Wil jij je financiële situatie verbeteren?

Ben jij nog vakantie aan het vieren?
Als je met vakantie bent of thuis geniet van je vrije dagen heb je waarschijnlijk geen zin om na te denken over je financiële situatie. Onbezorgd geld uitgeven voor drankjes op een terras, uit eten gaan of dagjes uit past meer bij het vakantiegevoel.

Tijdens mijn vakantie heb ik tijd om mijn gedachten te laten gaan over een aantal aspecten van mijn leven. Dat gaat nu eenmaal gemakkelijker als ik uitgerust en ontspannen ben. En bij het maken van plannen speelt de financiële situatie wel een belangrijke rol.hangmat pixabay

Om je financiële situatie te kunnen verbeteren, moet je eerst weten hoe deze er voor staat. Aan de hand van de volgende vragen, kun je bepalen hoe je ervoor staat en waarmee je actief aan de slag kunt gaan.

Hoe sta je er financieel voor?

Heb je elke maand geld over of kom je tekort?
Als je (bijna) elke maand geld overhoudt, heb je genoeg inkomsten om je uitgaven mee te betalen. Heb je regelmatig een stukje maand over voordat er weer geld op je rekening gestort wordt, dan heb je of te weinig inkomen, of te hoge uitgaven.

Zijn je inkomsten en uitgaven in balans?
Om te weten te komen of je inkomsten en uitgaven in balans zijn, kun je een overzicht maken van alle inkomsten en uitgaven.
De uitgaven kun je onderverdelen in:

  • Vaste uitgaven, dit zijn de kosten die maandelijks terugkomen
  • Variabele uitgaven, dit zijn noodzakelijke kosten die niet maandelijks terugkomen, zoals bijvoorbeeld kleding en schoenen
  • Overige uitgaven, dit zijn de variabele uitgaven die niet noodzakelijk zijn maar het leven leuker maken

Heb jij spaardoelen?
Als blijkt dat je (bijna) elke maand geld overhoudt, kun je een spaardoel vaststellen, waarvoor je maandelijks een bedrag over laat boeken naar je spaarrekening. Zodra een spaardoel bereikt is, stel je gewoon weer een nieuw doel vast!

Waar kun je op besparen?
Als blijkt dat je structureel geld tekort komt, kun je kritisch kijken naar je uitgavenpatroon. Welke kosten zijn echt noodzakelijk? Hoeveel geld geef je per maand bijvoorbeeld uit aan de overige uitgaven? Op deze uitgaven kun je besparen als je bewuster geld uitgeeft. Dus toch maar zelf de maaltijd bereiden in plaats van een bestelling plaatsen bij de Chinees of de Italiaan.

Hoe kun je de inkomsten verhogen?
Heb je een baan, onderzoek dan de doorgroeimogelijkheden bij je werkgever.papier plus muntgeld
Werk je parttime, dan kun je misschien iets meer uren gaan werken, of er iets anders naast gaan doen.
Ben je ZZP’er, onderzoek dan de mogelijkheden om je omzet te verhogen.

Plannen maken

Als ik uitgerust ben tijdens een vakantie, inventariseer ik waar ik sta en waar ik naar toe wil. Wat moet ik er voor doen om daar te komen? Welke nieuwe stappen ga ik zetten? De antwoorden komen vaak vanzelf tijdens een wandeling in een mooie omgeving!

Bewustwording is de eerste stap naar verandering en in dit geval naar verbetering van je financiële situatie!

Wat ga jij doen om je financiële situatie te verbeteren?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je administratie op orde te brengen, overzichten te maken, grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Ken jij mensen voor wie deze informatie interessant kan zijn, stuur deze blog dan aan hen door!

[button link=”https://budgetcoachnieuwegein.nl/contact/” color=”orange”]Klik hier om mij een vraag te stellen[/button]