Rood staan of spaargeld aanspreken?

Sta jij wel eens rood op je betaalrekening?
Het is zomer, je viert vakantie of gaat wat vaker op een terrasje zitten, en voor er weer geld op je rekening gestort wordt sta je rood op je rekening!
Tenminste, als rood staan nog tot de mogelijkheden behoort.

Rood staan is een snelle manier om extra geld te kunnen uitgeven. Maar als je zoveel rood mag staan dat je salaris maar net voldoende is om weer een positief saldo te krijgen, is de kans groot dat je elke maand een tijd rood staat.

En rood staan kost geld!

 

Wat zijn de keuzemogelijkheden bij rood staan?

 

 

Niets doen

  • Automatische betalingen worden afgeschreven tot het bedrag dat je maximaal rood mag staan.
  • Bij maximale roodstand kan er niets meer afgeschreven worden.
  • Er kunnen betalingsachterstanden ontstaan.
  • Voor rood staan rekent de bank maximaal 15% rente op jaarbasis. Als je vaak (lang) rood staat betaal je behoorlijk veel rente. Dat geld ben je kwijt!

Geld van je spaarrekening overboeken naar je betaalrekening

  • Je schat in wat je nog nodig hebt voor boodschappen en rekeningen die nog betaald moeten worden voordat er weer geld op je rekening gestort wordt.
  • Je vult je rekening aan met het berekende bedrag vanuit je spaargeld.
  • De rente voor rood staan is hoger dan de rente die je over spaargeld ontvangt!
  • Bij incidenteel rood staan is het een goede optie om je spaarrekening aan te spreken. Maar als je dit een paar maanden achter elkaar doet, zal je spaargeld snel opraken. Je hebt dan ook geen buffer meer om grotere financiële tegenvallers op te vangen.

Bij de bank regelen dat je niet meer rood mag staan

  • Dit kun je doen als je saldo na het storten van salaris of ander inkomen voldoende is om de maand door te komen.
  • Als dit nog niet lukt, verlaag dan de maximale roodstand in een paar maanden.

Structurele oplossing

Als je regelmatig rood staat is het zinvol om een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Grote kans dat de uitgaven groter zijn dan de inkomsten.
Er zijn vaste uitgaven, waar je weinig aan kunt veranderen, maar hoe zit het met je variabele uitgaven en overige uitgaven?
Met behulp van de BudgetCheck die je GRATIS kunt downloaden op mijn website, krijg je meer inzicht in de uitgaven die wel te beïnvloeden zijn!

Zelf probeer ik het overboeken van spaargeld naar de betaalrekening altijd zo lang mogelijk uit te stellen. Het is een soort psychologische weerstand om spaargeld te gebruiken om een roodstand te voorkomen. Dat geld gebruik ik liever voor een vakantie of om een nieuwe aanschaf te doen.
Maar als ik dan bedenk dat rood staan meer geld kost dan dat mijn spaargeld momenteel aan rente oplevert, ben ik overtuigd en maak ik toch maar geld over om de rekening aan te zuiveren.
En uiteraard zoek ik uit waardoor het komt dat er meer is uitgegeven dan er binnengekomen is!

Heb jij tips om te voorkomen dat je rood komt te staan?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]