex heeft een koopwoning en is opnieuw getrouwd.
  Mijn dochter heeft een baan voor gemiddeld 20 tot 40 uur p/w. Ze Ontvangt de zorgtoeslag, betaald haar zorgverzekering en andere verzekeringen.
  In overleg met mijn dochter wil ik haar kostgeld laten betalen.
  Haar vader overweegt dit ook. Is het wenselijk dat ik dit in onderling overleg met hem doe of kan ik hier redelijkerwijze allen over beslissen. Moeten we rekening houden met een verschil in hoogte van de salarissen of staat dit hier los van?
  Ik zou graag je advies in deze willen ontvangen. Alvast bedankt.

  • Bedankt voor je reactie Anky! Ik stuur je een persoonlijk bericht om je vragen te beantwoorden.

 4. Wat ik mis in deze informatie en ook elders is het feit dat er bij kinderen die niet net voor de laatste uitbetaling van de kinderbijslag 18 worden, er financieel een gat valt. Is je kind in de eerste maand van het kwartaal jarig, val je als ouders die recht op KBG hebben, in een financieel gat van 3 maanden.

  Voorbeeld
  Wordt je kind in januari 18 jaar, dan betaalt de belastingdienst het laatste kindgebonden budget in december uit. In het eerste kwartaal heb je dan alleen je inkomen. Je kind heeft mogelijk nog reiskosten naast de onderhoudskosten en vanaf februari komen daar de zorgkosten bij, zonder dat hij of zij dan al inkomsten heeft. Daar heb je als ouder geen “daarop berekende inkomsten” voor. In april ontvang je de laatste keer kinderbijslag, waar je de maand april dan het onderhoud en andere kosten voor de maand april van moet betalen. Eind april ontvangt je kind studiefinanciering. Je kind kan vanaf 1 april al wel gebruik maken van de studenten OV.

  Zowel DUO als de belasting dienst kunnen je niet verder helpen om een oplossing te zoeken voor dit financiële tekort. Sterker nog, ze snappen er niets van.
  Sparen om deze overbrugging te redden, zonder dat je kind meteen al schulden gaat opbouwen, en nog naar school en eten kan, is dus heel belangrijk.
  En iets waar geen enkele informatie site of organisatie je duidelijk voor waarschuwt!!

  • Bedankt voor uw reactie! Uit uw verhaal en de informatie over studiefinanciering blijkt dat studiefinanciering pas start als het recht op kinderbijslag is vervallen. De zorgtoeslag voor een 18-jarige start op het moment dat de zorgpremie betaald moet gaan worden, dat is in de maand volgende op de maand waarop hij/zij 18 is geworden. Het kindgebonden budget (KGB) wordt aan de ouder(s) betaald totdat het kind 18 jaar wordt. Als je de pech hebt dat je kind in de eerste maand van het kwartaal jarig is, is er inderdaad een gat van twee maanden te overbruggen. Het is dus belangrijk om je daar op voor te bereiden als je KGB ontvangt en je kind binnen een paar maanden 18 jaar wordt.

 5. Qua inkomen valt er geen gat van 2 maanden, maar van 3 maanden. De belasting betaalt het KGB 1 maand vooraf uit. Dus januari wordt in december uitbetaald. Dat houd in dat je januari, februari en maart dus rond moet komen met minder. En niet 2 maanden.

 6. Fijne informatie. Ik maak me enorm zorgen over de financiën als mijn dochter 18 wordt, zeker omdat ze dan nog geen examen op school heeft gedaan. Alle kosten gaan door maar een derde van mijn inkomen valt weg. Met mijn vaste lasten houd dat in dat er 200 euro per maand is om alles van toe doen voor twee personen. We leven niet luxe, geen extra’s maar van dat geld kunnen we niet eten de hele maand. Moeilijk hoor, slapeloze nachten tot gevolg.

  • Bedankt voor uw reactie! Ik heb helaas vaker gehoord en gelezen, dat er veel inkomsten wegvallen zodra een studerend kind 18 jaar wordt. En niet iedereen kan zich daar financieel goed op voorbereiden.

