Wel of geen andere zorgverzekering in 2015?

Waar moet je op letten als je overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekering?

In november ontvangt iedereen de polis voor de zorgverzekering in 2015. Iedereen is verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardzorg van huisarts, ziekenhuis, verloskundige zorg, kraamzorg, wijkverpleging (nieuw in 2015) en apotheek. De eerste € 375,00 (verplicht eigen risico) moet je zelf betalen.

Dit eigen risico geldt niet voor:

 • consulten en behandeling bij de huisartsdokter2 pixabay
 • verloskundige zorg en kraamzorg
 • (tandheelkundige) zorg voor verzekerden jonger dan 18 jaar
 • hulpmiddelen in bruikleen
 • zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen
 • reiskosten gemaakt door donor voor transplantatie
 • nacontroles van de donor, na orgaandonatie

Overwegingen om een goede keuze te maken zijn:

 • prijs
 • eigen risico
 • vrije keuze behandelaar en/of behandelmethode
 • aanvullende verzekering
 • collectieve verzekering

Prijs
Aanbieders van basispakketten concurreren met elkaar op de prijs en de verschillen kunnen op jaarbasis oplopen tot honderden euro’s.

Eigen risico
Om je premie te verlagen kun je kiezen voor een eigen risico boven het verplichte eigen risico. Dit is een optie als je gezond bent en de laatste jaren weinig gebruik gemaakt hebt van de gezondheidszorg. Het is raadzaam om spaargeld achter de hand te hebben voor het geval je onverhoopt toch veel kosten hebt. Je kunt de premiekorting ook op een spaarrekening zetten!

Vrije keuze behandelaar en/of behandelmethode
Een aantal verzekeraars bieden een budgetpolis aan. De premie is laag, maar de keuze is voor een aantal behandelingen en hulpmiddelen zeer beperkt.
Met een naturapolis krijg je volledige vergoeding bij zorgverleners die je verzekeraar heeft gecontracteerd. Een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt niet voor 100% vergoed. Controleer dus of je vaste zorgverlener in 2015 (nog) bij de verzekeraar van je keuze is gecontracteerd. Veel zorgverzekeraars hebben voor 2015 minder contracten afgesloten, maar er zijn nog voldoende keuzemogelijkheden.
Met de duurdere restitutiepolis worden de kosten van elke gewenste aanbieder vergoed.

Aanvullende verzekering
In de aanvullende verzekering kan zorg verzekerd worden die niet in het basispakket zit: de tandarts, de fysiotherapeut, alternatieve geneeskunde of andere specifieke behandelingen.
Welke kosten wil je verzekeren, hoe groot is de kans dat je met die kosten te maken krijgt, en wat wordt er uitgekeerd? Controleer of de vergoedingen opwegen tegen de extra premie die je voor de aanvullende verzekering betaalt.
Soms is het verstandiger om alleen een basisverzekering te nemen en met de premie die je bespaart de kosten zelf te betalen.

Veel verzekeraars bieden een aantal pakketten aan, waarbij een duurder pakket meer diensten vergoedt en/of een hogere maximale vergoeding uitkeert. Er zijn ook pakketten voor een bepaalde levensfase of leefstijl.
De vergoedingen kunnen in 2015 anders zijn dan in 2014, dus controleer ook als je niet over wilt stappen of een behandeling nog vergoed wordt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ik heb zelf de ervaring dat een bepaalde behandeling in 2013 wel, in 2014 niet en in 2015 weer wel vergoed wordt.

Collectieve zorgverzekering
Veel werknemers kunnen via hun werkgever een zorgverzekering afsluiten, waardoor ze een korting krijgen op de premie. Ook via een vakbond, vereniging, sportclub, belangenorganisatie, bank etc. is het vaak mogelijk een collectieve verzekering af te sluiten, dus het is interessant om uit te zoeken of je lid bent van organisaties die dit aanbieden.

