Reparatie bespaart geld!

Het gebeurt altijd op een moment dat het je niet uitkomt!
Je koffiezetapparaat, de stofzuiger of een ander apparaat dat je vaak gebruikt doet het niet meer. Reparatie is vaak kostbaar, niet altijd dicht bij huis te vinden en als je onvoldoende (spaar)geld hebt is vervanging ook een probleem.

En veel huishoudelijke apparaten kun je eigenlijk niet missen.

Ook met kleding gaat er wel eens wat stuk. Als een rits van een jas kapot is en de jas is verder nog goed draagbaar, doe je hem niet graag weg. Of je koopt een broek in de uitverkoop, en dan blijkt de lengte niet goed te zijn. Als je zelf geen kledingstukken kunt herstellen of passend maken, moet je deze klussen uitbesteden. Maar als je daar geen geld voor hebt blijft de kleding in de kast liggen.

Welke voordelige oplossingen zijn mogelijk?

 • Garantie: Zit er nog garantie op het apparaat?
 • Kringloopwinkel: Koop een vervangend apparaat of kleding bij een kringloopwinkel.
 • Internet: Zoek naar vervanging op websites als Markplaats.nlSpeurders.nl of Tweedehands.net
 • Repair Café: Bezoek een Repair Café in de buurt om te onderzoeken of reparatie mogelijk is.

Garantie

Volgens Europese richtlijnen is de garantietermijn minimaal 2 jaar. In de Nederlandse wet staat dat het product dat je koopt ‘deugdelijk’ moet zijn. Van veel producten mag je verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kun je de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet.

Kringloopwinkel

Kringloopwinkels zijn momenteel door het hele land te vinden. Het aanbod is verschillend dus het kan lonend zijn om bij verschillende winkels te gaan kijken. Op www.kringloopwinkels.nl kun je een kringloopwinkel bij jou in de buurt vinden. Apparaten gaan pas de verkoop in als gecontroleerd is of ze nog goed werken.

Internet

Het nadeel van kopen via internet is dat je geen enkele garantie hebt dat een apparaat goed werkt. Check dat dus goed voordat je een betaling doet.

Repair Café

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen (vrijwilligers) zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Op www.repaircafe.nl kun je een Repair Café bij jou in de buurt vinden.

Een tijd geleden heb ik het Repair Café in Nieuwegein bezocht. Ik was onder de indruk van de inzet van de vrijwilligers, de gastvrijheid (gratis koffie en thee) en de organisatie. Elke bezoeker mag één artikel ter reparatie aanbieden. Pas als dat artikel gerepareerd is, mag je opnieuw een artikel aanbieden. Je moet dan opnieuw een volgnummer aanvragen. Hoewel reparatie niet altijd mogelijk is, gaan veel mensen blij naar huis en kunnen ze nog een tijd plezier hebben van hun apparaat. Dit bespaart geld en het milieu!

Welke keuze maak jij als een apparaat in huis stuk gaat?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

4 gedachten over “Reparatie bespaart geld!”

 1. De wasmachine ging laatst kapot. Klassieke geur van iets verbrands en totaal niet meer functioneren. Een Repair café was een optie geweest, maar die had ik niet in mijn hoofd. Dus werd het de keuze: laten repareren door de technische dienst van dit merk wasmachine of nieuw kopen.
  De wasmachine was al meer dan 15 jaar oud. De technische dienst is vaak prijzig. En de wasmachine had een eigenschap waar ik me al bij neer had gelegd. Toch gekozen voor een nieuwe, spaargeld daarvoor aangesproken. En ik ben blij, want na 15 jaar verandert er veel aan de wasmachines. Deze wast een stuk zuiniger met water, elektra en zeep. Er gaat veel meer in, dus netto hoef ik minder vaak een was te draaien.
  En dan weet je meteen waarom je wilt sparen. Juist voor dit soort aanschaffen.

  • Dank voor je reactie Marian! Het blijft natuurlijk altijd een afweging of je een apparaat laat repareren of gaat vervangen. Met spaargeld achter de hand heb je meer mogelijkheden. Ik heb zelf 2 maanden geleden de schokbrekers van mijn Miele van 17 jaar oud door een monteur van de plaatselijke witgoedwinkel laten vervangen voor 130 euro. Met een beetje geluk kan hij nog 5 jaar mee!

   • Ja, als het puur de schokbrekers zijn, dan kan vooral een Miele langer mee. Bij mijn wasmachine was er vermoedelijk een printplaat doorgebrand, dan wordt het een duurder grapje.

    • Natuurlijk maakt het uit wat er gerepareerd moet worden, hoe oud een apparaat is en wat het kost om het te vervangen! Ik heb me hier dus goed over laten adviseren.

Reacties zijn gesloten.