Met een goed overzicht voorkom je schulden!

Heb jij een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven?
Zit dat overzicht in je hoofd of heb je dit ook uitgewerkt op papier of op je computer?

Toen de bankafschriften nog wekelijks per post gestuurd werden wist ik elke week wat er nog op mijn rekening stond. Dat was voor mij voldoende om overzicht te houden.
Een jaar of twaalf geleden heb ik voor het eerst een overzicht in Excel gemaakt van de inkomsten en uitgaven. De bankafschriften kwamen minder vaak en met dat overzicht wist ik precies wat ik maandelijks te besteden had als de vaste kosten waren betaald. Ik maakte een vast bedrag per maand over op een spaarrekening en van wat overbleef berekende ik het bedrag dat ik per week te besteden had.

Inmiddels heb ik het overzicht uitgebreid, zodat ik alle uitgavenposten zo goed mogelijk in beeld heb. Heb ik veel jarigen in een maand, dan reserveer ik die maand wat meer geld voor cadeautjes. Soms betekent dit, dat er aan andere dingen minder uitgegeven kan worden.

Overzicht maken pixabayHet moet echter nooit ten koste gaan van de vaste uitgavenposten die elke maand betaald moeten worden. Want als de huur of de premie voor de ziektekostenverzekering niet meer afgeschreven
kunnen worden, heb je een betalingsachterstand. Het is vaak moeilijk om een achterstand in te lopen.

Dagelijkse praktijk

Mijn klanten hebben vaak te maken met betalingsachterstanden en schulden. Die zijn niet van het ene op het andere moment ontstaan en de oorzaken zijn heel verschillend.
Terwijl de een de administratie verwaarloosd heeft door ziekte, moet de ander onverwacht huishoudelijke apparaten vervangen en raakt een derde zijn baan kwijt. Als er dan geen spaargeld is om extra kosten op te vangen, is het moeilijk om de situatie weer op orde te krijgen.

Eigen oplossingen
Natuurlijk proberen mijn klanten de ontstane situatie zelf op te lossen.
Oplossingen die ik vaak zie:

 • Rood staan op de betaalrekening tot de volgende salarisstorting
 • Storneren van automatische incasso’s voor de premie ziektekosten of de huur
 • Betalingsregeling treffen zonder te weten of deze nagekomen kan worden
 • Geld lenen bij vrienden of familie zonder goede afspraken over terugbetaling

Mogelijke gevolgen

 • Rood staan: Automatische incasso’s kunnen niet afgeschreven worden
 • Storneren: Betalingsachterstand
 • Betalingsregeling niet nakomen: Extra kosten, loonbeslag
 • Geld lenen: Verstoorde verhoudingen met familie en vrienden

Structurele oplossing

Om financiële problemen op te lossen en de situatie te verbeteren is het volgende nodig:

 • Maandoverzicht van de inkomsten en uitgaven
 • Zijn besparingen mogelijk?
 • Zijn er mogelijkheden om de inkomsten te verhogen?
 • Zijn alle mogelijke toeslagen en inkomstenvoorzieningen aangevraagd?
 • Hoe hoog is de financiële ruimte om schulden af te lossen?
 • Overzicht van alle betalingsachterstanden en schulden
 • Plan van aanpak voor de aflossing van betalingsachterstanden en schulden

Overzicht
Aan het eind van het jaar werk ik altijd mijn jaaroverzicht van de inkomsten en uitgaven bij. Als ik het overzicht vergelijk met de laatste bankafschrijvingen zie ik direct of er bedragen gewijzigd zijn.
Ik bekijk ook of ik abonnementen op wil zeggen of wil overstappen naar een andere zorgverzekering. In verband met wijzigingen in het nieuwe jaar doe ik deze controle begin februari nog een keer, en daarna elk kwartaal.
Met dit actuele overzicht zie ik per maand direct of er ruimte is voor aankopen of extra sparen.

Eerste stap
Of je nu betalingsachterstanden en schulden af wil lossen of geld wil reserveren voor een vakantie of een andere auto, zonder overzicht is het lastig om de gewenste doelen te bereiken. Begin dus met het maken van een goed overzicht van de inkomsten en uitgaven.
Je zult zien dat het je rust geeft als je ziet wat je te besteden hebt en waar je andere keuzes kunt maken om de situatie te verbeteren of doelen te bereiken.

Hoe houd jij overzicht over je inkomsten en uitgaven?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om een overzicht te maken, je inkomsten en uitgaven in balans te brengen en/of meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Stuur deze blog gerust door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , ,

Er zijn 2 reacties op Met een goed overzicht voorkom je schulden!

 1. Marian Bosma 20 december 2016 at 17:18 #

  Dat abonnementenoverzicht hebben wij recent ook gemaakt. Waarop hebben we een abonnement en is dat nog nuttig of aangenaam. We zijn in de loop van bijna 10 jaar veranderd en nu hebben we daar onze abonnementen op aangepast.

  • Tineke van den Tillaart 20 december 2016 at 17:42 #

   Dank voor je reactie Marian! Goed dat je er bij vermeld hebt dat je in de loop der tijd kunt veranderen. Zodra je tijdschriften niet meer leest omdat de onderwerpen je eigenlijk niet meer interesseren, kun je ze opzeggen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor lidmaatschappen van verenigingen of sportclubs.

Geef een reactie

*