Op vergelijkingssites als independer.nl, consumentenbond.nl, zorgkiezer.nlwww.hoyhoy.nl en zorgverzekering.net kun je zorgaanbieders met elkaar vergelijken. Maar let op: De vergelijkingssites tonen vaak alleen verzekeringen die via hen direct kunnen worden afgesloten! Mijn advies is om ook de uitkomsten via de verschillende sites met elkaar te vergelijken!

Waarom zou jij overstappen naar een andere verzekering?

 

Delen mag! Klik hier:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

, , , , , , , ,

Er zijn 12 reacties op Wel of geen andere zorgverzekering in 2015?

 1. Taco de Bruin 19 november 2014 at 13:38 #

  Pas wel op indien u voor 2015 een zogenaamde Budget verzekering afsluit.
  Binnen een budget verzekering kan de verzekeraar namelijk bepalen naar welke apotheek, behandelaar huisarts of ziekenhuis u moet gaan.

  NB. Er bestaat hier dus een hele grote kans dat u naar een andere apotheek, behandelaar huisarts of ziekenhuis moet gaan, dan u nu gewend bent.
  Ook bestaat er een kans dat u hiervoor verder en langer moet gaan reizen en dat u opnieuw een vertrouwens relatie moet opbouwen.

  Oftewel mogelijk exta tijd, kosten en moeite, met geen garanties dat u evengoed wordt behandeld als vanouds?

  Vraag ik mij af = die paar euro verschil in vergelijking met een normale basisverzekering, is het dat allemaal wel waard?

  Om te weten of u volgend jaar nog bij uw vaste vertrouwde apotheker terecht kunt kunt u kijken op http://www.zorgverzekeringsanalyse.nl

  • Taco de Bruin 19 november 2014 at 14:45 #

   Tot dusver kunt u op http://www.zorgverzekeringsanalyse.nl uitsluitend kijken bij aangesloten Service apotheken.

  • Tineke van den Tillaart 19 november 2014 at 22:16 #

   Bedankt voor je reactie Taco! Ik heb de tekst inmiddels aangepast naar aanleiding van je opmerkingen. Vooral voor mensen zonder eigen vervoer, kan het heel vervelend zijn als ze niet in het dichtstbijzijnde ziekenhuis behandeld kunnen worden.

 2. Taco de Bruin 20 november 2014 at 09:29 #

  Beste Tineke, bedankt voor de aanpassing.

  Inderdaad lijkt het er veel op dat een goedkope budgetpolis uiteindelijk kan leiden tot hogere bijkomende kosten.
  Een budgetpolis voor een supergezonde jongere is te overwegen, maar als men reeds van zorg gebruik moet maken, lijkt mij dan ook het beste advies om geen budgetpolis te nemen.
  Want juist die mensen raken daarmee van de regen in de drup.

 3. Renée Daniëls 27 november 2014 at 20:59 #

  Goed om dit weer even onder de aandacht te brengen, Tineke. Goedkoop is voor je het weet duurkoop geldt zeker ook bij Zorgverzekeringen.

  Waarom ik ga overstappen (ja, de teerling is geworpen): ik heb jaren bergen premie weggebracht, terwijl de dekking alleen maar is teruggelopen. En de grens is nu bereikt: de dekking van mijn huidige verzekering staat niet meer in verhouding tot de premie.
  Een dekking ‘lager’ bij dezelfde verzekeraar past zo erg niet, dat ook dat zonde van het geld is.

  Hoe ik het aanpak:

  De dekking van de basisverzekering is bij iedereen gelijk, ik kijk dus vooral naar de aanvullende verzekering. Alles op restitutiebasis overigens, want ik vind het erg belangrijk om m’n eigen zorgverlener uit te kunnen kiezen. Dat ‘keuzerecht’ was de reden dat deze monsterlijke constructie is opgetuigd, dus dat geef ik niet alsnog uit handen. 😉

  Voor de dekking van de kosten voor je gebit is er vanaf 2015 een nieuwe optie: http://www.ixorg.nl
  Dat is nog steeds een optie, samen met een tandartsdekking van één bepaalde verzekeraar. Nu gaat het dus alleen nog om de aanvullende dekking voor andere zorg.