 7. Dat is inderdaad zo, maar wat ik jammer vind is dat er zo weinig informatie is. Overal wordt uitgegaan dat je kind, als ze 18 is, studeert terwijl mijn dochter nog gewoon de middelbare school moet afmaken. Als mijn dochter volgend jaar haar examen niet haalt, is er zelfs geen geld om nog naar school te komen. Ze heeft een bijbaantje, maar van dat geld dient ze ook haar eigen kleding te kopen. Straks zal ze dus ook haar eigen verzekering moeten betalen, busabonnement en van welk geld ze dat moet doen is me een raadsel. Ze zal ook kostgeld moeten gaan betalen. Hoe dat allemaal moet? En waar kan ik alle informatie vandaan halen? Via internet is er bijna niets te vinden.

  • Ik kan mij voorstellen dat u zich veel zorgen maakt over de financiën. Als uw dochter 18 jaar wordt en nog voortgezet onderwijs volgt kan zij een tegemoetkoming scholieren aanvragen via http://www.duo.nl. In bepaalde situaties kan zij ook een aanvullende bijdrage aanvragen. Deze aanvullende bijdrage is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Op http://www.nibud.nl (zoeken op Uw kind wordt 18 jaar) is ook informatie te vinden over alles waar je rekening mee moet houden als je kind 18 jaar wordt. Zij moet in ieder geval zorgtoeslag aanvragen, zodat de kosten van de zorgverzekering deels vergoed worden.

 8. Dat is me allemaal bekend, blijft dat mijn inkomsten gelijk staan aan de vaste lasten of misschien zelfs daarboven. Ik kan als chronisch zieke, geen thuiszorg meer betalen en ook de fysio niet meer. Ik heb een berekening gemaakt dat ik 6 euro per dag heb om mijzelf en mijn dochter van te onderhouden en dat baart me grote zorgen, ook het eigen risico van de zorgverzekering kan ik dan meer betalen terwijl ik wel regelmatig naar het ziekenhuis moet. Moet ik me aanmelden bij de Voedselbank? Zoals ik het nu zie, mijn kind wordt 18, we gaan onder de armoedegrens en ik ga de schulden in. Wat een vreselijk vooruitzicht.

  • U zit in een heel vervelende situatie! Ik zal u een persoonlijk bericht sturen.

   • Ik zit straks in zo een zelfde situatie,ik werk 24 uur en leef echt van de belasting kgb en huurtoeslag
    Heb ik dan recht op aanvullende bijstand?
    Als mijn dochter 18 is?

    • Bedankt voor je reactie! Wanneer je inkomen uit werk minder is dan de bijstandsnorm kun je aanvullende bijstand aanvragen. Er geldt dan echter de verplichting om te zoeken naar mogelijkheden om je inkomsten te verhogen. Dat betekent solliciteren naar een baan waarmee je meer kunt verdienen, of uitbreiding van de contracturen bij je huidige werkgever. Je dochter kan ook een baan zoeken naast haar studie.

 9. Bedankt voor de informatie. Ik heb ook een vraag, ben alleenstaand, zit op minimum niveau (ziektewet) en ontvang een kind gebonden budget. Over twee maanden als mijn zoon 18 wordt, valt dat weg. Hij krijgt dan een scholiertoeslag maar daar zit een verschil in van meer dan 200 euro per maand! En dus meer dan 2500 euro per jaar. Is er een regeling of iets anders dat dat gat kan opvangen tot je kind gaat studeren en uit huis gaat? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Dank voor je reactie Punam! Ik ga er van uit dat je voor je zoon zowel de basis- als de aanvullende scholierentoeslag hebt aangevraagd. En natuurlijk de zorgtoeslag. Voor zover mij bekend zijn er geen andere regelingen om de vermindering van de inkomsten te dekken.

