Opletten bij toeslagen!

Heb jij in december een beschikking van de belastingdienst ontvangen over de nieuwe bedragen voor de toeslagen?
Weet je dat je goed moet opletten bij toeslagen?
Is er een veel lager of hoger bedrag berekend dan het voorgaande jaar? Dan is het zeker heel belangrijk de berekening te controleren.

Ik hoor regelmatig van mijn klanten dat ze toeslagen terug moeten betalen. Ook al ontvang je ze al heel lang, het blijft opletten bij toeslagen!
De toeslagen voor het nieuwe jaar zijn berekend als voorschot. Het inkomen waarmee toeslagen zijn berekend kun je terugvinden in Mijn toeslagen.

Berekening van het voorschot voor dit jaar

Het voorschot kan op twee manieren berekend worden:

  1. Het voorschot wordt berekend met het inkomen dat je zelf hebt doorgegeven bij een aanvraag of wijziging. Dit is hetzelfde inkomen waarmee het voorschot over het voorgaande jaar is berekend.
  2. Het voorschot wordt berekend met het inkomen van de belastingaangifte over het jaar voor het voorgaande jaar, of dat van de voorlopige aanslag over voorgaand jaar.

Controleer hoeveel toeslag je krijgt!

In Mijn toeslagen en in de Berichtenbox op MijnOverheid kun je zien hoeveel toeslag je dit jaar als voorschot gaat ontvangen.

Is de toeslag hoger dan vorig jaar, controleer dan of het inkomen niet te laag is ingeschat. Je ontvangt dan teveel toeslag en moet dat later weer terugbetalen. Wordt de toeslag lager of vervallen er toeslagen, dan is je inkomen hoger ingeschat dan dat van vorig jaar.
In beide gevallen kun je een proefberekening maken met het juiste inkomen om te controleren of de schatting juist is. Heb je een toeslagpartner, dan tellen beide inkomens mee.

Wijzigingen doorgeven naar aanleiding van de voorschotberekening
Als je hebt gezien dat het inkomen voor dit jaar te laag of te hoog is ingeschat, geef dan direct het juiste inkomen door via Mijn toeslagen. Dan zal het voorschot gecorrigeerd worden. Als je toeslag te hoog is vastgesteld voorkom je een forse terugbetaling als je het inkomen op tijd aanpast. Opletten bij toeslagen en de berekening controleren levert je dus snel voordeel op.

Wanneer moet je nog meer in actie komen?

Bij veranderingen in de volgende situaties moet je nagaan of je wijzigingen moet doorgeven:

  • Gezin of huishouden: Je gaat trouwen, samenwonen, scheiden, uit elkaar, er komt iemand in huis wonen of gaat het huis verlaten of er is iemand overleden.
  • Werk, inkomen of vermogen: Je inkomen of vermogen verandert, je stopt met werken of gaat weer werken.
  • Kinderen: Je krijgt een kind, je kind gaat naar de kinderopvang of juist niet meer, er verandert iets in de kinderopvang, je volgt een studie of traject of stopt daarmee.
  • Wonen: Je gaat verhuizen, de hoogte van de huur verandert, je krijgt een onderhuurder of die vertrekt.
  • Zorgverzekering en zorg: Je hebt een zorgverzekering afgesloten, iemand in huis wordt thuis verzorgd, is gehandicapt of gaat naar een verpleeghuis.
  • Administratie: Je postadres wijzigt, je wil de toeslag op een andere rekening of op een andere naam laten overmaken.

Hoe kan ik een wijziging doorgeven?

Via de link Hoe geef ik een wijziging door? kun je nog meer informatie vinden over alle situaties waarin je een wijziging door moet geven.
De wijzigingen moet je doorgeven voordat er iets verandert in je situatie of in ieder geval binnen 4 weken daarna. Dit doe je op Mijn toeslagen.
Ook andere overheidsinstanties kunnen wijzingen doorgeven, maar controleer altijd of deze al verwerkt zijn. Zo niet, geef ze dan alsnog zelf door.

Ervaring

Dat je moet opletten bij toeslagen blijkt uit het verhaal van een alleenwonende man die in 2016 van een bijstandsuitkering naar een baan is gegaan. Hij ontving huurtoeslag en zorgtoeslag op grond van zijn uitkering. Doordat zijn inkomen in 2016 verhoogd is door zijn baan en de wijziging niet goed is doorgegeven, moest hij een deel van de huurtoeslag en zorgtoeslag terugbetalen. In 2017 ontving hij huurtoeslag en zorgtoeslag. Omdat zijn inkomen in 2017 gestegen was, werden de toeslagen na een paar maanden stopgezet en moest hij de totale huurtoeslag over 2017 terugbetalen. Voor de schatting van het inkomen van 2018 is het inkomen van 2016 gebruikt, waardoor er zowel zorgtoeslag als huurtoeslag is berekend. Na het maken van een proefberekening voor 2017 en 2018 bleek hij geen recht te hebben op huurtoeslag en wel op zorgtoeslag maar een lager bedrag. De wijzigingen zijn direct doorgegeven, zodat hij maar een klein bedrag terug hoeft te betalen.

Omdat de overschrijding van een inkomensgrens gedurende het jaar tot schrijnende situatie leidde is het recht op huurtoeslag met ingang van 2020 gewijzigd in die zin dat je niet meer met een kleine stijging in je inkomen de hele toeslag kwijtraakt.

Budgetcoach voor werknemers
Ben je werkgever en hoor je regelmatig werknemers klagen over hun problemen met de toeslagen, waardoor ze geen inzicht meer hebben over hun financiën, dan kan een kortdurende begeleiding door een budgetcoach ze weer overzicht geven. Dat geeft ook een andere sfeer op de werkvloer!

Wat zijn jouw ervaringen met toeslagen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]