Wat doe jij met binnengekomen post?

Hoe vaak bekijk jij de binnengekomen post?
Post ontvang je niet alleen via de brievenbus maar ook digitaal in je mailbox. Papieren post ontvang je maximaal 5 dagen per week, digitale post 7 dagen per week, 24 uur per dag.
Als je de brievenbus leegmaakt heb je niet altijd zin en tijd om de post te bekijken. Brieven en rekeningen worden ergens neergelegd en vergeten, of zelfs niet eens opengemaakt. Als je veel mail ontvangt kun je de mail met een rekening in de bijlage gemakkelijk over het hoofd zien of wegklikken.

Rekeningen

Vergeten rekeningen worden meestal niet op tijd betaald. Snel volgen er herinneringen en aanmaningen voor de niet betaalde rekeningen. Voor je gevoel blijven er voortdurend nieuwe rekeningen binnenkomen en daar kun je zo onrustig van worden dat je de post maar helemaal niet meer openmaakt!

Vroeg of laat staat er dan een deurwaarder voor je deur met de mededeling dat er beslag gelegd gaat worden op je inkomen als de rekening niet onmiddellijk betaald wordt. Inmiddels zijn er dan al veel kosten gemaakt voor het incasseren en die worden aan jou doorberekend!

 

Open binnengekomen post en mail dezelfde dag nog!

 

Hoe houd je overzicht over post en mail?

  • Koop een archiefbakje voor elk gezinslid (bijvoorbeeld met verschillende kleuren) dat post op naam ontvangt, en maak ieder verantwoordelijk voor het opruimen van zijn/haar post.
  • Koop een map met tabbladen en een perforator. Maak tabjes zoals ACTIE, INGEPLANDE BETAALOPDRACHTEN, energie, abonnementen, uitnodigingen, declaraties, of met onderwerpen die voor jou van toepassing zijn. Wanneer je de administratie gaat doen, weet je direct wat je met welke post moet doen.
  • Wil je alles digitaal op orde houden, maak dan een mapje administratie aan op je computer en maak submapjes om de verschillende soorten rekeningen en andere informatie in op te slaan. Met mapjes ACTIE en INGEPLANDE BETAALOPDRACHTEN houd je controle over je betalingen.
  • Maak tijd om de post te bekijken en te sorteren. Reclame of ongevraagde aanbiedingen van bedrijven, kun je na het lezen direct wegdoen. Zitten er rekeningen bij? Kijk dan voor wie dit bestemd is en leg ze in het desbetreffend archiefbakje. Zitten er brieven, kaarten of overige post tussen waar  iets mee gedaan moet worden? Leg deze ook in het juiste archiefbakje. Rekeningen die je in je mailbox ontvangt kun je uitprinten of opslaan op je computer.
  • Plan minimaal één keer per week tijd in om de rekeningen en overige post te verwerken.
  • Bij het verwerken van de post lees je deze met aandacht door, markeer je eventueel wat belangrijk is, en besluit dan wat je ermee gaat doen.
  • Je onderneemt direct actie, dus je plant betalingen in en archiveert de post in de map achter de juiste tabbladen of in de juiste digitale mappen. Achter het tabblad ACTIE voeg je alle post waar je op korte termijn nog wat mee moet doen.
  • Lees je nooit reclamefolders en huis-aan-huisbladen, overweeg dan om een ja/nee of nee/nee sticker op je brievenbus te plakken. Deze kun je bestellen bij de gemeente. Geadresseerde post die je niet langer wenst te ontvangen kun je laten blokkeren. Dat kun je doen via www.postfilter.nl

Wat werkt voor jou?

Het maakt niet uit of je de administratie bewaart in een ordner of op de computer. Kies de manier die het beste bij jou past! Ik vind het zelf nog steeds prettig om de thuisadministratie in mappen te bewaren. Maar omdat ik steeds meer rekeningen en informatie digitaal ontvang, heb ik mijn thuisadministratie inmiddels ook digitaal opgeslagen!

Welke tips heb jij om overzicht te houden?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om een overzicht te maken, je inkomsten en uitgaven in balans te brengen en/of meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]