  Ik kijk daarbij niet naar welke zorg ik nodig zal hebben, maar naar de dekking die ik wil hebben ALS ik die zorg nodig zou hebben. Het is tenslotte een verzekering, geen strippenkaart. 😉

  • Tineke van den Tillaart 27 november 2014 at 21:47 #

   Bedankt voor je reactie Renée! Je maakt het kiezen op deze manier een stuk eenvoudiger. Maar op grond waarvan bepaal jij welke basisverzekering je kiest? Let je alleen op de prijs, of zijn er nog meer punten die je mee neemt in je overwegingen?

   • Renée Daniëls 10 december 2014 at 17:38 #

    De basisverzekering is voor mij het minst belangrijk. Wat er over is van de dekking is – als het goed is! – bij iedere verzekeraar hetzelfde. Het enige waar ik op let, is dat ik algehele vrijheid heb in het kiezen van m’n zorgverlener. De prijs is van geen enkele doorslaggevende waarde.

    De aanvullende polis bepaalt voor mij namelijk bij welke verzekeraar de basisverzekering terecht komt: da’s namelijk dezelfde.
    Theoretisch zou je beiden bij verschillende verzekeraars onder kunnen brengen, maar dat is niet iets (namelijk een wespennest) wat je moet willen voor (mogelijk) een paar euro per maand premieverschil. Vind ik. 😉

    • Tineke van den Tillaart 11 december 2014 at 15:34 #

     Renée, ik begrijp dat jij je keuze maakt op basis van de aanvullende verzekering. Daarnaast kies je als basisverzekering de restitutiepolis die past bij die aanvullende verzekering! De paar euro die je bij een andere basisverzekering (restitutiepolis) kunt besparen is voor jou van minder belang dan het gemak om alles bij dezelfde verzekeraar onder te brengen.

     • Renée Daniëls 11 december 2014 at 17:59 #

      Ja, precies Tineke. Ik zit niet te wachten op het zelf moeten splitsen van nota’s of ‘afschuifpolitiek’ van 2 verzekeraars.

      Ik wil gewoon een nota in kunnen dienen, de verzekeraar mag fijn zelf uitzoeken onder welke dekking wat valt. 🙂

 4. Taco de Bruin 11 december 2014 at 06:19 #

  Aangezien de grote verzekering consortia bezig zijn om uw persoonlijke voorkeuren in te perken, of een basispremie daarvoor terugvragen, welke een stuk hoger is.
  Met andere woorden: als u bij hun kiest voor “Natura” en zelf mogen kiezen waar u behandeld wenst te worden dan hangt aan hun basis verzekering een hoger prijskaartje, dan dat u kiest, dat de verzekeraar uw behandelaar e.d. gaat bepalen met alle mogelijke risico’s voor u als patient.

  Ziet het er naar uit dat uitsluitend het management van DSW hier tegen agiteerd,
  DSW is zo te zien (nog) de enige verzekeraar, welke tegen aantrekkelijke premies voor de basis en aanvullende verzekering volledige keuze vrijheid van artsen, specialisten / ziekenhuizen voor haar klanten wil blijven respecteren.

  Dit, zwaar tegen het zere been van de heer Rogier van Boxtel (senator D66 in de Eerste Kamer en tevens een hoge (neven) functie bekleed bij Menzis, welke deze zeer patientvriendelijke DSW beslissing totaal uit de pas vind lopen.

