Overzicht houden als je betaaldatum wijzigt!

geld in handen pixabayWanneer je gewend bent maandelijks op een vaste betaaldatum je loon te ontvangen pas je daar meestal je uitgavenpatroon op aan. Maar als je bij een nieuwe werkgever per 4 weken uitbetaald krijgt in plaats van per maand, kun je het overzicht kwijtraken.

De meeste uitkeringen worden door de SVB en de UWV betaald rond de 25e van de maand. Voor de WW-uitkering gelden andere data.
Als je voor 1 juli 2015 een WW-uitkering toegekend hebt gekregen, ontvang je deze eens per 4 weken.
Ben je na 1 juli 2015 werkloos geworden met recht op een WW-uitkering, dan wordt deze na afloop van de maand en na aanlevering van een inkomstenopgave uitbetaald. Dit betekent dat de huur bijvoorbeeld wordt afgeschreven voor de betaaldatum!

Hoe houd je overzicht over je financiën als de betaaldatum wijzigt?

Overzicht maken

 1. Maak een overzicht van al je vaste maandelijkse uitgaven. Dit zijn de kosten voor wonen, energie, water, gemeentelijke heffingen, zuiveringsheffing, verzekeringen, abonnementen en aflossingen van leningen en zet de datum van de maand waarop de bedragen worden afgeschreven er achter. Als je betalingen per kwartaal doet, kun je het gemiddelde bedrag per maand erbij zetten.
 2. Maak een overzicht van al je variabele uitgaven per maand. Dit zijn de kosten voor de boodschappen, cadeautjes, persoonlijke verzorging, kleding, uitgaan en dergelijke.
 3. Maak een overzicht van alle inkomsten die je gemiddeld per maand ontvangt. Dus reken hierbij ook de eventuele toeslagen of voorlopige teruggave van de inkomstenbelasting en op welke dag van de maand je ze ontvangt.
 4. Open een bankrekening voor de vaste lasten die vaak automatisch worden afgeschreven en stort hier elke maand na ontvangst van het loon of de uitkering het bedrag op dat minimaal nodig is voor de betalingen. Als een rekening per kwartaal wordt geïncasseerd, kun je toch maandelijks het maandbedrag overmaken zodat er voldoende op staat als het wordt afgeboekt.
 5. Zijn de inkomsten hoger dan de uitgaven, maak dan maandelijks automatisch een bedrag over op een spaarrekening zodat je een buffer opbouwt voor onverwachte uitgaven, vakantie, vervanging inventaris of auto.
 6. Met het geld dat overblijft op de betaalrekening kunnen de variabele uitgaven betaald worden. Aan de hand van je overzicht kun je een budget vaststellen per uitgavepost. Om te voorkomen dat je aan het eind van de maand de boodschappen niet meer kunt betalen, kun je het bedrag voor de boodschappen voor 4 weken of voor een maand pinnen en verdelen over 4 (bij 4-wekenbetaling) of 5 (bij maandbetaling) enveloppen.

Een extra betaalrekening voor de vaste lasten brengt extra kosten met zich mee, maar als de vaste lasten op deze manier op tijd betaald kunnen worden geeft dat rust.

Hoe zorg jij ervoor dat de vaste lasten altijd afgeschreven kunnen worden?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

Klik hier om mij een vraag te stellen
Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , , , ,

Er zijn 16 reacties op Overzicht houden als je betaaldatum wijzigt!

 1. Annemieke 15 maart 2016 at 08:59 #

  De vaste lasten worden betaald vanaf een aparte rekening, zo weet ik altijd wat ik overheb voor boodschappen, kleding en kadootjes, etc. Ideaal!

  • Tineke van den Tillaart 15 maart 2016 at 09:58 #

   Dank voor je reactie Annemieke! Zo weet je inderdaad precies wat je over hebt voor de variabele uitgaven.

 2. Saskia van de Riet 15 maart 2016 at 10:51 #

  Dat hou ik gelukkig ook goed bij… Vaste lasten zijn bekend en daar reserveer ik voor. Toch wel weer een handige reminder, dit… want er gaat voor mij binnenkort heel veel veranderen aan de financiën.

  • Tineke van den Tillaart 15 maart 2016 at 10:57 #

   Bedankt voor je reactie Saskia! Ik hoop dat mijn tips jou helpen om de financiën inzichtelijk te houden.

 3. Jojanneke 15 maart 2016 at 13:04 #

  Wij betalen alles van 1 rekening en houden bij wat er per maand bij komt en ervan af gaat. Niet altijd echt overzicht, dus misschien nog eens puzzelen hoe we dat wel zouden kunnen krijgen.

