Rekeningen op tijd betalen, 10 tips voor ZZP’ers

Ben je (startend) ondernemer zonder personeel, ook wel ZZP’er genoemd?
Een van de grootste frustraties van ZZP’ers is dat rekeningen op tijd betalen niet altijd mogelijk is. Er staat simpelweg niet genoeg saldo op je bankrekening.
Als je niet regelmatig of onvoldoende opdrachten hebt, factureer je de ene maand meer dan de andere maand. De inkomsten per maand kunnen dan ook sterk wisselen.

Ben je net gestart als ondernemer, dan heb je te maken met opstartkosten en kan het even duren voordat de eerste inkomsten binnenkomen. Je vaste lasten lopen echter gewoon door!

 

Het begint dus met een goed inzicht in je vaste en variabele uitgaven, zowel privé als zakelijk. Wat ik vaak zie is dat zakelijke en privé uitgaven volledig door elkaar heen lopen, zelfs als er wel een zakelijke rekening geopend is. Rekeningen op tijd betalen wordt lastiger als er geen overzicht meer is!

Tips om je rekeningen op tijd te kunnen betalen

 1. Start bij voorkeur met voldoende (privé)reserves om de eerste paar maanden te kunnen bekostigen.
 2. Bereken hoeveel geld je per maand minimaal nodig hebt om alle vaste en variabele privé uitgaven te betalen en kijk of je kunt bezuinigen op deze uitgaven. Dit is het bedrag dat je maandelijks moet overboeken van je zakelijke rekening naar je privé-rekening.
 3. Maak daarnaast een begroting van de kosten die je maandelijks voor je bedrijf moet maken.
 4. Reserveer geld voor de belastingdienst.
 5. Bereken hoeveel je moet reserveren voor de inkomstenbelasting. Als startend ondernemer kun je er van uit gaan dat je bij een inkomen uit onderneming (omzet minus kosten = netto omzet) tot € 50.000 per jaar 25 tot 30% van de netto omzet moet reserveren voor de belastingen. Denk je meer te gaan verdienen dan € 50.000 dan dien je maandelijks 40% van je netto omzet te reserveren. Op de website van Wijzer in geldzaken kun je heel eenvoudig een berekening maken.
 6. Bouw een buffer op zodra je regelmatig voldoende inkomsten ontvangt. Boek daarvoor maandelijks een vast bedrag over naar een zakelijke spaarrekening. Spaar in goede tijden wat meer. Het geeft een rustig gevoel als je weet dat je geld achter de hand hebt als je wat minder opdrachten hebt. De buffer komt bovenop de reservering voor de belastingdienst.
 7. Kies een spaarrekening waarvan je direct geld over kunt boeken als dat nodig is. Ik maak maandelijks een vast percentage van de inkomsten uit mijn bedrijf over naar mijn zakelijke spaarrekening. Ongemerkt bouw ik daarmee een spaarpot op en hoef ik me geen zorgen te maken over bijvoorbeeld de aanslag inkomstenbelasting.
 8. Controleer regelmatig of klanten op tijd betalen en stuur direct een herinnering als dit niet het geval is.
 9. Spaar voor grote uitgaven van huishoudelijke aard op een privé spaarrekening. Opnames van die rekening verlagen dan niet je reservering voor de inkomstenbelasting.
 10. Vraag je bij een dure aanschaf af of het echt nodig is. Houd je na de aanschaf nog voldoende geld over voor onvoorziene uitgaven?

Tot slot

Rekeningen op tijd betalen voorkomt problemen en aanmaningskosten. Wanneer je voor de start met je bedrijf al een goed inzicht hebt in je vaste en variabele privé uitgaven en in je zakelijke uitgaven, weet je wat je minimaal aan omzet moet hebben om de eerste periode door te komen. Het kan zijn dat je behoorlijk moet bezuinigen op je uitgaven, omdat je in het begin (te) weinig opdrachten hebt.
En als je wel voldoende omzet hebt of meer dan dat, is het van groot belang om geld te reserveren voor de belastingdienst.

Hoe voorkom jij een te late betaling van rekeningen?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

2 gedachten over “Rekeningen op tijd betalen, 10 tips voor ZZP’ers”

 1. Beste Tineke,

  Goede tips, heel nuttig.

  Ik zou daar aan toe willen voegen dat naast de ‘kosten’ kant die je hier belicht, het ook verstandig is om juist ook te kijken naar de ‘inkomsten’ kant.

  Vaak zie je een grote onbalans en staan kosten niet in verhouding tot hetgeen er binnenkomt.

  • Dank voor je reactie Paul! Ik adviseer een berekening te maken van wat er minimaal nodig is om de vaste en variabele privé-uitgaven te kunnen betalen. Van de bruto omzet moeten de opnamen privé en de bedrijfskosten betaald kunnen worden. Dat zal zeker bij een startend ondernemer vaak lastig zijn. Vandaar dat er kritisch gekeken moet worden naar zowel de privé-uitgaven als de zakelijke onkosten. Wanneer de omzet niet hoog genoeg is, zal een baan ernaast soms noodzakelijk zijn. Toeslagen zou ik pas aanvragen als er een realistische schatting van het fiscaal inkomen gemaakt kan worden. Kan dat niet, dan is het beter de toeslagen achteraf aan te vragen met uitzondering van kinderopvangtoeslag die altijd binnen drie maanden moet worden aangevraagd.

Reacties zijn gesloten.