Is jouw financiële buffer hoog genoeg?

potje geld pixabayHeb jij voldoende buffer op je spaarrekening staan?
Een buffer is niets anders dan spaargeld om onverwachte kosten direct te kunnen betalen. Voor de meeste huishoudens is een wasmachine of een koelkast onmisbaar. Als een dergelijk apparaat het begeeft, moet deze gerepareerd of vervangen worden. Je hebt vast wel meer apparaten in huis die je direct wil vervangen, zodra ze niet meer werken en niet meer gerepareerd kunnen worden.

Helaas maak ik het vaak mee dat klanten geen buffer hebben.
Zonder spaargeld loop je het risico dat je een defect apparaat niet direct kunt vervangen. De verleiding om dan maar een apparaat op afbetaling te kopen of een lening bij de bank af te sluiten is groot. Dit heeft tot gevolg dat je vaste lasten omhoog gaan! En geld lenen kost altijd geld, omdat je een hoge rente moet betalen over het openstaande geleende bedrag.

Hoe hoog moet je buffer zijn?

De hoogte van je minimale buffer hangt af van een aantal factoren:

  • Gezinssituatie: Als alleenstaande hoef je minder geld achter de hand te houden dan een gezin met meerdere kinderen.
  • Woning: Met een koopwoning heb je een hogere buffer nodig dan bij een huurwoning. Met een koopwoning moet je namelijk rekening houden met onderhoudskosten.
  • Waarde van je auto: Hoeveel geld heb je nodig boven de inruilwaarde om je auto te kunnen vervangen.

Het Nibud heeft een rekentool ontwikkeld waarmee je uit kunt rekenen wat minimaal gewenst is. Dit is de BufferBerekenaar

De minimumbuffer is het bedrag dat je minimaal achter de hand moet hebben. Op dit moment (2021) is de minimale buffer volgens het Nibud voor een alleenstaande met een inkomen van € 1600 netto per maand en een huurwoning € 3400. In de BufferBerekenaar kun je na het invullen van je eigen gegevens zien wat jouw persoonlijke buffer minimaal moet zijn.

Hoe bouw je de buffer op?

  • Maak een overzicht van alle (gemiddelde) inkomsten en (gemiddelde) uitgaven per maand, dan zie je direct of je geld over houdt of tekort komt.
  • Bij een jaaroverzicht vul je de inkomsten en uitgaven per maand in en krijg je inzicht in de rijke en arme maanden en de dure en goedkope maanden.
  • Alles in balans? Kijk of je bepaalde uitgaven kunt verlagen, zodat je meer geld opzij kan zetten om een buffer op te bouwen.
  • Kom je geld tekort? Onderzoek dan welke uitgaven je kunt verlagen en op welke wijze je de inkomsten kunt verhogen, zodat je toch een klein bedrag opzij kunt zetten.
  • Spaar maandelijks een vast bedrag op een spaarrekening zonder opnamebeperkingen.
  • Buffer bereikt? Overweeg dan of je op een andere spaarrekening verder spaart voor andere spaardoelen zoals bijvoorbeeld een vakantie of een verhuizing. Je kunt bij de meeste banken nu ook spaarpotjes aanmaken voor verschillende doelen.
  • Buffer gebruikt? Als je spaargeld van je bufferrekening hebt opgenomen, vul deze dan weer aan door maandelijks te sparen. 

Ik laat elke maand automatisch een vast bedrag overmaken op mijn spaarrekening. Het komt wel eens voor dat ik dit bedrag een paar weken later weer terug moet storten omdat ik veel extra uitgaven heb gehad. Maar meestal hoef ik dat niet te doen en op deze manier bouw ik mijn buffer op!

Wat doe jij om een financiële buffer op te bouwen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

2 gedachten over “Is jouw financiële buffer hoog genoeg?”

Reacties zijn gesloten.