  • Tineke van den Tillaart 15 maart 2016 at 15:15 #

   Dank voor je reactie Jojanneke! Misschien dat het gemakkelijker wordt als je een extra bankrekening opent. Wellicht kun je dat eens uitproberen.

 4. Anneke Panella-Drijver 15 maart 2016 at 14:28 #

  Ik check regelmatig, bijna dagelijks hoeveel geld er op de lopende rekening staat. Zo ontstaan er nooit problemen.

  • Tineke van den Tillaart 15 maart 2016 at 15:16 #

   Bedankt voor je reactie Anneke! Zolang er geen problemen zijn, zou ik niets veranderen.

 5. Oscar 15 maart 2016 at 21:45 #

  Ik heb er een gewoonte van gemaakt om een aantal keer per week, zo niet elke dag even naar mijn diverse saldi en mutaties te kijken. Als ik op mijn geld let, let mijn geld ook op mij 🙂

  • Tineke van den Tillaart 15 maart 2016 at 22:06 #

   Herkenbaar Oscar, dat doe ik zelf ook, en zo kom ik nooit voor verrassingen te staan!

 6. Erik 17 maart 2016 at 09:59 #

  Je hoeft niet eens een nieuwe bankrekening te openen: bij de meeste banken bestaat de mogelijkheid om potjes binnen de betaalrekening te maken. Erg handig en overzichtelijk en…. helemaal gratis!

  • Tineke van den Tillaart 17 maart 2016 at 11:51 #

   Bedankt voor de tip Erik! Daar ga ik me in verdiepen en als mijn eigen bank dat ook heeft, uitproberen!

 7. Marielle van der Vlies 21 maart 2016 at 22:43 #

  Ik heb voor mijn vaste lasten een aparte rekening. Daar stort ik iedere maand hetzelfde bedrag op en alle lasten worden automatisch afgeschreven. Ook voor mijn dagelijkse boodschappen heb ik een aparte rekening, waar ik iedere maand een vast bedrag op stort. Zo hou ik overzicht.

  Waardevol blog Tineke. Dankjewel!

  • Tineke van den Tillaart 21 maart 2016 at 22:54 #

   Je geeft hiermee goed weer hoe jij overzicht creëert Marielle. Dank daarvoor!

 8. Wies 17 mei 2018 at 10:19 #

  Ik kwam toevallig terecht op deze website, vandaar mijn reactie op een blog van maart 2016.
  een tijd geleden wilde ik ook meer inzicht in mijn inkomsten/uitgaven patroon. Ik heb alle vaste lasten per maand in kaart gebracht en voor het gemak de twee of drie rekeningen per kwartaal volledig als maand bedrag er bij geteld, die bedragen komen in totaal op nog geen 50 euro. Onder de vaste lasten heb ik ook variabele kosten zoals de boodschappen, benzinekosten gerekend en een bedrag dat naar de spaarrekening gaat.

  Die spaarrekening heb ik bij mijn verzekeringsmaatschappij, is vrij opneembaar maar het duurt ten minste een dag voordat het terug op de lopende rekening is en geeft meer rente dan bij mijn bank.
  Via internetbankieren heb ik 2 spaarrekeningen gekoppeld aan de lopende rekening. Op een staat een bedrag voor grotere aankopen als bv de wasmachine stuk gaat.
  Op de ander stort ik het over gebleven bedrag van mijn loon, na aftrek van de vaste lasten en gebruik ik die spaarrekening als een soort lopende/betaal rekening aan mij zelf. Iedere keer als ik iets wil kopen dat niet onder de categorie boodschappen e.d. valt of iets extra’s als een etentje, boek ik het benodigde bedrag terug op mijn lopende rekening. Zo weet ik precies of een bepaalde aankoop financieel kan of niet en hou ik meer geld over dan in het verleden(wat dan weer gespaard kan worden)
  Via een app van de bank op mijn telefoon gaat dit overboeken heel vlot en het bespaard de kosten van een extra lopende rekening met daarbij een pin pas.

  • Tineke van den Tillaart 20 mei 2018 at 20:59 #

   Dank voor je reactie Wies! Het begint altijd met een goed overzicht van de inkomsten en uitgaven. Je hebt 1 betaalrekening met daaraan gekoppeld 2 spaarrekeningen en een aparte spaarrekening met een hogere rente bij een verzekeringsmaatschappij. Door je lopende betaalrekening na de salarisbetaling af te romen, ga je het geld bewuster uitgeven. Als het nodig is boek je een bedrag van de spaarrekening naar de betaalrekening. De spaarrekening voor grote aankopen wordt alleen voor die aankopen gebruikt. Een efficiënte manier van omgaan met geld die voor jou goed werkt! Misschien inspireer je met deze reactie anderen om het ook zo te doen.

Geef een reactie

*