Waarom meerdere bankrekeningen gebruiken?

Hoeveel bankrekeningen gebruik jij?
Zodra je een inkomen hebt en zelfstandig betalingen wil gaan doen moet je een bankrekening openen. Voor elke betaalrekening betaal je kosten. Het openen van één spaarrekening is meestal gratis. Bij sommige spaarrekeningen moet je echter verplicht een betaalrekening afsluiten bij dezelfde bank.

Toen ik zelfstandig ging wonen had ik een betaalrekening en
een daaraan gekoppelde spaarrekening. Tijdens een periode van samenwonen is daarnaast een gezamenlijke bankrekening gebruikt voor de vaste lasten. Nu heb ik naast mijn privé-rekening en spaarrekening een zakelijke rekening (en spaarrekening) voor mijn bedrijf om zakelijk en privé goed gescheiden te houden.

 

Wanneer gebruik je meerdere bankrekeningen?

Als voorbeeld beschrijf ik de situatie van iemand die alleen woont en van een samenwonend/getrouwd stel.

ALLEENWONEND

In deze situatie kan het handig zijn om drie bankrekeningen te gebruiken:

 • Een bankrekening, waarop alle inkomsten gestort worden. Dus naast het loon of de uitkering eventuele toeslagen en/of alimentatie. Van deze rekening betaal je alle vaste lasten. Dit zijn contractuele verplichtingen zoals de huur of hypotheek, energie, water, belastingen, abonnementen en contributies. Vaak is het mogelijk vaste lasten per maand te betalen.
 • Een bankrekening voor je variabele uitgaven. Door maandelijks een vast bedrag over te schrijven naar deze rekening, houdt je zicht op wat je uitgeeft. Van deze rekening betaal je de boodschappen, de benzine voor je auto, cadeautjes, uitjes, de kapper e.d.
 • Een spaarrekening voor reserveringsuitgaven. Kleding, schoenen, meubilair, elektrische apparaten, vakanties en het onderhoud van je huis en tuin vallen hieronder. Bij voorkeur laat je elke maand direct na de salarisstorting automatisch een bedrag overmaken naar je spaarrekening.

Het voordeel van drie bankrekeningen is, dat je onderscheid maakt in de vaste en variabele uitgaven en het spaargeld. Dit heeft als positief gevolg dat je de maandelijkse vaste lasten op tijd kunt betalen.
Heb je een goed inzicht in je inkomsten- en uitgavenpatroon, en worden je vaste lasten net na de salarisstorting afgeschreven, dan kan één betaalrekening en een spaarrekening ook volstaan. Maak een inschatting wat je per week te besteden hebt en controleer regelmatig het saldo.

SAMENWONEND/GETROUWD

Als beide partners inkomen ontvangen op een privérekening en kosten betalen van een gezamenlijke rekening kan dit de situatie zijn:

 • Beiden hebben een privérekening waar het inkomen op gestort wordt en die ze al dan niet gebruiken voor privé-uitgaven.
 • Gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. Ieder stort maandelijks een afgesproken bedrag op deze rekening.
 • Gezamenlijke rekening voor de variabele uitgaven. Ook hier stort ieder een bedrag op.
 • Gezamenlijke spaarrekening voor reserveringsuitgaven, waar maandelijks automatisch een bedrag op gestort wordt vanuit één van beide gezamenlijke rekeningen.
 • Beide partners hebben een privé spaarrekening, waarop zij al dan niet automatisch geld op storten voor hun eigen spaardoelen.
 • Spaarrekeningen voor eventuele kinderen.

In dit voorbeeld tel ik minimaal 7 bankrekeningen!
Als beide partners geld gestort hebben op de gezamenlijke rekeningen, hebben ze bij voldoende inkomen nog een bedrag over voor privéuitgaven.

Waarom zou je het op deze manier regelen?

