Wat is jouw budget voor december?

Heb jij een plan voor de maand december?
En wat is jouw budget voor de extra uitgaven in deze maand?

Op het moment van plaatsing van deze blog is het nog niet helemaal duidelijk welke Corona maatregelen er in de maand december gelden. Dat heeft invloed op de manier waarop de verschillende feestdagen gevierd kunnen worden. Maar het blijft een goed plan om na te denken over je budget voor de maand december!

De intocht van Sinterklaas in november is vaak de start van de drukte rondom de feestdagen. Heb je nog jonge kinderen dan kun je er niet omheen om aandacht te besteden aan het Sinterklaasfeest. Daarnaast is het in veel families nog gebruikelijk om gezamenlijk Sinterklaas te vieren.

Na het Sinterklaasfeest kun je gelijk door met de voorbereidingen voor de kerstdagen. Kerstdagen met of zonder cadeautjes, met of zonder gasten, weg met de kerstdagen. En na de kerstdagen sluiten we het jaar af met de jaarwisseling!

Het Sinterklaasfeest heb ik zelf al een aantal jaren niet gevierd, omdat mijn kinderen er geen behoefte meer aan hadden. Maar als mijn kleinkinderen iets ouder zijn gaat dit waarschijnlijk wel weer een rol spelen.
De kerstdagen heb ik de laatste jaren op verschillende manieren gevierd. Ik heb een paar keer een vakantie geboekt, en de laatste jaren doe ik wel iets samen met familie maar we houden het altijd eenvoudig.

Mogelijke plannen voor december zijn:

  • Sinterklaasfeest vieren
  • Kerstdagen met of zonder cadeautjes
  • Kerstdagen met of zonder gasten
  • Jaarwisseling met of zonder gasten

Budget

Het is belangrijk om een budget vast te stellen voor de extra uitgaven in december!
Als je met het salaris of de uitkering van november naast de normale maandelijkse uitgaven extra uitgaven wil gaan doen voor de uitvoering van je plannen zal dat waarschijnlijk niet lukken als je en het Sinterklaasfeest wil vieren en een uitgebreid menu op tafel wil zetten voor een groot gezelschap en de jaarwisseling uitgebreid wil vieren met gasten.

Als je tot de gelukkigen behoort die een 13e maand of eindejaarsuitkering ontvangt, biedt dat wat ruimte voor de kerstdagen en de jaarwisseling.
Maar als je geen extra geld ontvangt in december en je (te) weinig geld op je spaarrekening hebt staan om op te nemen voor deze maand, zul je keuzes moeten maken.

Welk feest is voor jou belangrijkste?

  • Sinterklaasfeest: Bepaal wat je maximaal per persoon wilt besteden. Kleine kinderen hebben geen benul van prijzen, maar vinden het wel leuk om veel cadeautjes uit te pakken. Met surprises kun je een kleine attentie heel bijzonder maken.
  • Kerstdagen met cadeautjes: Bepaal ook hiervoor wat je maximaal per persoon wil besteden.
  • Kerstdagen zonder cadeautjes en zonder gasten: Bepaal of je thuis een lekkere maaltijd kookt of buiten de deur gaat eten. In de weken voor de kerstdagen zijn veel luxeproducten in de aanbieding.
  • Kerstdagen met gasten: Bepaal een budget voor de extra uitgaven of spreek af met de gasten dat ieder zelf wat klaarmaakt en dat meeneemt.
  • Jaarwisseling zonder gasten of vieren bij anderen: Bepaal dan wat je uit wil geven aan extraatjes!
  • Jaarwisseling met gasten: Ook hier kun je afspreken dat ieder wat meeneemt als het gezelschap erg groot is.

Omdat het bekend is dat de maand december extra kosten met zich meebrengt is het slim om daar maandelijks geld voor te reserveren. Dan is het in december ook direct duidelijk wat je extra uit kunt geven.
Heb je dat dit jaar niet gedaan dan kun je dat vanaf januari gaan doen voor de volgende decembermaand!

Welk feest ga jij in ieder geval vieren en op welke wijze?
Heb je nog tips voor andere lezers?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]