 10. Hallo Tineke,
  Tot kind 18 jaar is ontvangt mijn ex de kinderalimentatie en deze is onbelast. Zodra kind 18 jaar is vervalt bij ex dit inkomen (de onbelaste alimentatie) en krijgt het kind naast haar baantje meer inkomen (de alimentatie). Is dit alimentatie-inkomen (hoger dan 5.000,- per jaar) van het kind nu van invloed op het gezinsinkomen voor huurtoeslag e.d.? Of blijft het alimentatie inkomen onbelast en niet van invloed?
  Als kind van de alimentatie kostgeld betaalt aan ex, is dat kostgeld dan inkomen voor ex?

  Bedankt,
  Hans

  • Dit is een interessante vraag! Uit de informatie op de website van de echtscheidingswinkel (https://www.echtscheidingswinkel.nl/echtscheiding/alimentatie/hoogte-alimentatie/) en op de website van de belastingdienst begrijp ik dat de kinderalimentatie een onbelaste vergoeding is voor de kosten van levensonderhoud van het kind. Het maakt dus geen verschil of deze alimentatie wordt betaald aan de ex-partner of aan het kind. Voor het berekenen van de huurtoeslag wordt alleen gekeken naar het belastbaar inkomen van de bewoners. Voor een inwonend kind geldt een vrijstelling die elk jaar aangepast wordt. Als de kinderalimentatie een onbelaste vergoeding is, telt deze niet mee als belastbaar inkomen.

 11. Goedemiddag,
  Mijn zoon word in mei 2017 18 jaar.
  Ik zit op moment in een bijstand uitkering maar ontvang wel een bedrag van 481 euro per maand kindalimentatie wat weer afgetrokken word van de bijstand .mijn vraag is het bedrag aan alimentatie word straks gestort op mijn zoon zijn rekening .Kom ik dan in aanmerking voor volledige bijstand ?

  • Bedankt voor je reactie! Goede vraag, want als je zoon 18 jaar wordt, kan hij zelf de kindalimentatie gaan ontvangen. Deze alimentatie is bedoeld voor zijn kosten van levensonderhoud. Deze inkomsten mogen niet in mindering worden gebracht op je bijstandsuitkering.

 12. hallo
  mijn zoon van 18 heeft een tussenjaar studeert nu dus even niet maar werkt 32 uur.
  zijn vader heeft de alimentatie stop gezet iom mijn zoon omdat hij zelfvoorzienend zou zijn. niet wetend wat hij allemaal van zijn inkomenmoet doen.
  ik vraag aan hem een bijdrage voor levensonderhoud. Dit levert veel discussie op. het inkomen dat hij heeft is nog niet zoveel.
  wanneer ben je zelfvoorzienend?
  staat hier een bedrag voor?

  • Dank voor je reactie! Als een jongvolwassene tussen de 18 en de 21 jaar financieel nog niet voor zichzelf kan zorgen hebben de ouders een onderhoudsplicht. In jullie situatie hangt het af van het inkomen dat je zoon verdient en de vaste uitgaven die hij moet doen. Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Ik heb je inmiddels per mail gewezen op websites met informatie die je via Google kunt vinden.

 13. Hallo

  Mijn zoon is net 18 geworden. Hij gaat BBL doen en ik wil graag weten waar hij recht op heeft wat betreft duo of schoolgeld enzo? Zelf zit ik in bijstand.

  • Bedankt voor je reactie! Als je zoon een BBL opleiding gaat doen ontvangt hij loon over zijn gewerkte uren. Hij heeft dan geen recht op studiefinanciering. Wel kan hij zorgtoeslag aanvragen via de belastingdienst.

 14. Beste Tineke, ook ik loop tegen een aantal zaken aan waar ik met mijn zoon van 18 (en ex) niet uitkom. Mijn zoon ontvangt idd zijn zorgtoeslag en een basis studiefinanciering voor zijn MBO studie. Verder betaal ik al zijn kosten zoals mobiele telefonie/ kleding etc en voorzie ik in zijn volledige levensonderhoud met een bijdrage van kinderalimentatie die is gebleven wat hij was terwijl ik kinderbijslag en kindertoeslag niet meer ontvang. Mijn ex wilt dit gat niet samen ‘dichten” . Sterker nog die wilt het volledige bedrag voortaan aan mijn zoon storten maar wat kan ik dan vragen aan mijn zoon om te voorzien in zijn levensonderhoud? en wie draait er op voor zijn studiekosten? want hij ontvangt de studiefinanciering…

