Waarom zou je kinderen zakgeld geven?

Geef jij je kinderen regelmatig zakgeld?
En maak je dan ook afspraken over de besteding daarvan?

Als kinderen nog geen besef hebben van de waarde van geld heeft het niet zoveel zin om ze zakgeld te geven. Maar zitten ze op de basisschool, dan kunnen ze vanaf een jaar of 6 al een beetje rekenen. Ze leren vrij snel dat munten en papiergeld een bepaalde waarde hebben en dat je er iets voor kunt kopen in een winkel. Vanaf een jaar op 6 kun je kinderen dus zakgeld gaan geven.

Mijn zoons kregen op die leeftijd een speelgoedkassa met muntjes en hebben daar veel boodschappen mee afgerekend in hun speelgoedwinkel. Daarnaast waren ze op jonge leeftijd regelmatig bij hun vader in de natuurvoedingswinkel. Staand op een krukje achter de kassa mochten ze al snel helpen met het afrekenen van de boodschappen van de klanten.

Waarom zou je een kind zakgeld geven?kinderen2-pixabay

Op dit moment hebben veel mensen het financieel moeilijk. Een rapport van het Nibud, ‘Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene’ (2016), heeft uitgewezen dat volwassenen die als kind niet van hun ouders geleerd hebben goed met geld om te gaan, twee keer zo vaak betalingsachterstanden hebben. Betalingsproblemen komen bij deze volwassenen maar liefst drie keer zo vaak voor.

Veel volwassenen blijken nooit te hebben geleerd om voor langere tijd vooruit te denken en geld te reserveren voor onverwachte kosten. Bij het verlies van een baan of een (echt)scheiding, is het dan lastig om tijdig in te spelen op de nieuwe situatie.

Als kinderen op jonge leeftijd leren dat ze niet meer geld uit kunnen geven dan ze ontvangen, leren ze ook te sparen voor iets dat ze graag willen kopen. Want als ze elke week alles uitgaven, hebben ze nooit genoeg geld om die aanschaf te doen. Ze moeten bewust keuzes gaan maken voor de besteding van het zakgeld. Op deze manier oefenen ze de vaardigheid om geld te reserveren voor een spaardoel.

Hoeveel zakgeld kun je geven?

De hoogte van het zakgeld hangt af van:

  • Je persoonlijke situatie
  • De leeftijd van het kind
  • Welke uitgaven je kind ervan moet betalen

Het Nibud heeft op de website richtbedragen gepubliceerd, zodat je een beetje idee hebt, wat normaal is bij een bepaalde leeftijd.

Afspraken maken
Om discussie achteraf te voorkomen is het goed om afspraken met je kind te maken en deze ook vast te leggen voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld tot de volgende verjaardag.

Je kunt afspraken maken over:

  • Het betaalmoment, bij voorkeur elke keer op hetzelfde moment
  • De termijn om uit te komen met het zakgeld, bijvoorbeeld een week of een maand
  • Welke uitgaven betaald moeten worden met het zakgeld

Leeftijdgebonden
Bij jonge kinderen is het raadzaam om te beginnen met zakgeld per week. Om het sparen te bevorderen is een leuke spaarpot een stimulans om regelmatig geld opzij te zetten. Wanneer de spaarbedragen toenemen, kun je samen met je kind een spaarrekening openen. Tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan, kun je het zakgeld welllicht per maand gaan betalen.

Heb je zelf weinig inzicht in je financiën en wil je dit niet overdragen aan je kinderen, dan help ik je graag om de inkomsten en uitgaven in kaart te brengen en je te leren de inkomsten en uitgaven in balans te brengen en te houden.

Welke uitgaven laat jij je kinderen betalen van het zakgeld?

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]