Verminder je financiële stress!

Heb jij wel eens last van financiële stress?
De financiële situatie kan veel stress geven. De angst om niet genoeg geld te hebben om je rekeningen te betalen is groot. Financiële stress kan leiden tot irritatie, boosheid, depressie en meer zorgen. Je ziet er steeds meer tegenop om je persoonlijke financiën te regelen. Een gevolg van stress is dat je op een gegeven moment verkeerde beslissingen gaat nemen.

stress:relax pixabayAls je dit herkent, heb je misschien hulp nodig bij het oplossen van de financiële problemen.
Zodra je meer controle krijgt over je financiën, vermindert je stress.
Daarnaast kan het helpen om te leren omgaan met je gevoelens over de situatie.
Je kunt leren jouw eigen reactie op een stressvolle situatie onder controle te krijgen.

Waar moet je beginnen?

Wil je je leven niet langer laten beheersen door financiële stress? Plan dan regelmatig tijd in voor je geldzaken en voor ontspanning om de stress van je af te laten glijden. Bijgaande tips kunnen je helpen hiermee te starten!

Tips voor het verminderen van financiële stress:

 1. Schep orde in de chaos
  Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Bekijk of je per maand geld overhoudt of tekort komt.
 2. Budgetteren
  Heb je een goed overzicht gemaakt, onderzoek dan waar je op kunt besparen. Maak een budgetplan voor de korte termijn én voor de lange termijn. Door je budgetplan op papier te zetten, neem je controle over de situatie en dat vermindert stress bij een financiële tegenvaller.
 3. Stop met lenen
  Geld lenen kost altijd geld. Bij het kopen van een huis kom je er niet onderuit om een lening (hypotheek) af te sluiten. Bij niet noodzakelijke aankopen kun je beter niet lenen. Het geeft onrust om elke maand een bedrag inclusief rente te moeten betalen voor iets wat je al hebt gekocht.
 4. Zorg voor een buffer
  Zorg dat je altijd een buffer hebt voor onverwachte uitgaven. Zet maandelijks een bedrag opzij door dit direct na ontvangst van je inkomen automatisch over te laten boeken naar een spaarrekening. Met de bufferberekenaar van het Nibud kun je berekenen hoe hoog jouw buffer minimaal moet zijn.
 5. Koop alleen dingen die je nodig hebt
  Veel nutteloze spullen in huis zorgen voor een onrustig gevoel. De rekeningen achteraf en een bankrekening waar bijna niets op staat geven nog meer stress.
 6. Leef niet boven je stand
  Probeer je leven zo in te richten dat je de maandelijkse lasten eenvoudig kunt dragen. Met een kleiner huis houd je meer geld beschikbaar voor leuke dingen en eventuele tegenvallers. Dit geeft veel rust.
 7. Deel je zorgen en onderhoud je relaties
  Financiële stress kan relaties schaden. Door je zorgen te delen met familie en vrienden vermindert de stress en ontstaat begrip. Er zijn genoeg activiteiten samen te doen die niet veel geld kosten.
 8. Vraag om advies
  Advies vragen over je geldproblemen en de stappen die je gaat nemen om het aan te pakken vermindert je financiële stress.
 9. Eet goed.
  Bij stress vraagt je lichaam om meer vitaminen en goede voedingsstoffen. Door gezond te eten worden de tekorten aangevuld waardoor je je beter voelt.
 10. Wees lichamelijk actief
  Lichaamsbeweging vermindert stress en verbetert je humeur. Of je nu gaat sporten, wandelen, zwemmen of fietsen, zorg ervoor dat je dagelijks beweegt.

Wat doe jij om financiële stress te voorkomen of te verminderen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]