  • Bedankt voor je reactie! De kinderalimentatie is bedoeld voor de kosten van levensonderhoud, ongeacht of deze wordt overgemaakt aan (meestal) de moeder of vanaf het 18e jaar aan het kind. Met de studiefinanciering moeten de studiekosten en een deel van het levensonderhoud betaald worden.
   Je zult dus moeten bespreken met je zoon dat hij zelf verantwoordelijk wordt voor alle betalingen die je als moeder altijd voor hem hebt gedaan. Voor luxe uitgaven of duurdere kleding zal hij zelf moeten gaan werken.
   Aangezien beide ouders financieel bij moeten dragen aan de kosten van levensonderhoud tot een kind 21 jaar is of zelf in de kosten van levensonderhoud kan voorzien, kun je hem niet alle kosten in rekening brengen. Een bijdrage in de voedingskosten is wel reëel. Het Nibud (www.nibud.nl) berekent in 2017 voor een 2-persoons huishouden per maand €185 per persoon en voor een 3-persoons huishouden €145 per persoon en dit is dan de basisvoeding. Wat je kunt vragen is ook afhankelijk van de hoogte van de alimentatie.

 15. Leuke site met goeie vragen/antwoorden en tips, alleen mis ik mijn vraag!!

  Ik heb een bijstand uitkering en heb een 2-ling die in sept 18jr worden. Ik krijg kinderbijslag per 3mnd en KGB per maand. Ik snap dat de kinderbijslag stopt als ze 18 worden en dat ze dan in plaats daarvan studiefinanciering krijgen. Maar als de KGB ook stopt, dan weet ik niet hoe ik rond moet komen. Is er iets wat ik kan aanvragen om die gat te dichten? Want dat is een bedrag van ong 550,-pm.

  • Dank voor je reactie Eslien! Het wegvallen van het KGB is voor jou en voor velen in dezelfde situatie een groot probleem. In de andere reacties is deze vraag al verschillende keren voorbij gekomen. Je kinderen kunnen zorgtoeslag aanvragen om de premie voor hun zorgverzekering voor (het grootste deel) te kunnen betalen. Daarnaast is er de mogelijkheid om via http://www.duo.nl studiefinanciering aan te vragen en een aanvullende uitkering. Deze tegemoetkomingen zijn over het algemeen lager dan het KGB. De enige oplossing is dat je kinderen met een kleine baan naast de studie wat geld gaan verdienen om een aantal kosten zelf te kunnen betalen.

 16. hallo, wat fijn dat jij deze vragen beantwoordt, het is moeilijk door de bomen het bos te zien. Mijn dochter wordt 15 april 18, doet MBO -BOL- en ik ontvang bijstand. Heb ik het goed begrepen dat ik nu (maart) voor de laatste keer kindgebonden budget heb ontvangen, en dat haar beurs plus aanvullende beurs pas per juli ingaat??? Dat kindgebonden budget is 394 per maand ! Dus dan moet ik april, mei en juni met 394 per maand minder rondkomen? En daarna krijgt zijn studiebeurs, maar die moet ze dan eigenlijk volledig inleveren bij mij?? Hoe kun je dezelfde kosten blijven betalen, met 2 derde van je inkomen?? Ik krijg nog wel kinderbijslag in april en in juli waarschijnlijk? Help…. Zou je mij kunnen helpen het op een rijtje te zetten svp?

  • Bedankt voor je reactie Caroline! In maart heb je inderdaad voor het laatst kindgebonden budget ontvangen. De kinderbijslag wordt nog uitbetaald over het eerste kwartaal (1 april) en over het tweede kwartaal (1 juli), en recht op studiefinanciering (inclusief reisproduct) gaat in op 1 juli. In april moet je regelen dat er voor je dochter een zorgverzekering wordt afgesloten en ze moet zo snel mogelijk zorgtoeslag aanvragen zodat ze deze voor de eerste premiebetaling ontvangt. De studiefinanciering is ook bedoeld voor de studiekosten dus kan zeker niet helemaal gebruikt worden voor de kosten van levensonderhoud. Leuker kan ik het allemaal niet maken, maar ik weet wel dat alle ouders met lage inkomens tegen deze inkomensval aanlopen. Een manier om dit gat op te vullen is dat je dochter met een kleine baan naast haar studie extra inkomen verdient en daarmee (een deel van) haar vaste lasten kan betalen.

