Vergoeding mogelijk voor de kosten van budgetcoaching?

geld pixabayWil je gebruik gaan maken van budgetcoaching, dan zijn daar kosten aan verbonden. Je vraagt je misschien af of je hiervoor een vergoeding kunt krijgen.
Je hebt besloten hulp te zoeken om je financiën op orde te brengen, inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven en slimmer te budgetteren, maar je hikt aan tegen de kosten.

“Wanneer je echter een verstopping hebt in de afvoer, wil je zo snel mogelijk een oplossing voor dit probleem. Je kunt natuurlijk proberen om dit zelf op te lossen, maar je mist vaak de juiste kennis en de gereedschappen om dit voor elkaar te krijgen. Dus je belt de specialist, de ontstoppingsdienst, om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Dat kost geld, maar ik weet zeker dat je heel blij bent als de afvoer weer gewoon doorloopt.”

Hetzelfde geldt voor budgetcoaching:
De kosten van een budgetcoach verdienen zich is de meeste gevallen terug, doordat je na de coaching in staat bent om structureel geld te besparen.

Vergoeding via de werkgever
Als je in loondienst bent, kun je misschien een vergoeding krijgen via je werkgever.
Kom je er niet goed uit met de financiën, dan kan een gesprek hierover met een vertrouwenspersoon of een bedrijfsarts een goede stap zijn.
Als er loonbeslagen bij het bedrijf zijn binnengekomen, weet je werkgever al dat er financiële problemen zijn. Maar het kan je ook zoveel stress geven dat je werk er onder lijdt: Je bent vaker ziek, je kunt je niet goed concentreren, je krijgt je taken niet af. Misschien wil je werkgever je om die redenen wel helpen bij de oplossing van je financiële problemen.

Vanaf 1 januari 2015 is iedere werkgever verplicht om de werkkostenregeling toe te passen en die geldt voor alle vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking gestelde voorzieningen die tot het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking horen.
Binnen de werkkostenregeling kan de werkgever maximaal 1,2% van het totale fiscale loon (de vrije ruimte ) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Een budgetcoaching traject zou dus onbelast vergoed kunnen worden door de werkgever.
Maar ook in het kader van Persoonlijke Ontwikkeling zou budgetcoaching je kunnen helpen om taken op je werk planmatiger aan te pakken.

Bij veel bedrijven bestaat al langer de regeling dat een werknemer belast loon kan ruilen voor onbelast loon, zoals een vergoeding voor budgetcoaching. Deze ‘cafetariaregeling’ kan nog steeds toegepast worden binnen de werkkostenregeling. Het voordeel is dan dat je over het ingeleverde belaste loon geen loonbelasting hoeft te betalen.

Het is heel goed mogelijk dat een vergoeding voor budgetcoaching nog niet is opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. Laat dat echter geen belemmering zijn om de vraag te stellen of er een vergoeding mogelijk is voor de kosten van budgetcoaching.

Wat zou jou motiveren om gebruik te maken van budgetcoaching?

Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , , ,

Er zijn 4 reacties op Vergoeding mogelijk voor de kosten van budgetcoaching?

 1. Saskia Steur 24 februari 2015 at 09:47 #

  Wat een verrassend blog, Tineke. Dat een budgetcoach zichzelf snel terug kan verdienen, dat snap ik, maar ik zou er zelf nooit zijn opgekomen om een vergoeding te vragen. En voor mensen die financieel in de problemen zitten, lijkt me dit een waardevolle manier van denken. Je hebt helemaal gelijk dat een werkgever er alleen maar bij gebaat is dat je je financiën op orde krijgt. Geldproblemen, stress en verzuim zijn niet alleen voor jezelf maar juist ook voor werkgevers onwelkome gasten! Ik hoop dat je hier heel veel mensen mee bereikt en kan helpen, Tineke!

  • Tineke van den Tillaart 24 februari 2015 at 13:05 #

   Er zijn al werkgevers die dit in de arbeidsvoorwaarden hebben opgenomen. Ik heb kortgeleden een bestuurder gesproken waar het mogelijk is om brutosalaris, vakantiedagen, vakantietoeslag of eindejaarsuitkering uit te ruilen tegen een netto vergoeding voor een budgetcoaching traject. Er zijn ook werkgevers die dit in zijn geheel netto vergoeden!

 2. Anja 24 februari 2015 at 19:26 #

  Interessant artikel Tineke.
  En knap dat dit in NL goed geregeld is.
  Ik geloof dat België hierop achterloopt, hoewel ik me goed kan indenken dat dit voor veel mensen een oplossing voor hun probleem zou kunnen bieden.

  • Tineke van den Tillaart 24 februari 2015 at 20:01 #

   Ik heb in mijn blog de mogelijkheden aangegeven, die er zijn. Omdat veel werkgevers te maken hebben met de financiële problemen van hun werknemers en vooral met de gevolgen daarvan, kan het aanbieden van budgetcoaching preventief werken. Steeds meer werkgevers beginnen dit te ontdekken!

Geef een antwoord

*