Wat doe je bij een betalingsachterstand?

Is jouw banksaldo halverwege de maand wel eens te laag om de normale vaste lasten te kunnen betalen? Dan loop je het risico op een betalingsachterstand!

Als je extra uitgaven hebt gehad voor bijvoorbeeld het onderhoud van je auto of voor het betalen van een grote rekening, is het verklaarbaar dat er nog weinig geld op je rekening staat. Maar veel kleine uitgaven in een bepaalde maand kunnen ook behoorlijk oplopen.

Hoe dan ook is het belangrijk om in actie te komen om een betalingsachterstand te voorkomen!

Er zijn twee situaties mogelijk:

  1. Heb je geld op je spaarrekening gereserveerd voor extra uitgaven? Je kunt dan de betarekeningen pixabayalrekening aanvullen door geld van je spaarrekening over te boeken naar de betaalrekening.
  2. Je hebt geen spaargeld om je rekening aan te kunnen vullen.

Geen spaargeld?

  • Welke bedragen worden automatisch afgeschreven tot de volgende bijschrijving van het loon of de uitkering?
  • Wat heb je minimaal nodig voor voeding? Kijk van te voren in je voorraadkast, koelkast en diepvries wat je nog in huis hebt. Pin dat bedrag en gebruik het uitsluitend voor de noodzakelijke boodschappen.
  • Verzamel rekeningen die je op korte termijn moet betalen.
  • Welke automatische incasso’s kunnen nog afgeschreven worden na aftrek van de kosten voor voeding?
  • Noteer wat niet afgeschreven kan worden. Er wordt vaak nog een poging gedaan om deze te incasseren. Als het dan weer niet lukt, heb je een betalingsachterstand en ontvang je een betalingsherinnering om het bedrag handmatig over te maken. Als je dan nog niet betaalt ontvang je een aanmaning. De volgende stap is dat de vordering ter incasso uit handen wordt gegeven aan een incassobureau of een deurwaarderskantoor. Dit brengt extra kosten met zich mee.
  • Welke rekeningen moet je met spoed betalen? Als de automatische incasso’s wel afgeschreven zijn en het geld op is, blijven deze rekeningen over.
  • Neem contact op met de schuldeisers over de rekeningen die je niet op tijd kunt betalen. Je belt voordat er een betalingsachterstand ontstaat.
  • Vraag uitstel van betaling aan of stel voor het bedrag in termijnen te betalen. Er is geen garantie dat de schuldeiser akkoord zal gaan, maar hiermee laat je zien dat de wil er is om te betalen. Voordat je een betalingsvoorstel doet, moet je wel zeker weten dat je de afspraak na kunt komen.

Structureel geld tekort?

Als je geen spaargeld hebt om het tekort aan te vullen, loop je het risico dat je vaker te weinig geld hebt om de rekeningen te betalen. Zelfs als in één maand de uitgaven groter zijn geweest dan de inkomsten, kan het maanden duren om de achterstanden in te lopen. Voor tips en hulp kun je kijken op www.zelfjeschuldenregelen.nl

Oplossing

Met een overzicht van de inkomsten en uitgaven krijg je inzicht in je financiële situatie. Misschien kun je de inkomsten verhogen doordat je recht hebt op toeslagen of omdat jij of je eventuele partner extra uren kan werken. Als je kunt besparen op de uitgaven, kun je misschien wel geld overhouden om te sparen.

Wat doe jij als je onverwachte uitgaven hebt?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]