 • Mogelijkheid om zelf privéuitgaven te doen.
 • Vaste lasten worden altijd betaald!
 • Goede afstemming noodzakelijk over variabele uitgaven en spaardoelen van de reserveringsuitgaven.

Bij veel klanten zie ik het totale inkomen op één gezamenlijke rekening binnenkomen, waarvan dan alles betaald moet worden. Er is dan vaak discussie over de privéuitgaven, omdat daar geen afspraken over gemaakt zijn. Ik adviseer ze dan om alle inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Na het doorvoeren van eventuele besparingen, kunnen nieuwe keuzes gemaakt worden. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om voor ieder een budget voor privé-uitgaven in het budgetoverzicht op te nemen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden en ik ben erg benieuwd waar jullie voorkeur naar uit gaat!

Hoeveel bankrekeningen heb jij en waarom?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]

8 gedachten over “Waarom meerdere bankrekeningen gebruiken?”

  • Dat klopt Ingrid, maar het blijkt voor veel mensen meer overzicht te geven om een extra rekening te gebruiken. Dat betekent dat er bewuster geld wordt uitgegeven en gespaard, wat uiteindelijk besparingen op kan leveren! Maar als jij genoeg overzicht houdt met 1 betaalrekening is er geen reden om een extra rekening te openen.

 1. mijn ideaalbeeld om grip te houden op de financiële stromen in het huishouden:

  één rekening voor de woning:
  hypotheek/huur
  hypotheekrenteaftrek (voorl. teruggave) / huurtoeslag
  Energie en water
  ORV (Overlijdensrisicoverzekering)
  onroerende zaakbelasting, afvalstoffenheffing
  alarm-systeem
  abonnement Bellen vaste lijn, TV, internet, Netflix, Disney+ etc

  één rekening voor doorlopende vervoerskosten:
  benzine, diesel,
  wegenbelasting,
  autoverzekering
  parkeren
  openbaar vervoer

  één rekening voor boodschappen en variabele uitgaven
  supermarkt, kaasboer, bakker, slager
  Drogisterij, apotheek

  privé rekening voor eigen uitgaven (voor elke partner een eigen rekening)
  Schoenen en kleding,
  sporten,
  lunch op het werk,
  uitgaan
  mobiele telefoon

  Als je kinderen hebt:

  één rekening voor kindgerelateerde uitgaven
  kosten kinderopvang
  kinderopvangtoeslag
  Kinderbijslag, kindgebonden budget
  kleding van de kinderen, lunchgeld, schoolgeld, excursies etc

  Sparen en beleggen
  per kind een spaar-/beleggingsrekening bij een beleggingsbank

  • Dank voor deze uitgebreide reactie! Het kan anderen weer inspireren bij het inrichten van hun administratie.

 2. beste mensen, mooi allemaal, enige factor die hier in niet wordt meegenomen is het feit dat het hebben van meerdere bankrekeningen geld kost! is dit ook meegenomen in jullie overwegingen?

  • Bedankt voor je reactie Oscar! Je hebt helemaal gelijk om de kosten te benoemen. Spaarrekeningen brengen over het algemeen geen extra kosten met zich mee omdat ze gekoppeld zijn aan een betaalrekening. Als je in een eenpersoonshuishouden heel goed weet wat je per maand/week te besteden hebt aan variabele uitgaven en je niet meer uitgeeft dan je budget, heb je geen tweede betaalrekening nodig. Maar zelfs in deze situatie blijkt het in de praktijk voor veel alleenstaanden een behoorlijke uitdaging te zijn. Als het met twee betaalrekeningen beter lukt om de inkomsten en uitgaven in balans te houden, zijn de kosten acceptabel. Regelmatig te veel geld uitgeven geeft veel stress en dat kun je op deze manier voorkomen.

 3. Er zijn banken waarbij je gratis extra betaalrekeningen kan openen. Bij de Knab bank kun je bv 5 betaalrekeningen openen en zoveel spaarrekeningen als je wilt.

Reacties zijn gesloten.