Tips voor de financiën bij samenwonen

Ga je binnenkort samenwonen?
Dan is het een goed idee om afspraken te maken over de financiën. Ik kan msamenwonen4 pixabaye voorstellen dat je liever bezig bent met de inrichting van een gezamenlijke woning dan met de financiën. Onduidelijke of geen afspraken kunnen echter al snel leiden tot meningsverschillen en conflicten.
Om dit te voorkomen kun je van te voren duidelijke afspraken maken en deze vastleggen.

Hoe maak je financiën bespreekbaar?

De belangrijkste punten om te bespreken:

 • Betaling van de vaste lasten
 • Woonlasten
 • Ieders aandeel in de betalingen
 • Huishoudelijke uitgaven
 • Sparen

Betaling van de vaste lasten

 1. Open een gezamenlijke bankrekening voor betaling van de vaste lasten. Vaste lasten zijn de huur of hypotheek, woonverzekeringen, energiekosten, water, gemeentelijke heffingen en belastingen. Privé uitgaven blijven zo gescheiden van gezamenlijke uitgaven.
 2. Maak een overzicht van je vaste privé uitgaven zoals de zorgverzekering, overige verzekeringen, mobiele telefoonabonnement, abonnementen op tijdschriften, kranten, lidmaatschappen van verenigingen en autokosten.
 3. Maak een overzicht van de vaste lasten die jullie tijdens het samenwonen willen betalen van de gezamenlijke rekening. Bepaal het bedrag dat jullie maandelijks moeten overmaken op deze rekening. Rond dit bedrag naar boven af, zodat je nooit rood hoeft te staan bij wat hogere afschrijvingen.
 4. Stort maandelijks geld op de gezamenlijke rekening zodra het salaris is overgemaakt. Maak er een automatische overschrijving van, zodat je dit niet kunt vergeten.
 5. Regel dat de vaste lasten automatisch afgeschreven worden van de gezamenlijke rekening.
 6. Je bent beiden verantwoordelijk voor een tijdige betaling van alle gezamenlijke kosten. Bespreek regelmatig hoe de financiën ervoor staan. De hoogte van de stortingen op de gezamenlijke rekening kan dan tijdig aangepast worden.

Woonlasten

Laat bij een huurwoning het huurcontract op beider naam zetten. Als de één bij de ander intrekt, kan het huis over het algemeen pas na twee jaar samenwonen op beider naam gezet worden. Informeer bij de verhuurder naar de mogelijkheden. De huur kan in de gezamenlijke vaste lasten opgenomen worden.
Als één van beiden de eigenaar van het huis is en de hypotheeklasten blijft betalen (en de belastingteruggave ontvangt) kan de intrekkende partner een bijdrage betalen voor de overige vaste lasten.

Ieders aandeel in de betalingen

Zijn jullie netto inkomens praktisch gelijk, dan kun je afspreken dat ieder de helft betaalt. Wanneer de een 1/3 van het totale inkomen verdient en de ander 2/3, kan de bijdrage in de gezamenlijke kosten 1/3 en 2/3 zijn.
Wil je allebei hetzelfde bedrag overhouden voor persoonlijke uitgaven, breng dan de gezamenlijke vaste lasten in mindering op het totale inkomen. Wat overblijft is vrij te besteden. Trek de helft van dit bedrag af van je inkomen. De rest moet naar de gezamenlijke rekening overgemaakt worden. Klinkt ingewikkeld maar als je dit stap voor stap doet, kom je er wel uit!
Leg de gemaakte afspraken vast om later meningsverschillen te voorkomen!

Huishoudelijke uitgaven

De huishoudelijke uitgaven zoals de boodschappen behoren tot de variabele uitgaven. Je kunt hiervoor een budget vaststellen en deze ook betalen van de gezamenlijke rekening. Je kunt ook een tweede gezamenlijke rekening openen voor deze uitgaven.

Sparen

Open een gezamenlijke spaarrekening om geld te reserveren voor onverwachte kosten, onderhoud van het huis of voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen.
Je kunt naast de gezamenlijke spaarrekening ook blijven sparen op je privé spaarrekening.

Naast de genoemde punten zal ieder stel andere punten kunnen noemen, die voor hen belangrijk zijn. Bespreek hoe jullie er mee om willen gaan en bepaal dan of iets wel of niet vastgelegd moet worden.
Maak de afspraak om na een aantal maanden te bespreken hoe het loopt!

Hebben deze tips jou geholpen bij het maken van afspraken?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

2 gedachten over “Tips voor de financiën bij samenwonen”

 1. Ik merkte, toen ik ooit ging samenwonen, dat vooral punt 9 makkelijk vergeten wordt. Terwijl je vaak gaat samenwonen als je nog veel plannen hebt en weinig geld. Door goede afspraken te maken wanneer er gespaard gaat worden en waarvoor, is al heel snel een mooie buffer op te bouwen. Ik heb er plezier van gehad!

  • Dank voor je reactie Marian! Het is inderdaad belangrijk om verder te kijken dan de maandelijkse betalingen voor de vaste lasten. Daarom is het een goed idee om er vanaf het begin een gewoonte van te maken maandelijks geld op een gezamenlijke spaarrekening te storten voor reserveringen en gezamenlijk vast te stellen doelen.

Reacties zijn gesloten.