Let op bij financiële hulp van bekenden!

geld geven 3 pixabayHeb jij weleens financiële hulp gehad van familie of vrienden?
Het kan gebeuren dat je wasmachine kapot gaat en je spaargeld voor een (tweedehands) apparaat niet toereikend is. Bij een aankoop op afbetaling ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt door de hoge rente.
Als je in deze situatie geen lening kan of wil afsluiten bij een bank, vraag je misschien aan familie of vrienden of zij je wat geld kunnen lenen om het apparaat snel te kunnen vervangen.

Als iemand je geld kan en wil lenen, wat voor afspraken maak je dan met elkaar over de terugbetaling?

Voorbeeld uit de praktijk
Kortgeleden ben ik gebeld door een moeder die vertelde een aantal schulden voor haar dochter te hebben betaald. Als zij de achterstallige huur niet betaald had zou haar dochter met haar vriend (samenwonend, geen contract) uit huis gezet zijn. Behalve de huurachterstand zijn ook andere openstaande schulden betaald. Naar aanleiding hiervan kreeg ik het verzoek om de financiële situatie van het stel in kaart te brengen en ze te leren hun financiën op orde te houden.
Al snel kwamen nog meer schulden boven water, die allemaal door de ouders van beide kanten betaald zijn. De totale schuld was € 17000. Na verkoop van de auto en andere besparingen zou de aflossing van alle schulden nog jaren in beslag gaan nemen.

Lenen of schenken?
Om hun kinderen te helpen hebben deze ouders financiële hulp geboden. De ouders van de vrouw hebben ook rekeningen betaald die op naam staan van de man. Ik heb ze geadviseerd in kaart te brengen wie welke schulden betaald heeft.

Gezien de hoogte van de financiële hulp, ging er bij mij een belletje rinkelen over de eventuele fiscale gevolgen. Als er niets geregeld wordt, kunnen deze betalingen gezien worden als een schenking.
In 2016 mag je als ouders een bedrag van € 5304 aan je kind schenken zonder dat de ontvanger hierover belasting hoeft te betalen.
Geef je een hoger bedrag, dan moet de ontvanger (of de schenker en de ontvanger samen) de belastingdienst hiervan op de hoogte stellen door middel van het formulier aangifte schenkbelasting. De ontvanger van de schenking ontvangt dan een aangifte van de belastingdienst om belasting te betalen. Eenmalig mag je wel een verhoogde schenking doen als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Meer informatie hierover kun je lezen op www.belastingdienst.nl

Beide ouderparen hebben besloten dat hun kinderen het geleende geld terug moeten betalen. Dit betekent dat er twee leenovereenkomsten moeten worden opgesteld, die door de belastingdienst geaccepteerd worden.

Schenkingen door anderen dan de ouders
Als er geen bepaalde relatie bestaat tussen de schenker en de ontvanger geldt in 2016 een vrijstelling voor maximaal € 2122.

Leenovereenkomst
Als je geld leent van bekenden om een acuut probleem op te lossen, met de intentie en de mogelijkheid dit binnen een bepaalde termijn terug te betalen, leg de afspraken hiervoor dan schriftelijk vast. Zelfs als het om kleine bedragen gaat, zou ik de afspraak op zijn minst per mail bevestigen.

Nadelen
Als ouders ben je geneigd je kind(eren) te helpen. Als je de middelen hebt, ben je misschien bereid financiële hulp te bieden. Maar hoe ga je dan verder? In bovenstaand voorbeeld zou een schenking van alle betaalde schulden leiden tot een aanslag schenkbelasting voor de ontvangers.
In het geval van een lening, moet er jarenlang geld aan de ouders worden overgemaakt en dat kan leiden tot spanningen. Ook bij een schenking of een lening bij vrienden kan de relatie verstoord worden.
In alle gevallen is het zinvol om te vragen of hulp van bijvoorbeeld een budgetcoach gewenst is om schulden in de toekomst te voorkomen.

Reserveren
In bovenstaand voorbeeld was er meer aan de hand dan vervanging van een defect apparaat. Maar om te voorkomen dat je een beroep moet doen op je familie of vrienden is het raadzaam elke maand geld opzij te zetten voor onverwachte kosten. Ook met een kleine (automatische) overboeking per maand bouw je een reserve op!

Wat zijn jouw ervaringen met geld lenen van of aan bekenden?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , , , , , ,

Er zijn 4 reacties op Let op bij financiële hulp van bekenden!

 1. Marian Bosma 5 juli 2016 at 13:54 #

  Wat een mooi, doch schrijnend praktijk voorbeeld. Veel ouders zullen er niet bij nadenken dat hun hulp een schenking zou kunnen zijn in de ogen van de Belastingdienst. Wat goed dat ze jou hebben ingeschakeld om te kijken naar de structurele problemen.

  • Tineke van den Tillaart 5 juli 2016 at 16:17 #

   Bedankt voor je reactie Marian! Het was een goed voorbeeld uit de praktijk hoe goedbedoelde hulp voor nieuwe problemen kan zorgen.

 2. Saskia van de Riet 5 juli 2016 at 16:44 #

  Goed onderwerp… en de top van de ijsberg, ben ik bang…
  Ik heb ooit eens geld geleend van mijn moeder… om een kapotte vaatwasser te vervangen. We hebben toen afgesproken dat ik dat in drie termijnen van elk 1 maand zou terug betalen. Dat heb ik ook gedaan. Schoolvoorbeeld dus hahaha!

  • Tineke van den Tillaart 5 juli 2016 at 17:45 #

   Dank voor je reactie Saskia! Afspraken maken over de terugbetaling en dit liefst schriftelijk vastleggen voorkomt irritaties. En uiteraard ook de gemaakte afspraken nakomen! 🙂

Geef een reactie

*