 17. Geweldig Tineke,al jouw antwoorden,er is mij veel meer duidelijk geworden ! Bizare situatie eigenlijk,alleenstaande ouder en dan een kind wat gaat studeren (HBO) Ook ik ben een alleenstaande moeder met een zoon die vorige week 18 jaar is geworden.Ook ik mis heel veel geld per maand,zal moeten kijken hoe ik financieel uit ga komen.
  Vraagje:Ik krijg al een tijd 250,- alimentatie gestort voor mijn zoon,moet dit bedrag niet omhoog omdat ik er financieel nu erg op achteruit ga ? Aangezien we dus verder geen ene aanvulling van de belasting meer krijgen.Zo ja ,hoe kan ik dit het best aanpakken?

  • Bedankt voor je bericht Sandra! Je zoon kan zorgtoeslag aanvragen via de belastingdienst en studiefinanciering via http://www.duo.nl Wanneer het inkomen van de ouders niet voldoende is kan een aanvullende beurs worden aangevraagd. DUO bekijkt hiervoor het inkomen van beide ouders. De alimentatie voor je zoon is vastgesteld bij de scheiding. Elk jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. De overheid bepaalt in november van elk jaar met welk percentage de alimentatie het volgende jaar verhoogd mag worden. Op http://www.lbio.nl kun je hier meer over lezen en een berekening maken. Je zoon kan de alimentatie vanaf zijn 18e jaar zelf ontvangen. Hij kan zijn met een baan naast zijn studie extra geld verdienen. Je kunt samen met je zoon een financieel overzicht maken om te kijken wat nodig is. Op de website van DUO is daarvoor een rekenhulp ontwikkeld.

 18. Hoi,

  Ik zie nog steeds geen antwoord op de vraag hoe je je kind moet onderhouden als het 18 is en nog scholier is. Ik mis straks 390 euro pm. De scholierentoeslag dekt het wegvallen van de kinderbijslag. Aanvullende toeslag val ik net buiten. Hoe kan het dat er nog steeds geen vangnet is voor de groep 18 jarigen.
  Ik onderwerp mij nu aan het zogeheten “maatwerk” ( De gemeente is namelijk verplicht in de kosten te voorzien als je dat zelf niet meer kunt betalen, gaat via een wijkteam) Maar, ze rekenen er hier nogal creatief op los. Bovendien is het vreemd dat je als jongmeerderjarige geen enkel recht op inkomen hebt als je nog scholier bent. ( ja ze werkt al drie avonden naast 5 dagen gymnasium examenjaar) . Overigens is er een wet doorheen die wel voorziet in het KGB als er sprake is van een 17 jarige student ( dus geen scholier!) die ook nergens recht op heeft. Mijn vraag is dus niet hoe ik moet budgetteren, maar eigenlijk vraag ik mij af hoe jouw beroepsgroep met dit vreemde gat in de wet om gaat. Mijn kind eet namelijk gewoon door na haar verjaardag.

  • Bedankt voor je reactie!
   Deze situatie geldt helaas voor heel veel mensen met schoolgaande/studerende kinderen van 18 jaar.
   Zeker voor de ouders met een laag inkomen of alleenstaande ouders (die een hoger kindgebonden budget ontvangen) is dit een flinke terugval.
   Je dochter werkt al om wat bij te verdienen en dit is het advies wat ik meestal geef als ik gemaild wordt met deze vraag.
   Als budgetcoach kijk ik of er gebruik gemaakt is van alle mogelijke inkomensondersteuning en of er bezuinigd kan worden op een aantal uitgaven.
   Maar wanneer dit allemaal al bekeken is, kan ik er niets aan toevoegen.

Reacties zijn gesloten.