Kleedgeld geven als bewuste keuze

Geef jij je kinderen kleedgeld?
Is dat een bewuste keuze geweest of is er de nodige discussie aan vooraf gegaan?

Toen mijn zoons op het voorgezet onderwijs zaten, kreeg ik steeds meer discussie tijdens het kopen van kleding. Aangezien mijn inkomsten niet zo hoog waren zat er een limiet aan de uitgaven. Er was voldoende beschikbaar voor de noodzakelijke kleding, maar geen ruimte om dure merkkleding te kopen. Ik zag er tegenop om met ze te gaan winkelen.
Dat was voor mij de reden om uit te zoeken wat kleding voor hun leeftijd minimaal zou moeten kosten. Ik heb daarvoor informatie van het Nibud geraadpleegd.
Aan de hand daarvan heb ik een budget vastgesteld voor kleedgeld. We hebben goed afgestemd met elkaar wat ervan betaald moest worden.
Ze waren inmiddels oud genoeg voor een bijbaantje. En dat werk varieerde van reclamefolders verspreiden en tijdschriften bezorgen tot vakkenvullen in een supermarkt.

Het resultaat was positief. Mijn zoons ontdekten dat ze meer leuke T-shirts konden kopen als ze de merkkleding in de rekken lieten hangen. Ook toen ze zelf geld verdienden, kochten ze soms wel, maar vaak ook niet de duurdere merkkleding.
Ze ontdekten dat ze hun geld maar één keer uit konden geven en dus bewust keuzes moesten maken. Voor mij was het een verademing om niet voortdurend in discussie te hoeven gaan in de winkel. Ik hield wel in de gaten of ook de minder interessante artikelen zoals sokken en ondergoed tijdig werden aangeschaft.

Financiële opvoeding

Eén van de aspecten van de opvoeding van kinderen is dat je ze leert hoe ze met geld om kunnen gaan. Dat begint met het geven van zakgeld, dat ik eerder beschreven heb in Waarom zou je kinderen zakgeld geven?
In de puberteit worden kinderen zich meer bewust van hun uiterlijk. Veel kinderen willen het liefste merkkleding dragen omdat dit een bepaalde status heeft. Voor veel ouders is het financieel niet haalbaar om aan deze wens te voldoen.
Als ze een jaar of 12 zijn kun je bespreken dat je een bepaald budget hebt voor kledingaankopen en dat er dus keuzes gemaakt moeten worden bij het winkelen.
Wanneer je op deze manier een paar keer met ze op stap bent geweest, is de volgende stap dat ze (een deel van) het kleedgeld zelf mogen beheren.

Voordelen van kleedgeld

  • Ze leren de uitgaven af te stemmen op de inkomsten
  • Ze leren te kijken naar alternatieven en keuzes te maken
  • Ze leren om geld te reserveren voor duurdere aankopen

Hoeveel kleedgeld?
Volgens het Nibud kost de kleding vanaf 12 jaar gemiddeld €56 per maand. Dit betreft alle kleding, van ondergoed tot een winterjas.
Ter voorbereiding kun je samen een lijst maken van alle kleding die ze jaarlijks nodig hebben. Via dit formulier kun je alles in kaart brengen. Je bepaalt daarna wat je kind zelf moet betalen van het kleedgeld en stemt daar het bedrag op af. In het begin wil je de grotere uitgaven misschien zelf blijven betalen. Als blijkt dat je kind geleerd heeft om met een bepaald budget om te gaan kun je de volgende stap maken.

Tips

  • Spreek af waaraan het kleedgeld besteed moet worden en zet dit op papier
  • Stel data vast waarop je kleedgeld betaalt of overmaakt
  • Stel een termijn vast voor de geldigheid van de gemaakte afspraken
  • Bespreek na die termijn hoe het is gegaan en maak eventueel nieuwe afspraken

Ieder kind is anders. De een zal heel snel door het kleedgeld heen zijn, de ander heeft nog geld over als er weer kleedgeld overgemaakt wordt. Maar dat is het leerproces!

Wat zijn jouw ervaringen met kleedgeld?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]