Vooruitkijken geeft rust!

Ben jij een planner of meer iemand die bij de dag leeft?
Ofwel, zit vooruitkijken in je systeem of niet?
Afgelopen week werd ik volkomen onverwacht geveld door de griep. Ik wilde alleen maar naar bed en slapen. En dat heb ik drie dagen lang gedaan!

Hoewel ik me erg ziek voelde, bedacht ik me wel dat ik veel moest drinken en af en toe iets moest eten om het lichaam aan de gang te houden. En op dat moment was ik blij dat ik een paar pakken sap, fruit en soep in huis had en voldoende paracetamol, keeltabletten en neusspray om het ongemak te verlichten.

Wat heeft dit verhaal nu te maken met financiën?

Als je onverwacht even uitvalt, is het fijn om te weten dat een aantal zaken gewoon doorlopen. In mijn geval moest ik klanten afbellen, maar daar hoefde ik de deur niet voor uit. Over mijn administratie en betalingen hoefde ik me ook geen zorgen te maken. De meeste betalingen worden automatisch gedaan en losse betalingen plan ik altijd direct in.

Hoe is dat voor jou?

Ben je een planner, dan zul je wat betreft je administratie vooruitkijken. Je plant betalingen na ontvangst snel in. Maar ben je iemand die bij de dag leeft, dan zie je rekeningen misschien wel binnenkomen, maar betaal je pas op het moment dat de datum bijna verstreken is, als je er al aan denkt. Val je dan even uit door bijvoorbeeld een flinke griep, dan is de kans groot dat je die betaling vergeet.

Vooruitkijken

Voordat je boodschappen gaat doen is het handig om even in je voorraadkast te kijken. Je ziet dan wat er nog voldoende in voorraad is, maar ook welke producten op dreigen te raken. Als je ook nog efficiënt met je tijd om wil gaan maak je een lijstje voordat je naar de winkel gaat. Vooruitkijken voorkomt dat je op een bepaald moment snel naar de winkel moet om een product aan te schaffen dat ineens op is. Dat kost tijd en het komt nooit op een goed moment!

Wanneer je er een gewoonte van maakt om de betaling van binnengekomen rekeningen bij voorkeur dezelfde dag in te plannen, geeft dat rust. Je kunt de rekening opbergen, of nog even zichtbaar neerleggen totdat hij daadwerkelijk is afgeschreven, maar je hoeft er verder niet meer aan te denken. Een plotseling opkomende griep zorgt dan niet voor aanmaningen wegens niet betaalde rekeningen.

Plannen is een gewoonte die je aan kunt leren

Ook al ben je van nature geen planner, bepaalde gewoontes kun je aanleren. In het begin kost het moeite, maar zodra je merkt welke voordelen het oplevert, zal het je steeds gemakkelijk afgaan.

Aanpak

  • Leeg dagelijks de brievenbus en leg de rekeningen apart.
  • Lees dagelijks de binnengekomen mail en kijk of er rekeningen tussen zitten.
  • Print deze rekeningen uit of zet ze in een mapje ACTIE of NOG TE BETALEN.
  • Vergeet ook niet regelmatig in de postbus van Mijnoverheid.nl te kijken als je daarvoor bent aangemeld.
  • Geef aan dat je een email wilt ontvangen als er post in de postbus van Mijnoverheid.nl is binnengekomen.
  • Plan minstens één keer per week tijd in om de betaling van rekeningen in te plannen.
  • Controleer dan ook of reeds ingeplande betalingen reeds zijn afgeschreven.
  • Laat alle vaste lasten via automatische incasso betalen.
  • Archiveer papieren facturen die betaald zijn in een map of scan ze in als je alles digitaal wilt bewaren.
  • Archiveer digitale facturen in het juiste mapje zodra ze betaald zijn of print ze uit als je alles in een map wilt bewaren.

Vooruitkijken is voor mij al een ingesleten gewoonte. Betaling van binnengekomen facturen plan ik dezelfde dag nog in. Ik kan ze dan direct archiveren zodat ze uit het zicht zijn. Dat geeft rust in mijn hoofd.

Wat doe jij om je rekeningen altijd op tijd te betalen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]