Overzicht houden als je betaaldatum wijzigt!

Ontvang jij elke maand op ongeveer dezelfde datum je inkomen?
Wanneer je gewend bent maandelijks op een vaste betaaldatum je loon te ontvangen pas je daar je uitgavenpatroon op aan. Maar als je bij een nieuwe werkgever per 4 weken uitbetaald krijgt in plaats van per maand, kun je het overzicht kwijtraken.

De SVB en de UWV betalen de meeste uitkeringen rond de 25e van de maand. Voor de WW-uitkering geldt een andere betaaldatum. Vanaf de eerste dag van de maand kun je de inkomstenopgave voor de maand daarvoor invullen op de website van het UWV. Binnen 10 dagen na het doorgeven van deze gegevens ontvang je de WW-uitkering op je bankrekening. Dit betekent dat de huur bijvoorbeeld wordt afgeschreven voor de betaaldatum!

Hoe houd je overzicht als de betaaldatum wijzigt?

Heb je inzicht in je maandelijkse uitgaven en op welke datum welk bedrag van je rekening afgaat?
Als de inkomsten over het algemeen hoger zijn dan de uitgaven en het loon op een vaste dag binnenkomt, loopt het vaak goed. Maar als je ineens inkomen ontvangt op een andere dag, kan dat het systeem behoorlijk verstoren.
Om alles weer in balans te krijgen in het van belang overzichten te maken.

 1. Overzicht van de vaste maandelijkse uitgaven. Dit zijn de kosten voor wonen, energie, water, gemeentelijke heffingen, zuiveringsheffing, verzekeringen, abonnementen en aflossingen van leningen. Vermeld daarbij de dag van de maand waarop de bedragen worden afgeschreven. Als je betalingen per kwartaal doet, kun je het gemiddelde bedrag per maand erbij zetten.
 2. Overzicht van de variabele uitgaven per maand. Dit zijn de gemiddelde kosten voor de boodschappen, cadeautjes, persoonlijke verzorging, kleding, uitgaan en dergelijke.
 3. Overzicht van alle inkomsten die je gemiddeld per maand ontvangt. Dus reken hierbij ook de eventuele toeslagen of voorlopige teruggave van de inkomstenbelasting en op welke dag van de maand je ze ontvangt.

Vervolgstappen

 1. Open een bankrekening voor de vaste lasten! Stort daar elke maand na ontvangst van het loon of de uitkering het bedrag op dat minimaal nodig is voor de betalingen van de vaste lasten. Maak bij kwartaalbetalingen elke maand het maandbedrag over zodat er voldoende op staat als het wordt afgeboekt. Je kunt natuurlijk ook proberen te regelen dat je daadwerkelijk per maand betaalt.
 2. Inkomsten hoger dan de totale uitgaven? Maak dan maandelijks automatisch een bedrag over op een spaarrekening. Je bouwt dan een buffer op voor onverwachte uitgaven, vakantie, vervanging inventaris of auto.
 3. De variabele uitgaven betaal je met wat overblijft op de betaalrekening. Aan de hand van je overzichten kun je een budget vaststellen per uitgavenpost. Het boodschappenbudget voor de laatste week van de betaalperiode moet in die week dan nog wel op de rekening staan. Vind je dit lastig, dan pin je het bedrag voor de boodschappen voor 4 weken of voor 1 maand en verdeel je dat over 4 (bij 4-weken betaling) of 5 (bij maandbetaling) enveloppen. Dit is een systeem dat een klant van mij van haar moeder heeft geleerd en wat voor haar prima werkt.

Een extra betaalrekening voor de vaste lasten brengt meestal extra kosten met zich mee. Maar aanmaningskosten voor een vergeten rekening zijn veel hoger. Op tijd betalen geeft veel rust! Bij de overgang van een maandbetaling naar een 4-weken betaling, is het in het begin even lastig om te regelen dat er altijd voldoende geld op de rekening voor de vaste lasten staat. Dat vraagt wat controle en rekenwerk, maar het overzicht voor de vaste lasten met betaaldatum is dan een handig hulpmiddel.

Hoe zorg jij ervoor dat de vaste lasten altijd afgeschreven kunnen worden?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

8 gedachten over “Overzicht houden als je betaaldatum wijzigt!”

 1. Bij de bank waar ik nu zit kan je een extra rekening aan vast koppelen. Dit is vaak goedkoper dan een extra aparte rekening bij dezelfde bank nemen.

    • Dat is goed om te weten! Ik heb net van een medewerker van de Rabobank begrepen dat die extra rekening vaak gebruik wordt voor de incasso’s van de vaste lasten. Er kan geen pinpas voor worden aangevraagd, maar dat is ook niet nodig voor die rekening. Je gebruikt de andere rekening met pinpas om variabele uitgaven van te betalen.

     • Dat klopt helemaal. Vaak wordt het gebruikt door beschermingsbewind en bewindvoerders. Ik vraag me nu alleen wel af of het ook bij andere banken kan.

     • Dat weet ik niet. Ik heb bij ING gezien dat er een betaalpas bij zit als je een extra rekening opent, maar dat de prijs gelijk is aan het goedkoopste pakket.

 2. Hoe kan ik zorgen dat alle vaste lasten op 1 datum afgeschreven worden ipv over de hele maand verspreid?

  • Je kunt overleggen met een aantal organisaties of het bedrag op een vaste datum afgeschreven kan worden. Ik heb zelf nooit data voor automatische incasso gewijzigd maar ik weet dat het soms mogelijk is.

Reacties zijn gesloten.