Kostgeld en werkende kinderen van 18-21 jaar

Worstel jij ook met het vraagstuk kostgeld?
Al twee keer heb ik de blog “Hoe bereken je kostgeld van (weer) thuiswonende kinderen” gepubliceerd. Ik beschrijf daarin de situatie dat werkende volwassen kinderen (> 21 jaar) weer (tijdelijk) bij hun ouders gaan wonen. Ze hebben dan al een tijd zelfstandig gewoond. Naar aanleiding van deze blog ontvang ik regelmatig vragen over het berekenen van kostgeld, dus blijkbaar worstelen veel ouders hiermee.
Dit artikel over werkende kinderen van 18-21 jaar is eerder gepubliceerd maar geactualiseerd.

Wanneer begin je met het vragen van kostgeld?

Tot 18 jaar zullen kinderen nog niet zoveel verdienen dat ze een bijdrage in de kosten kunnen betalen. Ze zijn bij hun ouder(s) meeverzekerd voor ziektekosten. Vaak volgen ze nog een opleiding en hebben ze misschien een parttime baan om te sparen, uit te gaan of te besteden aan een hobby. Maar volgt een kind >18 jaar geen dagopleiding meer en werkt hij of zij regelmatig, dan is het niet gek om te vragen om een bijdrage in de kosten.

Wat verandert er als je kind 18 jaar wordt?

Zodra je zoon of dochter 18 jaar wordt, zijn ze officieel meerderjarig. Maar tot hun 21e verjaardag zijn ze ‘jongmeerderjarig’. Dit houdt in dat je als ouders in die periode wettelijk verplicht bent om nog te voorzien in de kosten van hun levensonderhoud en hun studie. Dit geldt in principe voor alle situaties:jongeren publicdomainvectors

  • studerend of niet studerend
  • werkend of niet werkend
  • uitwonend of thuiswonend

Maar let op!
Ouders zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schulden die hun jongmeerderjarige kinderen (18-21 jaar) na hun 18e verjaardag maken.

Tot hun 18e jaar betalen ouders naast de kosten voor voeding, kleding, vervoer, studie, de kosten voor abonnementen van (sport)verenigingen en mobiele telefoon. Wat erbij komt als je kind 18 wordt is de premie voor de zorgverzekering.

Zorgverzekering

Als je zoon of dochter 18 jaar wordt krijg je van je zorgverzekering bericht dat je kind niet langer gratis meeverzekerd is. Je kunt dan twee dingen doen om je kind verzekerd te laten blijven:

  1. Aanmelden op je eigen polis en zelf de premie betalen. Als je een collectieve verzekering hebt lopen kan dit voordeel opleveren. Je kind kan dan eventueel de premie aan jou betalen.
  2. Je kind zelf een verzekering laten afsluiten bij een zorgverzekeraar. Hij of zij krijgt dan ook zelf de bijbehorende rekening.

Vanaf hun 18e verjaardag hebben jongmeerderjarigen recht op zorgtoeslag. Zij moeten die zelf aanvragen via www.toeslagen.nl Je kind moet beschikken over een DigiD, die is gratis aan te vragen op www.digid.nl
De kosten voor de ziektekostenpremie worden voor een groot deel gedekt door de zorgtoeslag.

Stel dat je 18-jarige zoon of dochter een fulltime baan (40 uur per week) heeft gevonden en het minimumloon verdient. Dit is per 1 januari 2021 bruto €842,40 en netto €805,23 per maand zonder bedrijfsspecifieke inhoudingen voor bijvoorbeeld pensioenpremie. Daarnaast wordt een zorgtoeslag van €107 per maand ontvangen.

Mogelijke kostgeldbijdragen:

  • Premie ziektekostenverzekering, als de premie door de ouders betaald wordt, anders deze zelf laten betalen aan de verzekeraar.
  • Mobiele telefoonabonnement. Na afloop van het lopende abonnement kan een abonnement op eigen naam afgesloten worden. Als een gezinsabonnement met meerdere mobiele nummers goedkoper is, is het een optie om de situatie bij verlenging te handhaven.
  • Overige abonnementen en kledinguitgaven bespreken.
  • Uitgaven voor hobby’s, cadeautjes en uitgaan zelf laten bekostigen.
  • Voorstellen elke maand een bedrag op een spaarrekening te storten.

Verdient je kind meer dan het minimumloon, dan kun je verdergaande afspraken maken. Werkt een kind onregelmatig of parttime, begin dan met de eerste twee punten.
Het hangt natuurlijk ook van je eigen financiële situatie af hoe je de hoogte van het kostgeld berekent. Maar met een bijdrage in de vorm van kostgeld kun je jongmeerderjarigen leren financiële verantwoordelijkheid te dragen.

Welke afspraken heb jij gemaakt met je kinderen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]