Met een goed overzicht voorkom je schulden!

Heb jij een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven?
Zit dat overzicht in je hoofd of heb je dit ook uitgewerkt op papier of op je computer?

Lang geleden ontving ik wekelijks bankafschriften per post. Lekker overzichtelijk, want ik wist precies wat er nog op mijn rekening stond en of de vaste lasten al afgeschreven waren.
Tegenwoordig kun je op elk moment van de dag op je telefoon of computer zien wat er nog op je bankrekening staat. Je ziet dan wel direct hoeveel geld er nog op staat, maar weet je dan ook direct wat er nog afgeschreven moet worden?

Een jaar of zestien geleden heb ik voor het eerst een overzicht in Excel gemaakt van de inkomsten en uitgaven. Met dat overzicht wist ik precies wat ik maandelijks te besteden had als de vaste kosten waren betaald. Ik maakte een vast bedrag per maand over op een spaarrekening en van wat overbleef berekende ik het bedrag dat ik per week te besteden had.

Inmiddels heb ik het overzicht uitgebreid, zodat ik alle uitgavenposten zo goed mogelijk in beeld heb. Heb ik veel jarigen in een maand, dan reserveer ik die maand wat meer geld voor cadeautjes. Soms betekent dit, dat er aan andere dingen minder uitgegeven kan worden.

Overzicht maken pixabayHet moet echter nooit ten koste gaan van de vaste uitgavenposten die elke maand betaald moeten worden. Want als de huur of de premie voor de ziektekostenverzekering niet meer afgeschreven
kunnen worden, heb je een betalingsachterstand. Het is vaak moeilijk om een achterstand in te lopen.

Dagelijkse praktijk

Mijn klanten hebben vaak te maken met betalingsachterstanden en schulden. Die zijn niet van het ene op het andere moment ontstaan en de oorzaken zijn heel divers. Terwijl de één de administratie verwaarloosd heeft door ziekte, moet de ander onverwacht huishoudelijke apparaten vervangen en raakt een derde zijn of haar baan kwijt. Als er dan geen spaargeld is om extra kosten op te vangen, is het moeilijk om de situatie weer op orde te krijgen.

Eigen oplossingen
Natuurlijk proberen mijn klanten de ontstane situatie zelf op te lossen.
Oplossingen die ik vaak zie:

 • Rood staan op de betaalrekening tot de volgende salarisstorting
 • Storneren van automatische incasso’s voor de premie ziektekosten of de huur
 • Betalingsregeling treffen zonder te weten of deze nagekomen kan worden
 • Geld lenen bij vrienden of familie zonder goede afspraken over terugbetaling

Mogelijke gevolgen

 • Rood staan: Automatische incasso’s kunnen niet afgeschreven worden
 • Storneren: Betalingsachterstand
 • Betalingsregeling niet nakomen: Extra kosten, loonbeslag
 • Geld lenen: Verstoorde verhoudingen met familie en vrienden

Structurele oplossing

Om financiële problemen op te lossen en de situatie te verbeteren is het volgende nodig:

 • Maandoverzicht van de inkomsten en uitgaven
 • Welke besparingen zijn mogelijk?
 • Is het mogelijk om de inkomsten te verhogen?
 • Zijn alle mogelijke toeslagen en inkomensvoorzieningen aangevraagd?
 • Hoe hoog is de financiële ruimte om schulden af te lossen?
 • Overzicht van alle betalingsachterstanden en schulden
 • Plan van aanpak voor de aflossing van betalingsachterstanden en schulden

Overzicht
Met enige regelmaat werk ik mijn jaaroverzicht van de inkomsten en uitgaven bij. Als ik het overzicht vergelijk met de laatste bankafschrijvingen zie ik direct of er bedragen gewijzigd zijn.
Aan het eind van het jaar bekijk ik ook of ik abonnementen op wil zeggen of wil overstappen naar een andere zorgverzekering. In verband met wijzigingen controleer ik minimaal elk kwartaal of de bedragen nog juist zijn. Met dit actuele overzicht zie ik per maand direct of er ruimte is voor aankopen of extra sparen.

Eerste stap
Of je nu betalingsachterstanden en schulden af wil lossen of geld wil reserveren voor een vakantie of een andere auto, een goed overzicht helpt je om de gewenste doelen te bereiken. Begin dus met het maken van een goed overzicht van de inkomsten en uitgaven.
Je zult zien dat het je rust geeft als je ziet wat je te besteden hebt en waar je andere keuzes kunt maken om de situatie te verbeteren of doelen te bereiken.

Hoe houd jij overzicht over je inkomsten en uitgaven?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om een overzicht te maken, je inkomsten en uitgaven in balans te brengen en/of meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]