  In den beginne werd de basisverzekering aan ons verkocht, als een produkt, welke inhoudelijk, bij geen enkele verzekeraar mocht verschillen.
  Maar in de praktijk rommelen de meeste verzekeraars nu wel aan het prijskaartje, wanneer u gebruik wil maken van uw persoonlijke vrijheid en voorkeuren.
  Persoonlijke vrijheden en voorkeuren, welke in het Ziekenfonds niet eens ter discussie stonden, omdat klantoogmerk belangrijker dan winstoogmerk was.

  Er zijn tevens aanzienlijke winsten gemaakt door de verzekeraars, welke eigenlijk en conform afspraak moeten terugvloeien naar de klanten.
  In plaats hiervan (de Staat kan deze winst vorderen) had met deze winst bijvoorbeeld het verplichte eigen risico verlaagd kunnen worden.

  Had……kwestie van een betrouwbare overheid……

  IK wil hier verder absoluut geen discussie opstarten, enkel van mens tot mens waarschuwen, weet voor welke verzekeraar u kiest.

  • Tineke van den Tillaart 11 december 2014 at 15:43 #

   Taco, fijn dat je duidelijk benoemt dat de basisverzekering bij elke verzekeraar wel dezelfde soort kosten vergoed, maar je bij een naturapolis niet bij altijd 100% van de kosten vergoed krijgt. Vanaf 2015 zullen verzekeraars met minder zorgverleners een contract afsluiten. Wil je de kosten 100% vergoed krijgen, dan moet je kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener. Bij de budgetpolis is de keuze nog meer beperkt. Ik vraag me af hoeveel mensen met een naturapolis hier pas achter komen als de kosten bij hun vaste specialist ineens niet meer volledig vergoed worden!

 5. Taco de Bruin 12 december 2014 at 06:09 #

  Inderdaad Tineke,

  Juist voor diegenen welke reeds NU zorg afnemen bij hun “eigen” vertrouwde zorgverleners, hebben straks niet altijd de zekerheid dat men per 2015 en later ook bij diezelfde zorgverleners terecht kunnen.
  Of alleen met het risico dat men fors moet bijbetalen en dan heb ik het nog niet eens over de mogelijk extra reiskosten die men nog maar moet zien terug te krijgen.
  Zelfs uw vertrouwde apotheek en tandarts is straks niet meer zomaar gegarandeerd.
  En met is ook reeds aan het rommelen binnen uw vrije huisartsenkeuze.

  Ik ben dan ook van mening dat de zorgplicht van iedere verzekeraar in deze oneindig moet zijn en dat klanten tijdig door hen worden ingelicht wat er per 2015 gaat veranderen of niet, en een goed en dringend advies daarbij welke verzekering dezelfde voordelen garandeerd, als welke men nu heeft.
  En dan ook meteen de indicatie hoeveel men meer voor deze verzekering moet gaan betalen.

  Gisteren is publiek gemaakt dat gezien de winsten, verzekeraars geld terug gaan geven.
  Hoe dat precies ingepakt wordt en hoeveel men terugkrijgt is tot zover niet duidelijk.

  Mijn advies logisch adies is, wanneer men op tijd weet hoeveel men terugkrijgt, dit geld te investeren in een naturapolis met volledige keuze vrijheid bij de huidige zorgverzekeraar, of, en dat blijft een financiele (budget) afweging voor een ieder, een DSW verzekering met aanvulling te nemen.

  Het is dan ook helemaal niet gek, dat heel veel mensen terugverlangen naar het ouderwetse ziekenfonds, niet alleen om de betaalbaarheid, maar het wordt steeds duidelijke: ook om het behoud van keuze vrijheid.
  Ook toen hadden verzekeraars “zorgbemiddeling”, waarmee klanten die bij hun eigen specialist op een lange wachtlijst stonden, sneller bij een andere geholpen konden worden.
  Maar hier bleef de klant de baas en kon zelf bepalen of deze van de bemiddeling gebruik wilde maken om derhalve sneller geholpen te worden.

Geef een reactie

*